Bas Kast: Prehrambeni kompas

U današnje vrijeme kontradiktornih informacija o prehrani i zdravlju, teško je sa sigurnošću znati koje su informacije uistinu korisne i točne. Područje prehrane još je u velikom dijelu neistražen teritorij te nova istraživanja o hrani ruše saznanja donesena u prethodnim istraživanjima, da bi se u konačnici trendovi prehrane ponovno vratili vodeći se rezultatima najranijih istraživanja. Kad tome dodamo i trendove suvremenih dijeta, koji se također često mijenjanju, poprilično se teško snaći.

Bas Kast, znanstveni novinar i pisac, je na vlastitoj koži osjetio koliko je bitno razlučiti mitove od istina o prehrani. Sa samo četrdeset godina, jaki bolovi u prsima prikovali su ga za krevet i natjerali da preispita svoj dotadašnji način života. Neizdrživ životni tempo, loša prehrana i nemarni lifestyle su na njegovom zdravlju ostavili traga. Čvrsto je odlučio ozdraviti i promijeniti svoj način prehrane, no unatoč svim dostupnim informacijama, nije znao odakle početi i koja je hrana uistinu dobra za njega.

U knjizi “Prehrambeni kompas” Bas Kast je skupio na tisuće istraživanja iz područja nutricionizma, medicine i gerontologije te ih pomno analizirao i usporedio njihove rezultate. Filtrirao je zaključke istraživanja i shvatio da je često ono što smatramo zdravim, vrlo štetno za nas i da su se neka potpuno pogrešna uvjerenja o prehrani uvukla u naš svakodnevni život. Što jedu ljudi dugog životnog vijeka? Kako možemo lako smršavjeti? Kako izbjeći bolesti u starosti? Samo su neka od pitanja na koja autor odgovara.

“Prehrambeni kompas” je opsežan pregled tisuća znanstvenih istraživanja te autorovog osobnog iskustva preobrazbe iz zauzetog novinara koji živi na junk foodu u čovjeka koji brine o svom zdravlju i prehrani. Autor je rezultate brojnih istraživanja obogatio vlastitim iskustvom metode pokušaja i pogrešaka, te sve zajedno sažeo i u knjizi detaljno prezentirao najvažnija saznanja iz područja zdrave prehrane. Je li dobra Paleo prehrana ili je bolja veganska prehrana? Je li gluten štetan te je li bolje jesti hranu s manje masnoća? Jesu li ugljikohidrati štetni za naše zdravlje? Odgovor na ova i brojna druga pitanja koja i danas muče znanstvenike i sve one koji se žele hraniti zdravije, pročitajte u knjizi “Prehrambeni kompas”.

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #mivasrazumijemo
  • Pratite naše društvene mreže – Facebook i Instagram
  • Zapratite i https://www.facebook.com/pulscitaj/
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 29. svibnja točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Kristina Đumlijan