Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Autizam i menstruacija: Novo istraživanje razbija stigmu tijekom mjeseca posvećenom autizmu

Izvještaj uključuje iskustva autističnih osoba iz prve ruke, kao i savjete ginekologinje koji će pomoći ljudima u svakom koraku upravljanja menstruacijom i svega što je s njom povezano.

Iako je rasprava o menstrualnim ciklusima neurotipičnih osoba započela posljednjih godina, isto se ne može reći za osobe s autizmom. Mnogi se osjećaju nesaslušano i neinformirano, a gotovo polovica (49%) autističnih osoba izjavilo je kako ne razumiju svoju menstruaciju, trećina (30%) je izjavila kako im je potrebno 4-5 godina da se naviknu na svoje menstruacije, više od polovice (59 %) ne osjeća se ugodno pričati o tome, a 16% su same sebe podučile o menstruacijama.

Autizam i menstruacija

Istraživanje koje je predstavljeno u ovom izvještaju, a koje je provela kompanija za intimne proizvode INTIMINA, imalo je kao cilj istražiti ključne razlike i istaknuti specifične probleme s kojima se suočavaju autistične osobe. Izvještaj osnažuje i informira ljude o izazovima s kojima se suočavaju autistične osobe, te nudi savjete stručnjaka, psihoterapeutkinje Steph Jones (MBACP) i savjetnice opstetričare i ginekologinje dr. Shree Datta, o tome kako se nositi sa svim izazovima.

U prosjeku, autističnim je osobama potrebno 4-5 godina da se naviknu na svoje menstruacije (30 %), u usporedbi s prosječnim vremenom od jedne godine za neurotipične anketirane osobe (38 %). Razlozi za ovo su različiti, ali ovo novo istraživanje pokazuje da bi autistične osobe mogle imati različita iskustva kada su u pitanju njihova osjetila, mentalno zdravlje, fizički problemi, komunikacija i znanje o reproduktivnom sustavu i proizvodima za menstruaciju.

Senzorne razlike

Hiper- ili hipoaktivnost na senzorne poticaje ili neuobičajen interes za senzorne aspekte okruženja, poput mirisa ili dodira predmeta, nešto je što autistične osobe doživljavaju. Kad su upitani jesu li primijetili mirise u proizvodima za menstrualnu higijenu, kao što su tamponi, menstrualne čašice i ulošci, 70% je reklo da, 66% je reklo da im on smeta, a 27% je navelo strah od mirisa kao jedan od glavnih razlog njihove zabrinutosti dok imaju menstruaciju.

Mentalno zdravlje i fizički problemi 

Većina osoba s menstruacijom bori se s cijelim nizom psihičkih i fizičkih problema tijekom ciklusa, uključujući nadutost, depresiju, tjeskobu, glavobolje, bolove u leđima, grčeve, žudnju, osjetljive i natečene grudi, umor i nesanicu[1].  

Gotovo svi sudionici (96%) rekli su da doživljavaju emocionalne promjene tijekom menstruacije, a više od trećine (38%) potvrdilo je da su promjene raspoloženja bile u njihove tri najveće brige koje su imali prije menstruacije.

Uz promjene raspoloženja 42% autističnih sudionica izjavilo je da ih brine jako krvarenje tijekom menstruacije, a 41% je izjavilo da su menstrualni grčevi bili simptom koji ih je najviše brinuo.

Jedna autistična osoba koja je dala svoj komentar u izvješću, izjavila je kako je tijekom menstruacije patila od ‘’valova depresije, rastuće anksioznosti, napadaja panike i nasumičnih napadaja plača’’.

Komunikacija

Rezultati pokazuju da se 41% autističnih osoba ne osjeća samopouzdano kada s bliskim prijateljicama ili obitelji razgovara o menstruaciji, a daljnjih 18% ima veliki osjećaj nesamopouzdanja. To je u velikom kontrastu s uzorkom neurotipičnih ispitanika u kojem je 74% osoba izjavilo da se osjećaju samopouzdano ili vrlo samopouzdano. Možda su teškoće u komunikaciji imale utjecaj na činjenicu da je 16% autističnih osoba same sebe podučilo o menstruacijama.

Znanje ženskog reproduktivnog sustava

Gotovo polovica (49%) autističnih osoba ne razumiju njihov menstrualni ciklus u potpunosti, a kada su upitani da identificiraju cerviks na slici ženskog reproduktivnog sustava, ogromnih 39% autističnih osoba nije ga ispravno identificiralo.

Korištenje menstrualnih proizvoda

4 od 5 (83%) autističnih osoba navodi da proizvode za menstrualnu higijenu smatraju teškim za upotrebu, trećina (34%) navodi kako im je korištenje menstrualnih proizvoda treća najveća briga što se tiče menstruacije. Međutim, gotovo četvrtina (24%) autističnih osoba je izjavila kako radije koriste menstrualnu čašicu.

Autistične osobe, poput mene, možda će imati poteškoća pričati o menstruaciji jer osjećaju sram ili je to povezano s društvenim izazovima s kojima se susreću mnoge autistične osobe. Na primjer, ne tražiti pomoć jer to pojedincima ostavlja otvorenu mogućnost da budu odbačeni, poniženi ili ignorirani.

Također, vrlo je uobičajeno doživjeti neke osjećaje depresije i tjeskobe neposredno prije početka menstruacije. Kako bi vam pomogla s tim, preporučujem praćenje raspoloženja kako biste utvrditi čine li se povezana s hormonalnim promjenama ili otkrivaju veći problem. Praćenje će također pomoći u smanjenju tjeskobe zbog neznanja kada bi trebala početi menstruacija. Jednostavan način za praćenje je da to zabilježite u dnevnik ili koristite aplikaciju za praćenje ciklusa.

Psihoterapeutkinja, Steph Jones (MBACP)

Naša je misija svima ponuditi savjete i podršku, bez obzira na vašu pozadinu. Kao dio toga, proveli smo ovo istraživanje kako bismo pomogli da se čuje glas autističnih osoba, da im pomognemo razumjeti izazove s kojima se suočavaju i prevladati stigmu oko ove teme. Zaista se nadamo da će izvješće i savjeti u njemu pomoći mnogim autističnim osobama i njihovim obiteljima.

Danela Žagar iz INTIMINA, brenda zaslužnog za izvještaj

[1] www.nhs.uk/conditions/pre-menstrual-syndrome

Više

Zanimljivosti

Specifičnost Kalmara očituje se u holističkom pristupu, čime nastoji svakoj klijentici pružiti najbolje moguće iskustvo u skladu s individualnim potrebama

Savjeti stručnjaka

U svibnju ove godine otkrivena su četiri slučaja majmunskih boginja u UK, od kojih je jedan importiran iz Afrike, a preostala tri nisu; u...

Darivanje

Važno je, posebno ljeti, biti svjestan utjecaja koji sunce ima na kožu i prakticirati "sigurno sunčanje".

Zanimljivosti

Ira je svog Boba, prvog psa pomagača, dobila prije pet godina i sada priprema Zoe kako bi se Bob umirovio.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.