Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Aromaterapija za sretnu i zdravu djecu

Majke sve svjesnije biraju aromaterapijske pripravke u želji da svojoj djeci poklone najbolje što priroda ima za pružiti.

Aromaterapija je predivan, prirodan način očuvanja zdravlja i njege djece. Majke sve svjesnije biraju aromaterapijske pripravke u želji da svojoj djeci poklone najbolje što priroda ima za pružiti.

Liječnici i znanstvenici ističu da je aromaterapija prirodna i nježna metoda očuvanja zdravlja kojom eterična ulja aktiviraju vlastitu obrambenu snagu organizma. Dakle, aromaterapija ne nudi “instant” rješenja, već djeluje na cjelokupni organizam i potiče njegovu vlastitu snagu iscjeljenja.

Tijekom našeg dugogodišnjeg iskustva često smo svjedoci da djeca izvrsno reagiraju na eterična ulja. Pristupaju im s radoznalošću i oduševljenjem te ih trenutno prihvaćaju kao svesrdnu podršku.

Priroda je maestralno odigrala svoju ulogu i eteričnim uljima, između ostalog, dala njihovo najprepoznatljivije obilježje – miris. Miris je izravan način upoznavanje djece s eteričnim uljima. On ih privlači, opušta, potiče harmoniju te otvara vrata jednostavnoj primjeni.

polje lavande

Djeca rado traže lavandu za ogrebotine, mirtu za začepljene nosiće, malo pačulija kada ih ugrize komarac, a najfascinantnije je kada dijete od tri-četiri godine pomiriše eterično ulje, širom otvori oči i kaže: “Ovaj je baš jak, a što on može raditi?!”

Podijelit ćemo s vama provjerene recepture za tretiranje najučestalijih tegoba djece predškolske i školske dobi. Moći ćete pročitati koja ulja su prikladna za određene tegobe te na koji način ih primijeniti.

Djeca uživaju u bliskosti koju im omogućava aplikacija uljnih kompozicija

Djelovanje i načini primjene eteričnih ulja

Aromaterapija je komplementarna holistička metoda liječenja te pristupa svakom čovjeku kao cjelini, a ne samo oboljelom dijelu osobe. Dakle čovjek je individua sa svim svojim osobnostima i potrebama, jedna od primarnih potreba jest zdravlje. Da bi čovjek bio i ostao zdrav mora aktivno i odgovorno sudjelovati u procesu pronalaženja i održavanja zdravlja.

Pošto je zdravlje teško definirati prenijet ćemo definiciju Svjetske zdravstvene organizacije koja prilično holistički pristupa istom.

 

Zdravlje je stanje potpunog tjelesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.

(Ustav Svjetske zdravstvene organizacije,1946)

 

Naš primarni cilj jest pomoći, educirati, savjetovati te donijeti zdrave, prirodne načine u očuvanju zdravlja i blagostanja čovjeka. Stoga se svesrdno trudimo pronaći najkvalitetnije i najpotentnije biljne pripravke, dodatke prehrani, kako bi olakšali, pomogli i osvijestili važnost bogatstva koje zdravlje predstavlja svakom pojedincu.

Naše djelovanje kroz aromaterapiju donijelo je puno lijepih i dobrih rezultata. Eterično ulje je sama duša biljke koju unosimo u svoj organizam bilo udisanjem bilo dermalnom aplikacijom, dozvoljavajući mu da nam pomogne.

Jedan od načina njihova uspjeha očituje se u činjenici da se eterična ulja sastoje od malenih, lipofilnih i hlapivih molekula. Ova svojstva im općenito daju veću mobilnost u tijelu, pogotovo koži i masnom tkivu. Osim toga eterična ulja su aromatični spojevi što im daje mogućnost da utječu na ponašanje i psihu. Imaju različite modalitete djelovanja u odnosu na većinu konvencionalnih lijekova, stoga bi i njihova primjena trebala biti takva da najbolje iskorištava njihova specifična fizička i kemijska svojstva. (Schnaubelt, 1999.)

Dermalna aplikacija i inhalacija su vrlo učinkoviti i prikladni načini primjene eteričnih ulja kod djece i odraslih.

Dermalna aplikacija je najučestaliji način primjene eteričnih ulja. Podrazumijeva umasiravanje – nanošenje, na površinu kože, kompozicije odabranog biljnog ulja i određenih eteričnih ulja.

Za primjenu kod djece, a i svih ostalih dobnih skupina, uvijek preporučujemo hladno prešana ulja iz organskog uzgoja. Na taj se način, mogućnosti iritacije nježne dječje kože svode na minimum, a dobrobiti podižu na maksimum.

Najprikladnija ulja za djecu su ulje badema i ulje jojobe.

Hladno prešano ulje badema je izuzetno nježno ulje, obiluje vitaminima i mineralnima koji štite i njeguju kožu. Zbog svoje nježnosti prikladno je za upotrebu kod svih tipova kože kao i za njegu osjetljive kože beba.

Hladno prešano ulje jojobe je također prikladno za primjenu kod djece budući da je izuzetno nježno i hranjivo. Dubinski prodire u kožu te ima protuupalni učinak.

Osim što je idealan način apsorpcije aktivnih sastavnica eteričnih ulja, dermalna aplikacija omogućava interakciju majke i djeteta. Pogotovo u trenucima bolesti kada je bliskost i nježnost izuzetno bitna.

No, nije potrebno čekati bolest kako bi se uživalo u blagodatima eteričnih ulja. Bebe i starija djeca, uživaju u pažnji, brizi, ljubavi koju dobivaju od majke na ovaj tako jednostavan, a sveobuhvatan način.

flowers-2693748_960_720

Inhalacija (parna, suha, difuzija u prostor)

Parna inhalacija

Inhalacija je metoda kojom se eterična ulja uz pomoć pare, udahom, unose u naš dišni sustav, dio se resorbira u nosnoj šupljini, a drugi dio odlazi u pluća. Ovu metodu je vrlo jednostavno izvesti: zagrijte (ako nemate inhalator) lončić s vodom, kada voda proključa maknite je s izvora topline i pričekajte par minuta da temperatura padne na nekih cca 40 stupnjeva C (jer vas vruća para može ispeći). Kada postignete traženu temperaturu ukapajte 3 kapi željenog eteričnog ulja, uzmite čisti ručnik i prekrijte glavu koju ste postavili iznad lončića s vodom i eteričnim uljem. Udišite blagodatne pare par minuta, ovu procedure možete ponavljati tri puta dnevno. Nadasve je korisna kod infekcija dišnih puteva, upala sinusa, nadražajnog suhog kašlja, bronhitisa…

Upozorenje: Parna inhalacija je kontraindicirana kod astme i kroničnih opstruktivnih plućnih bolesti.

Suha inhalacija

Najjednostavniji i najbrži način inhalacije je suha inhalacija. Moguće ju je primjenjivati izvan doma, na putu, poslu, budući da nije potrebna nikakva posebna oprema i priprema.

Jednostavno se na papirnatu maramicu nakapaju 3-4 kapi željenog eteričnog ulja. Maramicu prinesete nosu te duboko udahnite, zadržite dah par sekundi i izdahnite, na nos, ponovite proceduru udah-izdah, sedam do osam uputa. Ova vrsta inhalacije je prikladna za manju djecu s kojom je teško provesti parnu inhalaciju.

Difuzija ulja u prostoru

Difuzijom eteričnih ulja u prostor snažno se utječe na kvalitetu zraka prostora u kojem se boravi. Određena eterična ulja mogu drastično smanjiti količinu mikroorganizama u zraku što je važno za mjesta u kojem borave oboljele osobe te prevenirati širenje oboljenja i zaraza.

Istraživanja su potvrdila da hlapive komponente eteričnog ulja eukaliptusa (eucalyptus globulus) imaju inhibiciju rasta od 70% na respiratorne patogene bakterije, što ga čini neizostavnim uljem za dezinfekciju prostora, pogotovo u razdobljima prehlada i gripa. (Vodopija i dr., 2001)

U sljedećem nastavku bloga saznajte provjerene recepture za najučestalije tegobe predškolske i školske dobi.

Autor: Dea Flores

Više

Zanimljivosti

Što ponijeti? Kakvo će vrijeme biti? Treba sastaviti listu svih stvari, da se nešto ne zaboravi?

Savjeti i preporuke

Eucerin zaštita od sunca za dječju kožu posebno je razvijena kako bi zaštitila nježnu kožu i pružila učinkovitu biološku zaštitu stanica.

Zanimljivosti

Uspješno partnerstvo trgovačkog lanca Lidl Hrvatska i Hrvatske gorske službe spašavanja nastavlja se četvrtu godinu zaredom. Iza njih su brojni uspješni projekti i akcije,...

Zanimljivosti

Pod utjecajem zapadnjačkog stila života i visoke razine stresa, imunosni sustav često daje neadekvatan odgovor što se u moderno doba prepoznaje već u dojenčadi,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.