Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Kultura

Blagdan sredine jeseni

Među svim kineskim tradicionalnim blagdanima, ovaj blagdan je najviše ispunjen osjećanjima i poezijom.

Petanestog dana osmog lunarnog mjeseca, slavi se, nakon kineske Nove godine, drugi po važnosti kineski blagdan, širom svijeta poznat kao Srednje-jesenski festival. Ove godine pada na 4. listopada.

Kako osmi lunarni mjesec (po starom kalendarskom sustavu) predstavlja sredinu jeseni, a 15.dan je sredina osmog mjeseca, tako se ovaj blagdan zove Blagdan sredine jeseni – 中秋节 Zhōng​qiū​jié.  

Po kineskom lunarnom kalendaru, Mjesec je tada najsjajniji i najokrugliji u cijeloj godini pa ne čudi još jedan naziv – Mjesečev festival ili Festival punog Mjeseca; festival je to koji slavi Mjesec, simbol podmlađivanja i novog života.

 

Mjesec je za Kineze simbol i sjećanja, ljubavi, nostalgije. Razlog više zbog kog će sa svojim članovima obitelji izlaći iz kuće, sjesti zajedno gledati Mjesec i jesti tzv. Mjesečeve kolače (月饼 yuè​bǐng) – odatle i još jedan naziv, ovaj festival poznat je i kao Mooncake festival.

Inače, Mooncake simbolizira okupljanje obitelji – riječ “okrugao” zvuči kao riječ za “okupljanje” pa je tradicionalno okruglog oblika (promjera 10 cm i debljine od 3 – 4 cm). Najčešće se jede uz čaj a često se poklanja prijateljima. Osim toga, ima veliki broj različitih vrsta nadjeva od kojih se pravi, ukrašen na različite načine – nekad su to otisci Mjeseca, cvijeća, vinove loze ili zeca (simbol Mjeseca), ima vrlo često znak pekara kao i površni pečat s znakovima koji označavaju harmoniju i dugovječnost ili sliku životinja. Po vjerovanju, kolač je nastao još za vrijeme vladavine Ming dinastije koja se borila protiv mongolske, osvajačke dinastije Yuan te poruke stavljala/ pekla u kolaču – Mongoli ih nisu jeli pa su poruke dolazile na odredište. 

Tradicionalno, proslava ovog festivala podrazumijeva i ples, predstave, priče o boginji Changi, boginji Mjeseca, te ukrasne lampione koji su neizostavni dio festivalsnog ambijenta. 

Festival pada otprilike u vrijeme jesenske ravnodnevnice i označava kraj rodne godine, slavi sjetvu; od 2008. u Kini se obilježava 3 dana no u mnogim drugim azijskim zemljama je također blagdan. Ima povijestu dugu više od 3 000 godina – smatra se da potječe iz perioda Shang dinastije (1600. – 1046. pr. Kr.)

Među svim kineskim tradicionalnim blagdanima, ovaj blagdan je najviše ispunjen osjećanjima i poezijom. Naime, u 7.stoljeću (za vrijeme vladavnine dinastije Tang) kada je i službeno proglašen blagdanom, promatranje Mjeseca postalo je dio blagdanskom obreda pa su mnogi pjesnici upravo Mjesec slavili u svojim pjesmama, mnogi Kinezi upirali (a upiru i danas:)) pogled ka njemu s željom i nadom da će njihovi najdraži biti zdravi i sretni.

Neka vam Mjesec obasja životne puteve, donese harmoniju i mir! Sretan Mjesečev, Srednje-jesenski festival!

Autorica: Vesna Baćović, prof. kineskog jezika
Direktorica Haohan škole kineskog jezika

Ne propustite

Gastronomija

Neodoljivi spojevi ukusnih pića i začina.

Gastronomija

Riječ je o sezonskom voću, povrću, začinima i ostalim namirnicama koje trenutno možete naći u dućanu i na placu, stoga napravite već sada popis...

Duh i tijelo

U nekakvom prirodnom ciklusu, jesen bi nas trebala podsjetiti da usporimo i uživamo u plodovima svoga rada

Putovanja

Ako krenemo od toga da je (pored Indije i Irana) Kina zemlja s najstarijom neprekidnom civilizacijom na svijetu koja postoji više od 4.000 godina,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.