Ljubitelji filmskih delicija konačno će doći na svoje, jer se od četvrtka, 7. ožujka u domaćim kinima u sklopu Mjeseca Frankofonije kojeg organizira Francuski institut u Hrvatskoj započinje prikazivati romantična drama OKUS LJUBAVI renomiranog vijetnamskog redatelja Anha Hunga Trana. Tran je našoj publici vjerojatno najpoznatiji po režiji voljene i nagrađivane drame “Miris zelene papaje” koja je, osim što je označila njegov redateljski prvijenac, također bila i nominirana za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma.
OKUS LJUBAV
Godina je 1885., a Eugénie je kuharica bez premca koja posljednjih dvadeset godina radi za slavnog gurmana Dodina. Kako vrijeme prolazi, njihova strast prema gastronomiji te obostrano divljenje koje osjećaju jedno prema drugom pretvorilo se u jednu vrstu romantične povezanosti. Zbog njihove sjajne kemije, svako sljedeće jelo koje Eugénie priprema ukusnije je i originalnije od prethodnog što izaziva zbunjenost čak i kod svjetski najpoznatijih kuhara. No, Eugénie iznimno cijeni svoju slobodu i nikada se zapravo nije željela udati za Dodina. I upravo će zbog toga Dodin odlučiti napraviti nešto što nikada prije nije: on će početi kuhati za nju.
Bivši bračni par zajedno u filmu
Dva glavna lika u filmu koja se nalaze u jednoj vrlo unikatnoj romantičnoj povezanosti glume francuske superzvijezde Juliette Binoche i Benoît Magimel. Riječ je o bivšem bračnom paru koji se od 1998. do 2003. godine nalazio u braku, a koji također ima i danas 23-godišnju kćerku.
No, Binoche i Magimel od razvoda praktički nisu razgovarali što je kod glumice, inače dobitnice prestižne nagrade Oscar za remek-djelo “Engleski pacijent”, prije početka snimanja OKUSA LJUBAVI izazvalo određenu dozu nervoze. U intervjuima prije početka službenog prikazivanja filma u kinima to je i priznala: “Bila sam poprilično nervozna prije nego smo počeli raditi na filmu. Godinama sam tražila da se vidimo, da porazgovaramo o svemu, ali to se jednostavno nikad nije dogodilo. I onda je on odjednom pristao glumiti u ovom filmu te sam postala svjesna da ćemo se sada konačno vidjeti”, izjavila je Binoche.
No, rad s Magimelom, kako je sama izjavila, bio je poprilično ugodan s obzirom na njihovu prošlost.
Koliko su Binoche i Magimel odlično odradili posao govore i izvrsne kritike koje je film dobio upravo za njihove glumačke nastupe.
Kako bi OKUS LJUBAVI bio što autentičnijim u prikazu kuhanja i konzumacije kuharskih specijaliteta, u filmu se u velikoj većini slučajeva priprema i jede prava hrana, a glavni gastronomski savjetnik prilikom snimanja filma bio je Pierre Gagnaire, najpoznatiji moderni francuski kuhar, ujedno dobitnik i triju Michelinovih zvjezdica.