Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Biti ili ne biti poduzetnik pitanje je sad

Ako ste poduzetnik imate veću slobodu organizirati si dan po svojim željama (a ponekad i po željama klijenata ili kupaca).

Mediji su puni poduzetništva, olakšica, konferencija na tu temu, no veliko je pitanje treba li se ubaciti u poduzetničke vode ili ipak ostati u „sigurnom“ korporativnom okruženju. Kao i sve ostalo u životu i to ima svoje „pro i kontra“.

Često su ljudi skloni stvarati vlastito mišljenje ovisno o onome što čuju od prijatelja, poznanika, rodbine, no uvijek imajte na umu da nije isto je li ta osoba uspjela ili nije. Ako se radi o nekome tko je trenutno u blokadi jer nije uspio naplatiti potraživanja ta osoba sigurno neće pozitivno govoriti o poduzetništvu, već će iz nje „sukljati“ gnjev i ogorčenost. Poznajem jednog poduzetnika koji je čekao devet mjeseci da mu plate fakturu, zamislite 9 mjeseci ! Umjesto da je pala ovrha i sve se riješilo, ali ne, bolje je biti žrtva.

Sve ima svojih prednosti i mana. Ako ste poduzetnik imate veću slobodu organizirati si dan po svojim željama (a ponekad i po željama klijenata ili kupaca). Možete si priuštiti otići na ručak u podne, malo prošetati usred radnog dana ili svratiti po dijete u vrtić. Poduzetništvo bih preporučila kreativcima koji su u stanju osmisliti vlastite projekte i razmišljati vizionarski, no koji su istovremeno spremni riskirati i ne znati što im donosi sutra. Ovdje vas čekaju usponi i padovi, izazovi i uspjeh, ovisi o vama. Ako ste uspješni možete i birati s kim želite poslovati i raditi projekte koji vas vesele. U ovom okruženju sami se borite za sebe, a kad nešto sami postignete, sreća je ogromna. Da ne zaboravim, poduzetništvo rijetko ima radno vrijeme, no na vama je koliko ćete truda i vremena uložiti u projekte, ovisno o vlastitim željama i očekivanjima.

Mnogi se boje upustiti u poduzetništvo, jer misle da im je posao u nekoj kompaniji ili državnoj ustanovi „siguran“, no što je danas sigurno? Sigurnost, kao pojam koji je poznat našim roditeljima ili djedovima i bakama, više ne postoji. No, ako se dobro osjećate u velikom uređenom sustavu, s definiranim radnim vremenom onda je to dobar izbor za vas.

Poduzetništvo, iako veliki izazov, nije za svakoga. Ako niste fleksibilni, onda to nije za vas, osobito ako biste radili od kuće, za što je potrebna velika discipliniranost. Niste li spremni raditi po 12 ii 14 sati dnevno, kad su u pitanju veliki projekti, raditi i vikendom i zapravo živjeti sa svojim poslom u svakom trenutku te ako se mislite obogatiti preko noći, nemojte se upuštati u poduzetničku avanturu.

Najvažnije je biti iskren prema sebi, pažljivo odvagnuti i odabrati opciju s kojom ćete se osjećati sretno i zadovoljno.

Ne propustite

Drama Queen

Kada su poslovne prilike i neprilike u pitanju, stalno smo spremni tražiti neke krivce.

Dobar posao

Već tri godine zaredom Centar za razvoj vrijednosti provodi projekt „Inkluzivna drugačija strana poduzetništva“ .

Dobar posao

U pokretanju posla postoje tri osnovna tipa ljudi. Prvi tip neće uspjeti, drugi hoće, ali po velikoj cijeni, a jedino treći će biti sretan...

Dobar posao

Uvođenjem zdravih radnih navika povećat ćete svoju produktivnost.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.