Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Knjige i glazba

Boris Štok: Nastojim si postavljati uvijek nove izazove

Boris Štok, skladatelj, tekstopisac i pjevač prošle godine je nakon dugogodišnje suradnje s riječkom grupom Quasarr krenuo u solističke vode, a danas nekoliko mjeseci kasnije možemo vidjeti da mu je taj put krenuo uspješno i da u kratkom razdoblju ostvaruje brojne ciljeve koje postavlja pred sebe.

Boris Štok, skladatelj, tekstopisac i pjevač prošle godine je nakon dugogodišnje suradnje s riječkom grupom Quasarr krenuo u solističke vode, a danas nekoliko mjeseci kasnije možemo vidjeti da mu je taj put krenuo uspješno i da u kratkom razdoblju ostvaruje brojne ciljeve koje postavlja pred sebe.

Boris, prva pjesma s kojom ste se predstavili je duet s Jadrankom Ivaniš Yayom Ove misli. Ona vam je donijela veliki odmak od onoga što ste radili tijekom prethodnih 16 godina s grupom Quasarr. Što nam možete reći o ovoj suradnji s Yayom iz Jinxa i kojim vas je putem zapravo ona odvela? 

Yaya je pjevačica s karakterističnom bojom vokala i velikom karizmom koju nosi, stoga imponira njena želja da gostuje na pjesmi. Kao pjevači imamo sličan senzibilitet pa je cijeli proces bio vrlo ugodan. Oboje imamo “tamniju” boju i estetiku vokala pa sam bio siguran da će se lijepo uklopiti u priču. Kada sam je pozvao ,imao sam jasnu ideju…želio sam nešto drugačije, ne tipični duet već  muško/žensku stranu iste priče. Htio sam da nam glasovi zvuče kao jedno tkivo, a opet senzualno s puno ekspresije. Jako sam zadovoljan kako je sve ispalo.

Već je poznato kako iza sebe imate bogato glazbeno iskustvo, u Quasarru djelovali ste kao vokal i koautor glazbe te s grupom snimili ste tri studijska albuma. Posebno se ističe vaša suradnja s Josipom Lisac u pjesmi Ljubav, a s kojom ste osvojili Porina za Najbolju vokalnu suradnju. Kako je bilo surađivati s Josipom i jesu li vas možda upravo takvi glazbenici poput Josipe potaknuli na prijelaz u solo karijeru?

 

Josipa kao umjetnik, svojim glazbenim opusom, karijerom i minucioznim pristupom svemu što radi imponira, i po mojem sudu treba biti uzor svim glazbenicima.  Nastupi uživo i rad u studiju  bili su vrlo ugodno i spontani, s obzirom da smo glazbenom estetikom vrlo blizu i da se lako razumijemo.

Moj put je ipak nešto drugačiji i ima neke druge izazove. U bendu više nije bilo entuzijazma pa se činilo logičnijim da krenem „pisati“ novu priču. Imam gomilu ideja i energije, a vjerujem da sam i glazbeno sazrio za takav iskorak gdje ću imati potpunu kontrolu nad kreativnim procesom. Sve je krenulo jako lijepo i publika sve više prepoznaje moj autorski izričaj. Otvaraju se nove prilike i sve mi je to veliki izazov. Međutim pristupom, radom i kvalitetom nastojim naučiti puno od nje.

Što nam možete reći o suradnji za televizijsku seriju ‘Novine’?

Radili smo uvodnu špicu, a u svakoj epizodi zasvira i cijela pjesma. Radi se o vrhunskoj tv seriji i produkciji na ovim prostorima, koja prati svjetske trendove. Lijepo je znati da si jednim dijelom dio toga. Osobno jako mi se sviđa estetika koju D. Matanić daje svojim filmovima, stoga naravno da imponira kada je za špicu odabrao upravo glazbu Quasarra. Ljudi mi često kažu kako su čuli pjesmu „Ti“ u seriji, što polako pridonosi rekao bih i kultnom statusu te pjesme.

Koliko je bilo teško napraviti odmak od onoga što ste do nedavno radili? Je li u današnje vrijeme teško graditi sebe?

Mislim da čovjek treba biti vjeran sebi, raditi onako kako želi i ono što ga ispunjava. Nastojim si postavljati uvijek nove izazove, ganjati više standarde i ne ponavljati se. To je sigurno teži i duži put da se neke stvari realiziraju, ali kao i u drugim sferama života takav pristup rezultira kvalitetom pa se lakše izdigneš iz mediokriteta. Premda sam i u Quasarru bio jedan od glavnih autora, sada ipak kontroliram cijeli kreativni proces pa je odmak jasno vidljiv jer, ipak je to dio moje osobnosti. Više nisam dio kolektiva i ne radim kompromise.

Što vam je bitno u glazbi i je li moguće biti dostojan umjetnosti kojoj težite kao glazbenik pojedinac? 

Bitno mi je uvijek se iznova otkrivati, eksperimentirati pristupom i aranžmanima, ne ponavljati se. Smatram da svaki kreativac ima određenu odgovornost prema svome talentu i zato nastojim puno raditi i snimati. Vrijeme i novac su jedina realna ograničenja, ali uz dobre suradnike i muzikalnost i to se da prevladati.

Koje su posebnosti po kojima se razlikuje vaš solistički pristup, za razliku od pristupa koji ste njegovali kao član benda Quasarr?

Puno više riskiram, izlazim iz „comfort zone“ da tako kažem. Pjesme su energičnije, melodičnije, pitkije, pa stoga i stilski te zvukom malo drugačije. Veći naglasak sam dao vokalu i boji. Najveći izazov je pomiriti gomilu ideja koje ti se motaju po glavi, imati mjeru u aranžmanima, melodijama.

Vizualno: fotografijom i videom želim cijelu priču dignuti na nivo više.

Zanimljivost je da je vaše pjesme odabrala i Maša Kolar za svoju baletnu predstavu, gdje ste svoju glazbu uživo izvodili s plesačima na pozornici. Hoćemo li vas moći vidjeti ponekad u sličnim projektima?

Ja sam svakako otvoren za slične suradnje. Maša je u spomenutoj predstavi prepoznala sebe u našoj glazbi i odlučila se za taj medij i platformu izvedbe, plesači s bendom zajedno na sceni, uživo. Takvi projekti se uvijek dogode spontano kada se kreativci prepoznaju, pa se nadam da će i u budućnosti biti sličnih suradnji, ali naravno na moju autorsku glazbu. J Ja sam svakako otvoren za slične suradnje.

Što biste istaknuli za vaš drugi singl Voli me još ovu noć?

Napravio sam nekoliko covera, od kojih je spomenuti izašao i kao singl. Potpuno sam promijenio aranžman, napraviti sve u electro stilu s prepoznatljivom estetikom ali u mojoj interpretaciji naravno. To je kao moj hommageu zvuk 80tih .

 

I još nam preostaje spomenuti vaš najnoviji singl i prateći videospot Ispod kože koji je jako dobro  prihvaćen od strane publike. Osjeti se ta pozitivna energija koju prenosite pjesmom. Što vas je inspiriralo i kako je zapravo nastala pjesma?

Htio sam jednu plesnu, radiofoničnu  i modernu pjesmu na tragu zvuka Moloko-a. Premda su moji tekstovi uvijek introvertni i osobni, melodija je prilično zarazna i tekstom se sve lijepo  nadovezalo i zaokružilo u cjelinu. Glazbu sam napisao zajedno s prijateljem i suradnikom Darkom Terlevićem iz grupe Morso.

Možemo li naslutiti da se lagano puni popis vašeg budućeg prvog albuma kao solo pjevača i koji su budući planovi?

Velika većina pjesama za album je već snimljena i spremna, nekolicina samo čeka završni miks. Ali odlučili smo se za pristup singlovima i pjesmama dati što više vremena da zaživi kod publike i na radiju. Početkom listopada izlazi novi singl “Kao mi” za koji sam upravo snimao spot, a odmah potom i EP s 5 pjesama. Tom prilikom napravit ću i koncertnu promociju, najvjerojatnije 4. studenog u malom pogonu Tvornice kulture u Zagrebu.

Mi se radujemo svim novim projektima i pjesmama koje će Boris stvarati, a njegov rad možete pratiti putem službene web stranice te društvenih mreža Facebook i Instagram.

 

Više

Knjige i glazba

Koncertna promocija u Tvornici kulture potvrdila je odličan feedback publike, a nominacije za Porina samo su nastavak te priče kod kolega i novinara/struke.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.