Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Besplatni menstrualni ulošci stižu na javna sveučilišta diljem Hrvatske

Libresse će od svakog prodanog proizvoda odvojiti 15 centi kako bi osigurao zalihe menstrualnih uložaka koje će donirati Sveučilištima u Splitu, Rijeci, Puli, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Zadru, Osijeku te Sveučilištu Sjever.

Vodeći brand menstrualnih uložaka Libresse pokrenuo je novu nacionalnu kampanju borbe protiv menstrualnog siromaštva u sklopu koje će omogućiti besplatne menstrualne uloške za studentice brojnih domaćih javnih sveučilišta.

Menstrualno siromaštvo

Menstrualno siromaštvo označava otežan ili čak potpuno onemogućen pristup menstrualnom potrepštinama poput higijenskih uložaka, tampona ili lijekova za ublažavanje bolova te odgovarajućim higijenskim uvjetima i javnom zdravstvu, a posljedično i obrazovanju. Menstrualno siromaštvo ne pogađa samo žene u zemljama u razvoju, već i u razvijenim zemljama. Ove poteškoće mogu imati izravan utjecaj na žene koje mogu izostajati iz škole ili posla radi nemogućnosti pristupa higijenskim potrepštinama.

Tijekom Nacionalne kampanje, koja traje od 2. travnja do 31. svibnja 2024., Libresse će od svakog prodanog proizvoda odvojiti 15 centi kako bi osigurao zalihe menstrualnih uložaka koje će donirati Sveučilištima u Splitu, Rijeci, Puli, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Zadru, Osijeku te Sveučilištu Sjever. U sklopu kampanje „Ti pomažeš, Libresse nagrađuje“, kupci osim što će sudjelovati u donaciji, imaju priliku i osvojiti do 5.000 EUR na Premium Visa kartici.

„U 2024. godini nastavljamo borbu protiv menstrualnog siromaštva, a cilj koji smo si postavili je osigurati higijenske potrepštine većini javnih fakulteta u Republici Hrvatskoj. Ovim projektom direktno pomažemo studenticama da neometano pohađaju predavanja te da im poteškoće u nabavci higijenskih proizvoda ne utječu na obrazovanje. U Libresseu kontinuirano radimo na rješavanju problema menstrualnog siromaštva. Nakon što smo donirali 240 uloškomata i gotovo 150.000 menstrualnih uložaka u 34 učenička doma, prošle godine donirali smo menstrualne uloške za gotovo 1.100 djevojaka iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji“, izjavila je Maša Bašić, predstavnica marketinga kompanije Essity.

Nacionalna kampanja borbe protiv menstrualnog siromaštva

Nacionalna kampanja borbe protiv menstrualnog siromaštva predstavljena je u Rijeci, a sudjelovalo je i riječko sveučilište.

„Prije nekoliko godina na Sveučilištu Rijeka i sami smo pokrenuli projekt s ciljem borbe protiv menstrualnog siromaštva, a nakon što smo podijelili s kolegama svoju praksu tu inicijativu slijedila su i druga sveučilišta, čak i izvan Hrvatske. Veliko nam je zadovoljstvo što možemo biti dio i ovog projekta. Važno je da se kao društvo uključimo na svim razinama jer na taj način zajedno možemo učiniti pozitivne pomake i promjene“, izjavila je Lana Par, predsjednica Studentskog Zbora Sveučilišta u Rijeci.

V za vaginu

Libresse je 2022. godine pokrenuo kampanju “V za vaginu” koja je izazvala pozitivan odjek u javnosti, slijedom poraznih rezultata istraživanja Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter u sklopu projekta Tetka Perioda. U istraživanju je više od 10% ispitanica navelo kako im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kad god žele (11.9%), kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine (11.9%).

Čak 3.6% sudionica je navelo kako im se događa da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine pa umjesto njih koriste improvizirana sredstva. Na pitanje koja improvizirana sredstva koriste umjesto menstrualnih potrepština najveći udio ispitanica navelo je toaletni papir, kao i komade tkanine, krpe ili izrezane majice.

Dio ispitanica navelo je da su koriste gazu, maramice, vatu, ručnik, dječje pelene, čarape, papirnate ručnike ili zavoj.

Sve detalje o kampanji moguće je pratiti na web stranici: https://www.libresse.hr/.

Ne propustite

Beauty report

FOREO, švedski skin-tech div, ima savršeno rješenje omiljeno među čitateljima za postizanje savršenog zategnutog i podignutog izgleda – BEAR 2 Eyes & Lips!

Seks

O čemu maštaju žene?

Duh i tijelo

Seksualno nasilje je jedno od najtežih kaznenih djela koje se najmanje prijavljuje. I to ne samo u Republici Hrvatskoj nego u cijelom svijetu.

Suncokreti na oblacima

Kad sam imala nešto manje od 40, sama sebi sam dala „zadatak“ da ću do 40 i neke naći partnera.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.