Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Bejrut – ljubav na prvi pogled

Svi moji prijatelji i poznanici koji su posjetili Bejrut imali su samo riječi hvale: predivan grad, fantastična hrana, a noćni život poput onoga u New Yorku ili Milanu.

Već prvi susret s Bejrutom bio je ljubav na prvi pogled: ovaj vam se grad ili jako svidi, ili uopće ne svidi. Nema ravnodušnih!

Prije no što sam krenula put Bejruta prijatelji su me pitali kako se usuđujem ići tamo. Zar ondje nije rat? Moja saznanja o Libanonu bila su ipak malo naprednija od informacija iz dnevnopolitičke štampe. Znala sam da me čeka iznenađenje, no nisam se nadala da će imati takve razmjere. Svi moji prijatelji i poznanici koji su posjetili Bejrut imali su samo riječi hvale: predivan grad, fantastična hrana, a noćni život poput onoga u New Yorku ili Milanu.

U čemu je onda problem? Zašto Bejrut nije jedna od onih „must visit“ destinacija? Odgovor na to pitanje dobila sam neposredno prije polaska. U središnjem dnevniku emitirana je vijest da je otet libanonski premijer, odnosno da je u kućnom pritvoru u Saudijskoj Arabiji te da napetost u Libanonu ponovo raste. Hoću li ipak krenuti na put?

Iskusan sam putnik; posjetila sam Bangkok u vrijeme kada je ondje bio policijski sat, i Bali kojem je prijetila opasnost od cunamija, uvjerivši se da je medijska vijest najčešće jedno, a stvarnost nešto posve drugo. Zato je jako važno dobro se raspitati i analizirati situaciju s više strana, jer određeni nemir na granici ne znači i početak rata, iako se radi o nestabilnoj regiji.

Oni sigurno ne čitaju vijesti

Dok šećete ulicama Bejruta primijetit ćete zgodne muškarce i predivne žene. Njihov je izgled specifičan: svijetla koža, tamna kosa i dotjerana vanjština – kao da su u svakom trenutku spremni na izlazak. Možda vam to i neće biti čudno nakon što obiđete barem jedan od brojnih noćnih klubova. Naime, u Bejrutu se živi za izlaske, bez obzira na to je li riječ o običnoj večeri u restoranu ili cjelonoćnom provodu. Ako želite doživjeti pravi spektakl, svakako posjetite Music Hall, u kojem gotovo na dnevnoj bazi gostuju poznati svjetski i bliskoistočni izvođači, dovodeći atmosferu do usijanja.

Osim toga, prostor ove “kuće” uređen je poput ugodnog, baršunastog interijera nekog kazališta.

www.themusichall.com

Ljubiteljima partijanja na raspolaganju je The Garten, koji obožavaju domaći i gostujući DJ-i iz cijeloga svijeta i u kojemu možete uživati na zatvorenom ili otvorenom prostoru, ovisno o dobu noći i vremenskim uvjetima. Vrhunski kokteli poslužuju se u Irisu, a želite li uživati u fantastičnom pogledu na grad s fancy krovne terase, pričekajte toplije dane jer klub ima sezonsko radno vrijeme. Duga bi bila lista svih klubova u gradu; ako vas zanima, možete se informirati na nekom od brojnih domaćih i inozemnih portala.

Downtown i Hamra

Idealan početak dana je šetnja koju možete započeti u marini, uz jutarnju kavu i pogled na luksuzne jahte i ljude koji opušteno prolaze drvenom šetnicom. Odatle pođite prema središtu grada, otkrivajući raskoš Downtowna koji je teško stradao u Libanonskom građanskom ratu, poslije kojeg je iz temelja obnovljen. Kada kažem raskoš, mislim na sve one skupe trgovine luksuznih modnih brendova, jer je pitanje prestiža imati što bolju lokaciju.

Uz trgovine su i lijepo uređeni restorani, barovi, galerije… no ono što ćete teže naći u ovom dijelu grada su dućani s namirnicama koji su pažljivo skriveni da ne kvare ovaj luksuzni red. Ako pak želite posjetiti lokalne trgovine, pođite
u Hamru, najživlji dio grada, pun jeftinih butika lokalnih dizajnera, trgovina hrane, fast food restorana, trgovina sa slatkišima i banaka. Većina arheoloških i povijesnih lokaliteta smještena je u Downtownu, a ondje su i najznačajniji religijski objekti.

Nakon obilaska arheološkog lokaliteta Nejmeh, Rimskih kupki, Abdel Kader palače, katedrale, spomenika Omaru Ounsiju, Holiday Inn Monumenta (ostaci uništene zgrade hotela, kao podsjetnik na Libanonski građanski rat), prošećite do Ottoman Clock Towera, starog tornja sa satom koji je svojevrstan simbol Bejruta. Na većini razglednica, uz toranj ćete vidjeti i Rawcheh Rock (Pigeons Rock kako je još nazivaju), neobičnu stijenu koja strši iz mora. Najljepši pogled na to mjesto pruža se s promenade u suton, dok čamci s turistima prolaze kroz prirodna vrata.

Svakako posjetiti

Većina muzeja smještena je u dijelu grada nazvanom Achrafieh. U njemu ćete naći Audi muzej, Prethistorijski muzej, Sursock muzej i Brazilian Cultural Center. Arheološki muzej AUB nalazi se u Hamri, a Beirut Exhibition Center i Robert Mouawad Museum u Downtownu. Vrijedi posjetiti još jedno mjesto koje se spominje u svim tiskanim vodičima o Bejrutu (moram priznati da sam se pomučila da nađem neke od njih, s obzirom na to da su rijetki). Riječ je o Train Stationu u Mar Mikhaelu, koji nažalost nisam imala priliku vidjeti, odnosno nekadašnjem željezničkom kolodvoru (od 1895.), a danas gastromarketu na otvorenom – pravoj urbanoj turističkoj atrakciji.


Kad se umorite od obilaska grada, čeka vas odmor u zelenilu parkova kojih je u Bejrutu mnoštvo. Možete posjetiti Jesuite Garden u Mar Mikhaelu, Jibran Khalil Jiban Garden u Downtownu ili Mar Nicolas Garden u Achrafiehu. Obišli smo i predivan park u sklopu kompleksa American University of Beirut i uživali u mirisu mediteranskog raslinja. To je ujedno i pravi botanički vrt u kojem možete saznati pojedinosti o svakom drvetu ili grmu. Edukativno i lijepo iskustvo.

Izlet u okolicu

Svega 20-ak kilometara od Bejruta nalazi se jedna od najvećih atrakcija – špilja Jeita Grotto do koje se dolazi uskom cestom. Cesta krivuda uz planinske obronke s kojih se pruža pogled na rijeku u dubini. U trenutku kad se počne spuštati, stići ćete na parkiralište, predviđeno za velik broj posjetitelja. Kad kažem predviđeno, mislim na to da se na parkiralištu, osim našeg autobusa, našlo svega nekoliko kombija.

Osim Libanonaca, ovdje dolaze i turisti iz okolnih zemalja. Među njima su Izraelci i Egipćani, ali i Europljani, nekolicina Azijata te, na naše iznenađenje, dosta američkih turista. Od parkirališta do ulaza u špilju dovezli smo se žičarom. Pomalo neugledan ulaz nije nas pripremio na iznenađenje koje je ubrzo uslijedilo. Kroz gornju špilju vodi uređena i osvijetljena staza koja se čas penje, čas spušta, prolazeći između tisućljetnih stalaktita i stalagmita, od kojih neki izgledaju impresivno.

Na pojedinim mjestima uređeni su vidikovci s kojih se otvara pogled na fantastične prirodne dvorane. Jedino razočaranje je činjenica da tu ljepotu ne možete zabilježiti vlastitom kamerom i fotoaparatom, čak ni mobitelom, jer svu tehniku morate ostaviti u ormarićima na ulazu. Čuvari raspoređeni na svakih 50-ak metara pažljivo kontroliraju poštujete li to pravilo. Zbog izostanka tehnike bit ćete još tužniji kad se nađete u Donjoj špilji koja je pravo čudo prirode. Budući da je u njoj jezero, razgledat ćete je prilikom vožnje čamcem. Čudesna boja jezerske vode koju osvjetljava podvodna rasvjeta, kreće se u nijansama od tirkizne do zagasitozelene. Ovo je jedno od najljepših mjesta koje sam imala priliku vidjeti.

Za špilju Jeita Grotto moglo bi se reći da je vizualno-doživljajno mjesto, a za Harissu, naše drugo odredište, da je prije svega duhovno-doživljajno mjesto. Harrisa je svjetski poznato svetište Majke Božje kojoj se klanjaju pripadnici svih religija. Zanimljivo je da različite religije u Libanonu žive u skladnom suživotu; da bi nam to dokazao, vodič nam je otkrio kako se 21. ožujak slavi kao nacionalni praznik Djevice Marije kojoj su Libanonci zajednički spjevali pjesmu, sastavljenu od stihova iz Biblije i Kurana. Zato ne čudi prizor muslimanke u svetištu koja se klanja kipu Majke Božje. Svetište se nalazi na vrhu brda do kojeg također vozi žičara. Na najvišem mjestu stoji kip Djevice Marije do kojeg se stiže kružnim stepenicama. Pogled s vrha više je nego veličanstven i pomalo nestvaran, baš onakav kakav se i očekuje od svetih mjesta.

Byblos

Jedan od najznačajnijih gradova u Libanonu, smješten 40 kilometara sjeverno od Bejruta, je povijesni Byblos. Tijekom prošlosti ovaj je grad imao značajan strateški položaj, kao jedna od najvažnijih pomorskih luka na Mediteranu. Vjeruje se da je Byblos i među najstarijim gradovima na svijetu koji su bili kontinuirano naseljeni, a pamti se i kao glavna luka za uvoz papirusa iz Egipta, od kojeg je udaljen samo dan plovidbe. Po njemu je nazvan uvezani snop papira s tekstualnim sadržajem koji je onda dobio naziv knjiga (ne biblos), a po knjizi je nazvana biblija.

Byblos je imao veliku važnost i u doba Feničana koji su upravo na njegovim obalama otkrili crvenu boju. Priča je jako zanimljiva pa ću je podijeliti s vama: šećući sa svojim psima duž obale, fenički su vojnici primijetili da pseći zubi pocrvene kada jedu školjke na plaži. Nakon otkrića da se od tih školjaka može dobiti crvena boja, koja je u to vrijeme bila jako tražena, grad je doživio pravi procvat. Trgovci su u brodovima počeli izvoziti boju do Rima koji je u to doba bio glavni kupac.

Byblos je danas na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Gradom dominiraju ostaci stare utvrde – dvorca Crusader iza kojeg se proteže „sokak“, odnosno pješačka ulica s umjetničkim galerijama i suvenirnicama te trgovinama s lokalnim začinima. Ako želite kupiti zanimljiv suvenir ili komad nakita, došli ste na pravo mjesto jer ovdje možete sjesti, odmoriti se uz kavu ili čaj te napraviti odlične fotografije u razigranom šarenilu boja i ukrasa. Do Byblosa možete stići i taksijem iz Bejruta, što će vas koštati oko 35 eura. U Bejrutu odlično funkcionira i Uber (koji je znatno jeftiniji od taksija) pa ovaj romantični gradić svakako uvrstite na svoj popis.

 

Tekst: Damjana Domanovac

Fotografije: Tomislav Serdar, Damjana Domanovac

 

Pred nama je deveto izdanje međunarodnog sajma turizma PLACE2GO. Formula dugovječnosti najvećeg turističkog sajma u Hrvatskoj je sustavno poboljšavanje sadržaja i noviteta za izlagače i posjetitelje, a taj prokušani recept organizatori slijede i ove godine. Tako će PLACE2GO, između ostalih zemalja, prvi puta ugostiti izlagače iz Latinske Amerike (Argentina, Kuba), a posjetitelji će uz popuste na putovanja i sudjelovanje u nagradnim igrama po prvi puta interaktivno sudjelovati u predavanjima putem mobilne aplikacije.

Prekaljeni putnici željni novih destinacija moći će međusobno razmijeniti turističke vodiče, ali i okrijepiti se u posebno uređenom gastro-kutku posvećenom autohtonim domaćim specijalitetima. Prvi dan Sajma rezerviran je za akreditirane poslovne posjetitelje za koje je pripremljen bogat i sadržajan program koji će se održati na nekoliko punktova u Areni te okolnim prostorijama za maksimalnu mogućnost umrežavanja i novih poslova. Vidimo se od 13. do 15. ožujka 2020. godine u Areni Zagreb. Dodatne informacije saznajte na službenoj web-stranici:

www.place2go.org

Više

Putovanja

Virtualno ćemo putovati u Zemlju izlazećeg sunca – tema broja je Japan.

Putovanja

Produženi vikend na Sejšelima nešto je najbolje što mi se u posljednje vrijeme dogodilo, u profesionalnom smislu.

Događanja

Više informacija o druženju i predstojećem devetom izdanju PLACE2GO međunarodnog sajma turizma potražite u tekstu.

Putovanja

PLACE2GO nudi nešto za baš svakog putnika.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.