Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Alexandra Chioureas Posković: Zaljubljena u Hrvata, Hrvatsku i jednog hrvatskog ovčara

Razgovarali smo s Alexandrom Chioureas Posković, Izvršnom direktoricom Američkog instituta, škole engleskog jezika koja održava grupne, individualne i poslovne tečajeve engleskog za djece, mlade i odrasle.

Poznavanje stranog jezika nije važno samo za komunikaciju, već nam pomaže upoznati razne kulture i običaje. Učenje stranih jezika od najranije dobi uči djecu toleranciji, uvažavanju različitosti te širi svjetonazore, a donosi i veliku prednost na tržištu rada. Razgovarali smo s Alexandrom Chioureas Posković, Izvršnom direktoricom Američkog instituta, škole engleskog jezika koja održava grupne, individualne i poslovne tečajeve engleskog za djece, mlade i odrasle.

“Ja sam grčka Kanađanka koja se zaljubila u Hrvata, Hrvatsku i jednog hrvatskog ovčara. Kada sam prvi put došla u Hrvatsku, odmah sam se osjetila ugodno i tako sam znala da mi je bilo suđeno živjeti ovdje. Po struci sam psiholog te također imam diplomu obrazovnog smjera, a moja osobna strast je izgradnja i održavanje zajednice ljudi koji će raditi zajedno na promoviranju američke kulture i engleskog jezika. Polako, ali sigurno, moj tim i ja se pokušavamo povezati s članovima Američkog instituta te osobama ili institucijama izvan škole. Ja sam također kreativna osoba te često tijekom mojih satova engleskog jezika s našim polaznicima radim na manjim ili većim projektima, koji su ujedno i zabavni”, odgovara Alexandra kada smo je pitali da nam za početak kaže nešto o sebi.

Kako je krenula Vaša karijera u Američkom institutu? 

Sve je počelo kada sam upoznala Mašu i Bretta Anišić Campbell, koji su naši osnivači i koji su mi odlučili pružiti priliku za rad. Ja sam tada imala 22 godine, bila sam mladi učitelj i nova u Hrvatskoj, ali oni su mi odlučili pružiti šansu. Jako sam im zahvalna za sve što sam postigla.

Što Američki institut razlikuje od drugih škola? Kakav je vaš pristup?

U našu se školu mogu upisati svi i imamo tečajeve konverzacijskog engleskog, poslovnog engleskog, igraonicu za najmlađe i napredne tečajeve. Naše su grupe male, do pet polaznika, a instruktori su izvorni govornici. No, iznad svega naša se škola služi netradicionalnim metodama poučavanja engleskog jezika. To znači da se naše lekcije baziraju na interesima naših polaznika i u mogućnosti smo personalizirati iste kako bi naši polaznici mogli aktivno sudjelovati u nastavi.

Kako izgleda jedan dan u Institutu? A kako vaš radni dan u njemu?

Naši radni dani su dugi, ali puni nagrada za trud i rad. Kombiniramo grupne i individualne tečajeve, te naše besplatne klubove za polaznike, to znači tim u većini slučajeva podučava od 8 ujutro do 21 sat navečer. Imamo pet zaposlenika i svaki od naših zaposlenika je specijaliziran za određena područja.

Je li danas znanje engleskog zbilja ključan za sve poslove?

Nedavno sam pohađala seminar na kojem su organizatori podijelili neke statistike, s nama polaznicima, a vezano uz engleski jezik i njegovo korištenje. Uistinu, engleski jezik je jedna od bitnijih stavki prilikom prijavljivanja na mnoge poslove. Engleski jezik je internacionalni jezik, potreban je za efektivnu komunikaciju i vjerujem da će se trend njegove popularnosti nastavi. Engleski jezik je jedan od najkorištenijih jezika na svijetu te je najkorišteniji jezik među zemljama kojima to nije prvi jezik. Dakle, engleski je najkorišteniji drugi jezik na svijetu.

Kako su koncipirani poslovni tečajevi za pojedince a kako za tvrtke?

Poslovni tečajevi se kroje prema profesiji naših polaznike te njihovim potrebama, bez obzira na to radi li se o grupnom ili individualnom tečaju. Bitno je zapamtiti  da je naš posao poboljšati komunikaciju naših polaznika u poslovnom svijetu, a ne držati predavanja iz njihovih profesija. Kada se netko upiše na poslovni tečaj, koristimo poslovnu terminologiju i slučajeve/situacije iz realnog života kako bi razvili profesionalizam, komunikaciju i efikasnost.

Pročitajte još

Obitelj

Osim ovladavanja jezikom, djeca učeći izgrađuju svoje samopouzdanje zbog naučena novog znanja i govorenja novim jezikom, razvijaju spoznaje o svijetu, novim kulturama i kulturnim...

Događanja

Djeca se od najranije dobi upoznaju s engleskim slušajući pjesmice, brojalice, priče i gledajući crtane filmove stvarajući tako temeljni interes i motivaciju da ga...

Obitelj

U metodi nema knjige, nema zadaće. Postoji okvirni tekst scenarija koji se tijekom godine prilagođava skupini djece koja uče jezik

Putovanja

Tečajevi stranih jezika u inozemstvu za djecu i poslovne ljude.

Advertisement