Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Trendovi

Botox je sjajan kada se nalazi u pravim rukama, ali matične stanice su budućnost estetske medicine

Dr. Ivona Igrec jedna je od najpriznatijih svjetskih stručnjakinja na području primjene matičnih stanica u estetskoj medicini i anti-agingu.

Ljepota koja ne blijedi i godine koje se ne vide na licu i tijelu na vrhu su popisa želja mnogih, a razni zahvati, tretmani i metode tu su da zaustave, ili barem uspore starenje. Kako to postići zna dr. Ivona Igerc, jedna od najpriznatijih svjetskih stručnjakinja na području primjene matičnih stanica u estetskoj medicini i anti-agingu.

Dr. Igrec živi i radi u Londonu, osnivačica je i predsjednica Academy of Face Design (AFD), a svoje znanje o razvijanju i upotrebi matičnih stanica u estetskoj medicini i anti-agingu razvija, usavršava i prakticira u klinici EF Future Health, medicinskom dijelu estetske klinike EF Medispa, u sklopu koje je otvorena banka masnog tkiva.

Profesionalni put vodio vas je od rodne Rijeke, Zagreba i Slovenije preko Hong-Konga, Kine, Indije i Južne Koreje do Ujedinjenog Kraljevstva. Kako je izgledala ta tranzicija u profesionalnom smislu?

To je bilo vrlo turbulentno razdoblje. Moram priznati da sam uvijek imala veliku podršku obitelji jer to inače ne bi bilo lako izbalansirati s obzirom na to da sam imala dvoje djece. Za svaku od tih zemalja bila je potrebna nova licenca što je značilo dodatni rad i edukacija u smislu razumijevanja estetike u pojedinoj zemlji. Ne samo u smislu zahvata, već je bilo potrebno znanje o tome što znači estetika za jednu Indijku ili pak damu iz Južne Koreje. U tom vrijeme radila sam i u filmskoj industriji, a istodobno smo radili na novim trendovima u estetici, ovisno o svakom tržištu. Stečena znanja danas uspješno primjenjujem u Velikoj Britaniji.

dr. Ivona Igerc
Jedna ste od najrenomiranijih svjetskih stručnjakinja na području razvijanja i upotrebe matičnih stanica u estetskoj medicini i anti-agingu.  Je li upotreba matičnih stanica budućnost estetske medicine?

Definitivno. Problem je jedino u regulaciji jer su to tretmani koji ovise o znanju liječnika i nisu standardizirani, poput kada npr. dobijete injekciju hijalurona i znate što ste ubrizgali. Potrebna je standardizacija da bi se znalo što je u injekciji matičnih stanica. Pošto je sigurnost pacijenta na prvom mjestu, potrebno je duže vrijeme da se to razvije i dođe do nivoa da se može upotrebljavati na globalnoj razini. Osim toga, izrazito je bitna i edukacija za koju je potrebno ogromna volja, želja, novac i apsolutna posvećenost. Europa je mala, u Aziji se već sve događa, a za sve treba vremena.

Rekli ste da ti tretmani ne postoje na svim tržištima. Možete li malo pojasniti gdje postoje, koje je najbliže nama?

Engleska je najbliže, tu je i Dubai. Azija… Samo treba dobro znati gdje se ide i što se radi.

Koji su svjetski trendovi 2023. u kontekstu estetske medicine i anti-aginga?

Na području regenerativne medicine ova godina donosi nam egzosome, što je vrlo zanimljiv tretman. Polako se globalno otvaramo, pogotovo u Engleskoj. Hit će biti i „mix and match“ tretmani, “talor made” tretmani fokusirani na regije lica, regeneracija osmjeha koja podrazumijeva istovremeno pomlađivanje zubi, usana i okolnog područja. Isto tako, čeka nas i ulazak u regenerativnu medicinu koja je baza svega.

Svojevremeno ste izjavili da su za efekt smrznutog krivi liječnici, a ne botox. Možete li pojasniti? Trebaju li liječnici spriječiti pretjerivanje s, na primjer, botoxom?

Apsolutno da! To je taj veliki problem jer je edukacija liječnika ponekad manjkava. Ako ste završili edukaciju od dva dana klinički faktor je minimalan i onda takav jedan ‘profesionalac’ ne može dati prave upute pacijentu. Tu je i iskustvo koje daje liječniku uvid u to što se može dogoditi s licem ako se botox ne napravi kako treba. On je fantastičan, godinama se koristi u medicini, ali ako završi u krivim rukama mogu nastati atrofije i ostali problemi.

U kojoj dobi bi trebalo krenuti sa zahvatima?

Svatko stari na drugačiji način. Sve ovisi o tipu kože. Na primjer, s botoxom se kreće kada imamo prve statične bore na licu. Osoba svakako treba biti starija od 18, ali opet imate ljude s jako izraženim borama i onda ne treba čekati 50. rođendan.

Gostovali ste u Rimskim termama u sklopu Face design laba i savjetovali potencijalne pacijentice. Kako biste opisali to iskustvo?

Rimske terme su idealno mjesto za potpunu wellness priču. Prvo, tu je anti-stres efekt koji osjetite čim stignete, ljekovita termalna voda, masaže, estetika… sve je to jedan oblik anti-aginga. Ovdje imate mogućnost posvetiti se sebi iznutra i izvana i vratiti se u stvarnost potpuno regenerirani.

Edukacija liječnika je bila sjajna, to je bila i prilika da se malo odmaknu od ubrzanog života i posvete se usvajanju novih znanja. Pacijenti su pak dobili priliku da se potpuno koncentriraju na sebe i usput se opuste i odmore.

Više

Beauty report

Na trećem dm beauty breaku dm je predstavio najnovije trendove iz svijeta ljepote i snagu boja koje nas pozivaju na kreiranje autentičnih make up...

Beauty report

Dobra je vijest da su od sada sve L'Occitane trgovine opremljene uređajem za analizu stanja kože koji mjeri šest aspekata kože; hidrataciju, hiperpigmentaciju, elastičnost,...

Trendovi

Sve više muškaraca se želi, na brz i jednostavan način, riješiti dlačica s tijela, u čemu pomaže SHR IPL+RF naprednija verzija IPL tehnologije za...

Darivanje

Koliko ste puta čuli da muškarci, iako ne njeguju svoju kožu, imaju manje problema s njom? Upravo smo se ovim i sličnim mitovima pozabavili...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.