Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Biti žena, majka, zaposlena i studentica?

Doručak, djecu u vrtić i školu, posao, ručak, popodnevne aktivnosti djece, vrijeme za supruga, crtić, još poslovnih obveza, krevet djeca, …

Doručak, djecu u vrtić i školu, posao, ručak, popodnevne aktivnosti djece, vrijeme za supruga, crtić, još poslovnih obveza, krevet djeca, … Vjerujemo da, ako vaš dan izgleda barem približno ovako, ne možete niti zamisliti da biste pokraj svih obveza još i studirali. Ali može se.

Podaci pokazuju kako se za studij odlučuje sve više odraslih te da je barem polovica izvanrednih studenata ne samo zaposleno, nego su ujedno i roditelji predškolske djece.

Proteklih godina je studiranje, pokraj svakodnevnih obveza, bilo gotovo nemoguće. Na sreću, i to se promijenilo. Sveučilišta i fakulteti sad nude i online studij, koji je fleksibilan i prilagođen današnjem brzom načinu života.

Kako uspješno studirati ako ste mlada majka, koja unatoč studiju ne želi zapostaviti djecu, partnera i posao? Potrebno je nešto hrabrosti i dobra organizacija.

Budite realne. Vaši studijski kolege, koji još nemaju djece, imat će puno više vremena od vas. Stoga si nemojte nagomilati previše posla još za vrijeme studija, usredotočite se na jedan predmet i studirajte samo jedan predmet odjednom. Možda će to značiti da u mjesecima najveće gužve i propustite neki predmet. No, ne brinite zbog toga, studirat ćete koji mjesec dulje od drugih. Diploma, koja je vaš cilj, nije utrka na kratke staze.

Budite svjesne vaših prioriteta i budite spremne da ćete ih katkada morati i promijeniti. Biti majka, partnerica, zaposlena i još studentica nije lako. Nemoguće je dati 100% od sebe na svim područjima, svaki dan. Ponekad ćete neki zadatak obaviti lošije kako bi mogle biti više s obitelji. Dogodit će se da nećete prespavati poneku noć kako biste mogle dovršiti studijski zadatak.

Budite iskrene s učiteljima. Učitelji moraju znati da uz studij imate i druge obveze, stoga nećete uvijek biti 100% usredotočene na stvari i svaki predani zadatak neće biti za ocjenu 10. Uspostavite s učiteljima korektan odnos, budući da ćete ih morati ponekad i moliti da vam rok za predaju zadatka produže za nekoliko dana.

Planirajte svoje vrijeme. Svaki predmet zahtijeva određeno vrijeme. Jedan manje, drugi više vremena. Tu i tamo ćete možda i na godišnjem odmoru morati pročitati pokoju studijsku knjigu. Vrijeme si možete planirati i na dnevnoj bazi, npr.: »Neću za školu dok djeca ne idu spavati.« … »Jedan dan u tjednu studiram po noći.« … »Ne propuštam nijedan nastup svoje djece.« … »Jedan dan u tjednu je namijenjen samo obitelji.«

Morate znati kad vam je potreban odmor. Odvojite neko vrijeme samo za sebe.

Potpora je nužna. Bez potpore obitelji, suradnika, roditelja i prijatelja nećete moći. Potražite ljude koji će vam biti podrška, koji će vas motivirati, podupirati u najtežim trenucima te vas prije svega razumjeti. Katkada ćete trebati pomoć u kućanskim poslovima – kuhanju, pospremanju, kupovanju i čuvanju djece. Vrijeme s djecom proživljavajte aktivno te budite svjesne koliko je to važno.

Razmišljajte pozitivno i budite svjesne da možete. Ne sve odjednom, nego postupno. Tako je i kod svih ostalih stvari u životu.

Samo hrabro naprijed …

 

Na DOBA Fakultetu znamo što vam je potrebno te kako vam možemo pomoći. Trenutačno u našim 9 online studijskim programima studira 311 studentica koje su istovremeno i majke. Mi smo vam na raspolaganju za svu podršku tijekom studija, tako stručnu i pedagošku, kao i tehničku. Međutim, motivaciju, vrijeme i energiju za studij morate pronaći u sebi.

 

Više

Seks

Unatoč brojnoj literaturi, internetu i emisijama o ovoj temi, mnogi pogrešno vjeruju u istinitost nekih od uvriježenih mitova...

Savjeti i preporuke

Čak i one najsamouvjerenije žene nerijetko počinju osjećati nelagodu kad su im tijela u pitanju.

Zanimljivosti

Majčin dan se bliži, a ako netko zaslužuje poseban tretman na barem 24 sata, to su mame.

Savjeti stručnjaka

Unatoč posvećenosti, vremenu, ulaganju u djecu i obitelj, majke često osjećaju krivnju.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.