Bezglutenska prehrana i što ona zapravo znači?

Donedavno, bezglutenska prehrana je većini osoba bila vrlo nepoznat pojam. Danas, rijetki su oni koju nisu čuli za takvu vrstu prehrane, a broj osoba koji ju prakticiraju povećava se iz dana u dan. Osim potrebe za pravilnijom i zdravijom prehranom, ponajveći razlog tome je sve češća pojava različitih preosjetljivosti organizma na gluten. Moderan načina života koji je užurban i stresan, te učestalo, gotovo svakodnevno konzumiranje žitarica bogatih glutenom, kao i raznih proizvoda bogatih gluten kojima opterećujemo svoj organizam, uzrok su povećanom broju tegoba uzrokovanih glutenom.

Vrste preosjetljivosti koje gluten uzrokuje su: celijakija – kronična autoimuna bolest, alergiju na gluten i necelijakičnu osjetljivost na gluten. Kod navedenih oboljenja, izbacivanje glutena iz prehrane je nužno potrebno. No, da bismo gluten mogli isključiti iz prehrane, trebamo znati u kojim se sve namirnicama on nalazi te gdje ga sve možemo očekivati. Gluten je protein koji se nalazi u pojedinim vrstama žitarica kao što su pšenica, raž i ječam, njihovim derivatima te zobi. Osim u navedenim žitaricama koje prirodno sadrže gluten, gluten također možemo naći i u mnogim industrijskim proizvodima. Naime, svojstva glutena su vrlo korisna u prehrambenoj industriji – on je ljepak, nosioc svojstava pa se nerijetko koristi kao aditiv.

Bezglutenski kruh

Bezglutenski kruh

Gluten kao protein nije esencijalan za naš organizam da bi ga morali unositi prehranom dok su aminokiseline koje ga sačinjavaju zamjenjive drugim prehrambenim izvorima. Zato, samim izbacivanjem glutena iz prehrane nećemo si šteti zdravlju. Pravilna bezglutenska prehrana podrazumijeva da se izbacivanjem glutenskih namirnica u prehranu uvode adekvatne zamjene namirnicama koje ne sadrže gluten. Namirnice koje se mogu konzumirati u bezglutenskoj prehrani su sve namirnice koje su prirodno bez glutena a to su žitarice i pseudožitarice koje prirodno ne sadrže gluten kao što su kukuruz, riža, proso, heljda, amarant, kvinoja, manioka i tapioka, te namirnice meso, perad, riba, plodovi mora, jaja, voće, orašasti plodovi, povrće i jednostavni mliječni proizvodi. Uz namirnice koje su prirodno bez glutena, mogu se koristiti i proizvodi koji na pakiranju imaju znak prekriženog klasa ili oni s oznakom „bez glutena“ što označava da je taj proizvod proizveden u posebnim uvjetima bez glutena i da sadrži dozvoljenu razinu glutena, manje od 20 ppm, koja neće uzrokovati tegobe u osoba s preosjetljivošću na gluten.

Bezglutenski kolač s kupinama

Bezglutenski kolač s kupinama

Neadekvatnim izbacivanjem velikih skupina namirnica iz prehrane doći će do nutritivnih i energetskih gubitaka, stoga pravilno provođenje bezglutenske prehrane zahtjeva znanja o prehrani.

U koliko vas zanimaju slične rasprave i komentari renomiranih domaćih i stranih stručnjak iz područja prehrane i srodnih znanosti priključite se 5. Međunarodnom Kongresu Nutricionista od 17. do 19. studenog 2017.  u hotelu Panorama Zagreb, a prijaviti se možete putem službene web stranice.

 

Sanja Ćosić, dipl. ing. preh. teh., nutricionista

Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma