Bez pravila i s puno kemije

Većina ženske populacije sigurno je pogledala romantični film Bradleya Coopera i Lady Gage i usput ispustila pokoju suzicu na kraju filma. Iako film nije pobrao sijaset Oskara pogodio je tamo gdje treba – suštinu onoga za čim svi čeznemo, a to je vječna tema ljubavi. Nesretne ljubavi uglavnom su „prave“ jer su tragične pa nam je dojam drugačiji. Odrasle uz romantične hollywoodske filmove i dalje čekamo princa koji će nas spasiti.

Realnost je ipak puno drugačija od filmske, pa se često razočaramo što nam donese. Ipak, jedna je priča završena, ona Irine Shayk i Bradleya Coopera, a druga je dobila nastavak u realnosti, ona Lady Gage i Bradleya Coopera.

Njima se dogodila kemija, zaljubljenost, opčinjenost i nitko i ništa ih nije uspio zadržati, rastaviti ili odvojiti. To je baš prava priča za sve žene koje traže „onog pravog“. Pa i Megan Markle se udala za princa, zašto ne bismo vjerovale u bajke? Mnoge priče počnu bajkovito da bismo tek kasnije vidjeli kako će se odvijati ili završiti.

Ono što me čudi je činjenica kako dio javnosti odobrava novopečeni par Coppera i Gagu, dok drugi dio zamjera Cooperu što je odabrao novu ženu. Irina je ta koja se prikazuje u medijskim napisima (ne njenom voljom, vjerojatno) kao predivna, isklesana, „pokazala zavidnu figuru“, „na odmoru s majkom“ te se pretjerano spominje njen besprijekoran izgleda. Ona je zaista prelijepa žena i sigurno joj nije lako nakon prekida. Mi o tome ništa ne znamo, a i ono što se pojavljuje u medijima ionako je vrlo malo i pitanje je što je od toga točno. I ona je žena poput svih ostalih žena. Razlika je samo u povećem bankovnom računu, no to ne znači da nema osjećaje kao i sve druge žene koje su pretrpjele ljubavni brodolom.

S druge strane imamo Gagu, koja je ekstravagantna, unikatna i drugačija. No, prst sudbine je odlučio. Neki odnosi su osuđeni na kraj, neki za novi početak. Gagi i Cooperu su se putevi spojili, do kada, vidjet ćemo. Ali, zašto pretpostavljati da netko tko je zgodan treba imati drugu polovicu koja je također, prema nekim nepisanim pravilima ljepote, zgodna, besprijekorna, savršena? Zar je ljubav matematika?

Kada bismo tako doživljavali ljubav onda bismo imali raznorazne kategorije ljepote po kojima ekstra lijepi ne bi bili s manje lijepima i slično. Izgled nije kategorija koja određuje kemiju između dvoje ljudi. Netko nam može biti jako zgodan, a da prema toj osobi nikada ne osjetimo nikakav romantični osjećaj. Žena može izgledati savršeno, a da se muškarac pored nje ne osjeća dobro. Isto tako netko drugi nas može osvojiti nečim sasvim drugačijim, smislom za humor, šarmantnošću, posebnim osjećajem koji imamo u blizini te osobe.

Mnogo je razloga, ali nijedan nije dovoljan niti može opisati zašto neki ljudi dožive tu „kemiju“, a neki ne. Ponekad znamo da je za nas nešto dobro, možda pametniji odabir, ali odaberemo nešto drugo jer nam je s drugom osobom nekako „toplo oko srca“.

Ljubav je vječna tema čije zakonitosti nikada potpuno nećemo saznati. I dok se mnogi čude odabiru raznih „ljepotana“ iz tvornice Hollywooda i njihovih suputnica koje su „obične“, ima i onih koji se i dan danas pitaju zašto Brad Pitt nije ostao s Angelinom Jolie. Zar oni nisu vizualno savršen par?

Kad bismo mjerili svi istim mjerilima, onda ne bi bilo ljepote u svijetu. Čudni su putevi koji nas vode do osoba koje susrećemo i u koje se zaljubljujemo, zbog kojih patimo i zbog kojih se veselimo. Izgled je samo jedna karakteristika na tom putu no zasigurno nije i jedina.

I zato kolikogod voljeli pravila ona su tu da se krše, posebno kada je u pitanju ljubav. Kako bi jedna moja kolegica rekla: “Daj mi Bože više novih početaka!“

Autorica: Ivana Radić