Artritis kod životinja

Poznato je da se u šali kaže da su pas i njegov gospodar slični, no mnogi ne znaju da životinja i čovjek mogu imati slične bolesti. Posebno psi inkliniraju artritisu. Liječenje je za ljude i pse često slično. Životinje dobivaju artritis u starijoj dobi kao rezultat infekcije, ozljeda, uganuća ili puknuća ligamenata.

Artritis se kod životinja javlja kao rezultat upale u zglobovima. Kod pasa se artritis može pojaviti kao nasljedna bolest poput displazije (abnormalni rast tkiva) koljena i kuka, ili osteohondroze (poremećaj pri kojem dijelovi hrskavice ulaze unutar zglobova, ramena, koljena ili skočnog zgloba).

Artritis je čest kod starijih i debelih pasa. To je posljedica pritiska na zglobove. Veliki psi npr doge su sklonije artritisu nego mali psi. Mačke su manje sklone artritisu, ali su sklonije autoimunim bolestima, najčešće reumatoidnom artritisu. Konji često obolijevaju od osteohondroze, a kod radnih konja su vrlo česte upale. Veterinari liječe artritis kod pasa sa sličnom lepezom lijekova kao i kod ljudi., npr nesteroidnim protuupalnim lijekovima, koje kombiniraju s analgeticima. Veterinari preporučuju vježbanje pasa i fizioterapiju, kao i više kratkih šetnji (ne preporučuje se jedna duga šetnja).
U najtežim slučajevima životinje se i operiraju, posebno kod ozljede kuka. Kad pas pri padu s velike visine, iščaši kuk, operativnim zahvatom mu se ugradi metalna pločica za stabilizaciju kuka. Bez te intervencije pas bi kasnije obolio od artritisa.

Neki veterinari uz klasični način liječenja prihvaćaju i alternativnu terapiju, posebno homeopatiju i akupunkturu. Potonja se najčešće rabi za pse. Po mišljenju veterinara mačke nisu pogodni pacijenti za akupunkturu jer su nemirne i ne mogu mirno podnositi terapiju. U homeopatiji se koriste minimalne doze upravo one supstance koja u normalnoj količini izaziva bolest.

Ostale manje tradicionalne terapije kao npr magnetoterapija, primjenjuju se i za ljude i za životinje. Proizvođači proizvode posebne magnetske podloške za pse i mačke. Magneti se postavljaju i unutar ogrlica, za smanjenje artritičnih bolova. Skoro sve prirodne terapije koje se koriste za ljude mogu se koristiti i u liječenju životinja, no doza lijeka te način i trajanje primjene variraju.

Znaci artritisa: oticanje, bol, vrućina oko zgloba, poslije se pojavljuje štednja zahvaćenoga zgloba, što se manifestira u sljedećem:

  • protivljenje šetnjama, penjanju uz stepenice ili igranju, – šepanje
  • teškoće kod ustajanja
    Najčešći oblici artritisa:
  • degenerativne bolesti zglobova (osteoartritis) kao rezultat displazije, osteohondroze, ozljede, itd.
  • upalni procesi uzrokovani infekcijom ili padom imunog sistema.
    Liječenje i savjeti:
  • Veterinar protuupalni lijekovi i analgetici, laser terapija, fizikalna terapija, akupunktura homeopatija. U najtežim slučajevima operativni zahvati koji mogu varirati od spajanja puknutih ligamenata do spajanja slomljenih kostiju.
  • Vlasnik: uočiti simptome, tretirati ozljede brzo, kod akutnih napada mirovanje životinje, program vježbi, kontrola težine životinje.
Piše:
Vesna Budišin, dr. med., specijalist fizijatar – reumatolog
Pročelnica Polikliničkog odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Poliklinike Medikol
 
Zagreb, Mandlova 7
T: +385 1 6397 333
Besplatan info telefon 0800 78 78
 
Brinimo se zajedno o Vašem zdravlju.

Poliklinika MEDIKOL