Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Alergičari, pridržavajte se ovih savjeta, ambrozija je u punom cvatu

Najagresivniji peludni alergen ambrozija u punom je cvatu u posljednjem tjednu kolovoza.

Najagresivniji peludni alergen ambrozija u punom je cvatu u posljednjem tjednu kolovoza. Zato osobe koje pate od alergije na ambroziju moraju biti posebno oprezne, upozorava prof. dr. Asja Stipić Marković, predsjednica Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju.

U Hrvatskoj svaka deseta osoba pati od alergije na ambroziju. Najviše su joj izloženi stanovnici kontinentalne Hrvatske, naročito Slavonije i Baranje, ali je, nažalost, sve učestalija i u Primorju i Dalmaciji. Ambrozija se brzo širi, a suzbija se čupanjem prije cvatnje, zbog čega je Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju u suradnji s hrvatskom farmaceutskom tvrtkom JGL razvilo mobilnu aplikaciju Alergični, kako bi mapiranjem staništa ambrozije pomoglo njezino suzbijanje.

ambrozija_1

Osobe alergične na ambroziju tijekom sezone cvatnje tog iznimno raširenog korova trebaju se pridržavati svoje anti-alergijske terapije i izbjegavati njezina staništa, kaže prof. Stipić Marković .

„Za početak, ukoliko ste u mogućnosti, ne izlazite puno na otvoreno gdje možete doći u kontakt s peludi ambrozije. Potkraj kolovoza, kad je ambrozija u punom cvatu, planirajte izlaske iz kuće nakon kiše, kad je manja koncentracija peludi u zraku. Uzimajte svoj lijek koji smanjuje simptome alergije na ambroziju kako bi izbjegli kihanje, suzenje očiju i svrbež na licu, vlasištu i prsima. Ukoliko ste vozač, klima uređaj u automobilu namjestite tako da u automobilu cirkulira zrak, bez ulaska vanjskog. Ukoliko Vas lijek za alergiju čini pospanima i usporenima, nemojte voziti i zamijenite za lijek novije generacije bez tih nuspojava. Ukoliko imate dijete alergično na ambroziju, ograničite igru u prirodi na minimum. Ukoliko ćete imati ozbiljnijih poteškoća zbog ambrozije, bez ustručavanja se javite u svoju najbližu alergološku ambulantu“, savjetuje  profesorica Stipić Marković.

Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju poziva osobe koje ne pate od alergije na ambroziju da i tijekom njezine cvatnje nastave koristiti aplikaciju Alergični, pomoću koje je u tek dva mjeseca otkriveno već preko 350 staništa tog opasnog korova, kako bi olakšali njezino uklanjanje.

Korisnici pametnih telefona na Android i iOS platformama aplikaciju mogu besplatno skinuti i instalirati na svoje uređaje. Korištenje je iznimno jednostavno – dovoljno je da korisnik fotografira područje pod ambrozijom, a aplikacija će fotografiju s točnom geolokacijom ucrtati na kartu.

Više

Savjeti stručnjaka

Iako bi prirodna kozmetika trebala biti najbolja za kožu, ne izazivati ikakve reakcije, iznimaka uvijek ima.

Savjeti stručnjaka

Alergija predstavlja neodgovarajući odgovor imunološkog sustava na vanjske čestice – alergene.

Zdravstveni karton

DiaHelp je prva hrvatska i u svijetu jedinstvena, sasvim besplatna, mobitel aplikacija za pomoć osobama s dijabetesom.

Savjeti stručnjaka

Svake godine ista priča. Alergije na pelud trava, biljaka i drveća mogu biti nepodnošljive.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.