Andrea Buča: Biti u finalu nagrade Zlatni Studio zaista je zadovoljstvo

Novinarka i redateljica Andrea Buča jedno je od najprepoznatljivijih TV lica. Uvijek originalna i svoja, Andrea na jedan posve interesantan i uistinu svjež način obrađuje različite tematike u svojim TV emisijama i prilozima, a autorica je i dviju sjajnih putopisnih emisija, „Stani u Lici“ i „Stani v Zagorju“. U objema je uspjela dočarati sve običaje i bogatu povijest tih krajeva, a ono što je najzanimljivije, pored predivnog krajolika i znamenitosti, živopisni su likovi koji su stali pred objektiv te svojim pričama dočarali ljepotu tih pomalo zaboravljenih krajeva.

Za potonju je Andrea upravo nominirana za prestižnu nagradu Zlatni studio, čije glasanje traje do 5. veljače, a za koju možete glasati na sljedećem linku: https://www.jutarnji.hr/zlatni-studio/tv-emisija

Tim povodom smo ju priupitali nekoliko pitanja.

Čestitamo na nominaciji i ulasku u finale. Možeš li reći kako si došla do ideje da snimiš emisiju o promociji Zagorja?

Hvala vam od srca, biti u finalu nagrade Zlatni Studio zaista je zadovoljstvo. Kad sam razmišljala o snimanju putopisnog serijala „Stani“ nisam na pameti imala promociju već svoj osobni doživljaj prostora u kojem se krećem, života koji mu pripada, kakav god on bio a dogodi se da ono što ja vidim ljepotom, drugi ne vide, primjerice u serijalu Stani u Lici, epizodu Perušić sam otvorila u romskom naselju koje je mnogim Perušićanima trn u oku, ali oni su stanovnici tog kraja a moj je pristup dokumentaristički i ne bi ih zaobišla nikad!

Dapače, preporučujem svima koji prolaze Perušičkim krajem nek` svrate kod Amića u dvorište na najfiniju kavu.

Postoji li neka zanimljiva anegdota sa snimanja?

Svako naše snimanje je anegdota od toga da smo zbog ljetne gužve na graničnom prijelazu Macelj, u blizini Krapine, zaglavili u koloni dugačkoj 7 kilometara, a baš smo žurili na Zagorsku svadbu! Istrčala sam iz kombija, zaustavila policajca na motoru i zamolila da nas izvuče iz gužve jer kasnimo – ljudi se žene! Nije dvojio ni sekunde, upalio je rotirku i napravio nam koridor kroz kolonu; do toga da vozeći penziće u kombiju, na kupanjac u Tuheljske toplice, Katica otvara dušu i pripovijeda o svom prvom seksualnom iskustvu: „…kakva je to muka i nevolja bila!“
Obožavam sve naše anegdote i dogodovštine.

 Možeš li izdvojiti omiljenu emisiju u svom dosadašnjem televizijskom iskustvu, u čijem si nastanku sudjelovala?

Definitivno to su moji projekti „Stani u Lici“ i „Stani v Zagorju“, a od emisija u kojima sam radila kao reporter izdvojit ću najbolju emisiju Informativnog programa HTV-a emisiju Labirint, a onda iz nešto davnije prošlosti, sve emisije koje je uređivala Vesna Karuza, Život uživo – sa stilom, Nedjeljno popodne, voljela sam raditi za emisiju „Špica“, Danijela Despota i sve suradnje s Nevenom Rendeli jer sam imala uvijek potrebnu slobodu i autonomiju.

Kad bi morala birati, što bi izabrala: more ili kontinent?

S obzirom na to da živim u Zagrebu, odgovor je b.

Kao samohrana majka, kako uspijevaš žonglirati trenutno između posla, snimanja emisije i privatnog života, sinova i online nastave?

To je fina vještina u kojoj sam, katkad majstor, a katkad amater. Nakon „Stani v Zagorju“ i ja sam privatno zastala i nadoknadila sve propušteno zbog produkcije i post produkcije serijala, posvetila sam obitelji, sebi, ljubavi, i pripremi novog serijala.