Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Seks

BDSM vodič: Što znači ‘power exchange’ odnosno razmjena moći?

BDSM više nije tolika nepoznanica, a parova koji ga prakticiraju svakim danom je sve više.

BDSM više nije tolika nepoznanica, a parova koji ga prakticiraju svakim danom je sve više. Razne knjige, serije i filmovi svakako su doprinijeli tome da fetiši, lateks, lanci te sve ostalo što vam prvo padne na pamet na spomen BDSM-a, postane djelomično dio kulture i lifestylea za mnoge. No, kada govorimo o BDSM vezi ili odnosu, postoje različiti nivoi dinamika kod apsolutno svakog para. Ta dinamika ovisi o željama i potrebama osoba koje prakticiraju BDSM odnos.

Što je razmjena moći?

Termin razmjene moći prvi put se definira 1995. godine u knjizi Philipa Millera i Molly Devon ‘Screw the Roses, Send Me the Throns‘. Knjiga se inače opisuje kao besramna, zabavna, koja uklanja mitove, sram i strah, otkrivajući istinu o intenzivnom obliku ovih erotskih igrica koje su jako dugo bile neshvaćene i osuđivane. Pa, kod nekih ljudi i danas. 

Miller i Devon definirali su razmjenu moći kao „osnaživanje dominantnog prepuštanjem podređenog njegovom/njezinom nadzoru”. Razmjena moći je sporazumna, baš kao i svaki segment u BDSM odnosu, i o njoj treba dobro pregovarati. Naime, dubina moći koju daje submisivna osoba je u razini odgovornosti koju preuzima Dominant. Zapravo, to je način na koji D/s odnosi bilo koje vrste funkcioniraju. Submisiv daje vlast, a dominantan preuzima moć. Za usporedbu, većina vanilla veza funkcionira na sustavu jednakosti u ulogama.

Kada osobe započnu BDSM odnos, raspravljaju i dogovaraju o tome tko ima kakvu ulogu i kako ta uloga izgleda u njihovim očima. Submisivna osoba će reći Dominantu čemu će se podrediti, a čemu neće, a Dominant se mora složiti s tim uvjetima kako bi odnos uopće funkcionirao. To je konsenzualni proces pregovaranja i ovisno o razini razmjene moći, može uključivati malo ili puno kontrole. Razmjena moći također je osnova svih BDSM igrica. Jedna osoba pristaje podvrgnuti se aktivnosti, a druga pristaje imati kontrolu i biti odgovorna za nju.

Postoji pet razina razmjene moći

Philip i Molly raščlanili su razmjenu moći na pet razina, ali važno je imati na umu da ovo nisu strogo definirana pravila te da zapravo vi sami stvarate svoja.

Uvjetna usklađenost

To je ograničena razmjena moći dogovorena između Doma i sub osobe za jednu scenu ili kratko razdoblje igranja, kao što je jedna noć ili jedan vikend.

Ograničeno trajno pristajanje

Ovo je više sporazum, odnosno dogovor između dominantne i submisivne osobe, da se igra duže vrijeme bez ozbiljnog emocionalnog uplitanja. Te osobe imaju samo razmjenu moći tijekom vremena igranja i ona ne stupa u interakciju izvan toga, što se u današnjem žargonu često nazivaju partnerima u igri.

Privremena razmjena moći

Oni ga definiraju kao tekući odnos dogovoren između Doma i submisivne osobe, karakteriziran razmjenom moći i emocionalnom uključenošću, ali bez ozbiljne predanosti. Najjednostavnije rečeno, ovo bi bio D/s odnos koji se odvija samo u spavaćoj sobi, iako par može imati privržen odnos, no razmjena moći nije sastavni dio odnosa. Dakle, mogu se dogovoriti da do razmjene moći dolazi sama kada su u spavaćoj sobi, vikendom, na putovanjima i sl.

Savez dominantnosti i podložnosti

Duboko predan simbiotski odnos između D/s osoba. Odnosi razmjene moći ovog tipa imaju elemente D/s-a tijekom svakodnevnog života i identificiraju se kao dominantni i podložni izvan spavaće sobe i često imaju pravila, rituale ili načine interakcije unutar odnosa kako bi izrazili razmjenu moći jedno drugom.

Apsolutno vlasništvo

Koristi se za označavanje tekućeg D/s odnosa koji često uključuje potpunu razmjenu moći gdje je submisiv predao sve odluke Dominantu. To se često opisuje kao odnos Gospodara i roba.

Možemo zaključiti kako je power exchange zapravo način interakcije s partnerom gdje su uloge potpuno definirane. Dogovorena je kontrola gdje se jedan podređuje, a drugi dominira u dogovorenom vremenskom razdoblju i situaciji te je osnova za sve BDSM igrice.

Više

Duh i tijelo

Ljubomora je normalna ljudska emocija i nije lako postaviti granicu između normalne i patološke ljubomore.

Darivanje

Mia Rose stimulator za klitoris odvesti će vas u svijet neopisivog zadovoljstva.

Seks

Seks je prirodan lijek za stres, poboljšava raspoloženje i pomaže u gubljenju kilograma.

Život u dvoje

Zamislite dan ispunjen iskrenim razgovorima, smijehom i, naravno, trenucima užitka bez digitalnih smetnji.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.