U Hrvatskoj jako je malo proizvođača eko meda. OPG Duhaček jedan je od njih. Njihov proizvod pravi je omjer kvalitete i cijene jer veliku teglicu ekološkog meda od 900 grama možete kupiti za svega 50 kn. Priupitali smo Biserku Duhaček kako su se uopće odlučili na ekološko proizvodnju, koja je razlika između običnog i ekološkog meda te gdje med nastaje.
Kada i kako ste se odlučili baviti ekološkom proizvodnjom?
Ekološkim pčelarstvom počeli smo se baviti 2003. godine, zbog bolesti člana obitelji promijenili smo način prehrane, a kako smo se već duže vrijeme bavili pčelarstvom htjeli smo med najbolje kvalitete.
U čemu je razlika između običnog i ekološkog meda?
Naš med dobiven ekološkim načinom pčelarenja pod stalnom je kontrolom „Prve ekološke stanice“. Cijeli proces je praćen – od mjesta na kojem pčele idu na „pašu“, prostora u kojem se obavlja vrcanje, skladištenje i punjenje meda do njegovog sastava. Razlike između konvencionalnog i ekološkog pčelarstva ima u izboru mjesta i vrste „paše“, metode liječenja pčela,… a sve u cilju da med bude vrhunske kvalitete.
Što je to ekološko pčelarenje?
U Hrvatskoj postoji zakon o ekološkoj poljoprivredi koji propisuje metode takve proizvodnje. Čitav sustav je pod nadzorom Prve ekološke stanice koja je ovlaštena za izdavanje certifikata. Neovlašteno isticanje eko-znaka je prekršaj i podliježe kazni. Sve to u cilju sigurnosti potrošača, da kupuju kvalitetan proizvod pod nadzorom, što se tiče liječenja pčela, kontrole pčelinje paše te prostora u kojem se vrca i pakira ekološki proizveden med.
Koje proizvode nudite?
Nudimo ekološki dobiven med vrste: bagrem, amorfa, lipa, kesten i livada te cvjetni prah (pelud), propolis i vosak.
Na kojim lokacijama pčele stvaraju eko med koji vi nudite kupcima?
Lokacije naših pčelinjih paša su Park prirode Lonjsko polje i Moslavačka gora.
Jeste li do sada za svoje proizvode dobili neke nagrade ili priznanja?
Za svoje proizvode smo dobili niz priznanja, a naš med smo izlagali na sajmovima meda i zdrave hrane kao npr. U Dubrovniku, Nὔrnbergu (Biofach), Zagrebu, Moslavini…
Koji su zdravstveni benefiti eko meda, a za što je dobro koristiti eko propolis?
Zdrastveni benefiti meda se objavljuju u mnogim časopisima i knjigama i već su dobro poznati ljudima. Med se kao lijek koristi već tisućama godina- s razlogom. Kada kupujete med koji ima ekološki certifikat možete biti sigurni u njegovu kvalitetu. Propolis ima svojstva prirodnog antibiotika i koristi se kod liječenja raznih upalnih procesa.
Koliko vremena provodite s pčelama i imaju li one neke svoje zahtjeve?
Najviše vremena sa pčelama se provodi u sezoni cvatnje medonosnog bilja, ali s pripremom sezone ima posla kroz čitavu godinu. Zbog raznih pčelinjih nametnika i bolesti pčele u prirodi sve teže mogu opstati bez pomoći pčelara, a i priroda kakvu poznajemo ne može opstati bez pomoći pčela.
Što biste savjetovali onima koji tek namjeravaju ulagati u ekološku proizvodnju?
Samo hrabro!!
Više informacija o OPG Duhaček možete pročitati na: http://www.eko-med.com/
Intervju je vodila: Suzana Jovanović, IM&C agencija