Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Bez alata nema zanata

Jeste li kad probali zakucati čavao u zid bez čekića? Možda ste se poslužili nekim drugim predmetom koji vam se činio upotrebljivim. I kakvi su bili rezultati?

Nedavno smo kupili stalak za papire. Imala sam vremena, a kako volim i znam „šarafiti“ krenula sam u sklapanje stalka. Uzela sam odvijač i, gle čuda, nisam uspijevala. Imala sam volju. Odvijač je bio običan, a vijci križni. Pokušala sam par puta, sve dok odvijač nije „skliznuo“ u moj prst. Nije išlo. Odvijač nikako nije mogao uči u utore vijka. I pomislila sam na onu izreku da bez alata nema zanata. Bez alata unatoč motivaciji i znanju teško možete ostvarivati željene ciljeve.

Zar nije tako u komunikaciji i u životu?

Jeste li kad probali zakucati čavao u zid bez čekića? Možda ste se poslužili nekim drugim predmetom koji vam se činio upotrebljivim. I kakvi su bili rezultati? Možda ste uspjeli, ali vam je trebalo više vremena nego da ste imali čekić? Možda ste se lupili po prstima? Možda je čavao ukucan ukoso? Možda ga niste uopće mogli ukucati?
Jeste li probali izglačati omiljenu košulju bez glačala? Možda ste je ravnali, stavili nešto teško na nju neko vrijeme, stavili u kupaonu punu pare? Rezultati su bili vrlo upitni, zar ne?

I u ovo vrijeme tipkovnica ponekad nešto zapišete kemijskom, zar ne?

Jeste li pisali kemijskom olovkom koja je istrošena? Niste? Nakon par poteza, ste odustali i bacili je, tražeći drugu?
Jeste li probali poslati mail bez interneta? Nemoguće, ma koliko vi stiskali „send“.

I složit ćete se sa mnom da za obavljanje raznih poslova potrebni su alati. I to je većini normalno. Internet ti je potreban za slanje mailova, čekić za čavao, glačalo za glačanje…

A za uspješnu komunikaciju i sretan život? Mislite li da je za nju potreban alat?

Koliko puta ste komunicirali i niste se razumjeli sa sugovornikom?

Koliko puta ste postavili cilj i niste ga ostvarili?

Koliko puta ste pregovarali i niste bili zadovoljni rezultatima?

Koliko puta ste prodavali i niste prodali?

Koliko puta ste davali upute i nisu ih slijedili?

Koliko puta ste odlučili da ćete se baviti nekom fizičkom aktivnosti i niste uspjeli?

Koliko puta ste bili neshvaćeni, nesretni, osjećali se neuspješno?

Jeste li možda pomislili ili izrekli da su drugi krvi, jer su oni lijeni, nesposobni, sebični ili …?
Sigurna sam da ste i puno puta ostvarili željene ciljeve, dobili pregovore, prodali. Imali ste način, znali ste način. I taj isti način nije „palio“ u svakoj situaciji, jer nije svaki način za svaku situaciju. Nije svaki odvijač za svaki vijak, ne postoji univerzalna temperatura glačala za svaki materijal. Alat treba znati koristiti.

Kad glačate, temperaturu glačala je potrebno prilagoditi materijalu kojeg glačate. Za neke materijale je potrebna jača temperatura, za neke materijale slabija. Ako materijale koji ne podnose jaku temperaturu glačate s vrućim glačalom, oni će pregorjeti. U koliko glačate materijale koji zahtijevaju jaku temperaturu s mlakim glačalom nabori na tkanini ostaju, ma koliko vi dugo glačali taj nabor. Za uspješno glačanje je potrebno glačalo i znanje kako se ono koristi.

Za uspješno zakucavanje čavla u zid je potreban čekić. Debljina zida i težina onog što želite objesiti određuje vrstu čavla i čekić kojim ćete zakucati čavao. Za neke zidove je potrebna bušilica, jer su tvrdi, puni betona i željeza. Čekić nije dovoljan, potrebna je bušilica.

Tako je i u životu.

Za ostvarenje ciljeva potrebna je motivacija, potreban je adekvatan alat i znanje kako taj alat koristiti.
I zato volim NLP. NLP je kutija s alatom i uputama kako ga koristiti.

Kao u priči o vodoinstalateru Peri koju znaju naši polaznici. A ako vas, koji ne znaju priču, zanima što to Pero i kako radi, možete čuti već na First stepu.

Znati koji alat i kako koristiti, to je NLP.

E da, i na kraju. Sve počinje sa željom naučiti koji su alati i kako ih koristi. Možete i dalje glačati, zabijati čavle po principu pokušaja i pogrešaka i snositi odgovornost za rezultate koje dobivate, a ako vam se rezultati ne svide, možete i dalje vjerovati da su „krivi“ ONI za vaše izlupane prste ili pregorjelu, neispeglanu odjeću.

[box style=”0″]

Autorica Dragana Mladenović

Dragana Mladenović je po bazičnom obrazovanju defektolog-socijalni pedagog i 13 godina je radila s djecom s poremećajem u ponašanju. Usporedo je završavala NLP edukaciju i 2005. odlučila se baviti samo NLP-om, ostavila posao u dječjem doma i postala poduzetnik. Dragana je internacionalni certificirani NLP & HNLP Master trener & coach, Fellow member trainer IANLP. NLP treninzi su u potpunosti po standardima INHLP, ABNLP i IANLP standardima, svjetskih asocijacija NLP, čiji je član. Svi treninzi su priznati od ove tri svjetske asocijacije, tako da certifikati Miroras centra svjetski priznati. Dragana je trener od 2002. kada je certificirana u Neuroenergetics – Internacionalnom institutu za Humanističku neurolingvističku psihologiju u Lancasteru, SAD. Istom je prigodom stekla i certifikat Coach-a. Dragana je također certificirani terapeut za Time Line TherapyTM, a završila je tečajeve iz Hipnoze 1 i 2 (Hexagon training company). 2012 postaje prvi NLP master trener u Hrvatskoj i od 2013 u Miroras centru se održavaju treninzi za NLP trenera, koji je kruna NLP edukacije.

Ima dugogodišnje iskustvo u vođenju temeljnih NLP treninga (praktičarski, majstorski, trenerski), kao i specijaliziranih treninga kao što su Motivacija timova, Uspješan tim, Prezentacijske vještine, Stres management, Time management…

Dragana je coach od 2002.g. i od tada je imala stotine zadovoljnih klijenta. Klijenti kažu:“ Ako hoćete brzo riješiti svoj problem onda odite kod Dragane“.

Autorica je knjige „Algoritam za uspjeh“ koja je jedina knjiga udžbenik o NLP-u na hrvatskom jeziku, a prevedena je i na slovenski jezik. Njen moto je da je učenje lako i jednostavno.

[/box]

Više

Duh i tijelo

Uvjeriti nekoga da ste u pravu. Opako težak posao.

Duh i tijelo

Što mi se toliko svidjelo u toj izjavi?

Dobar posao

Učiti NLP u Miroras centru jamči vam znanje koje odmah primjenjujete u svim područjima života i pomoću kojega postižete željene ciljeve postajući bolja verzija...

Dobar posao

Iza skraćenice NLP se krije naziv za Neuro-lingvističko programiranje, tema koja se sve više spominje i intrigira kako poslovne krugove, tako i sve one...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.