Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

S modne piste

Branka Donassy ove godine obilježava 35 godina od svoje prve revije

Doajenka hrvatske modne scene, Branka Donassy, ove godine obilježava 35 godina od svoje prve revije.

Doajenka hrvatske modne scene, Branka Donassy, ove godine obilježava 35 godina od svoje prve revije. Njezina modna karijera započela je i ranije, ali pravi profesionalni početak obilježila je revija 1985. kad je kao već formirana dizajnerica postala članicom ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje odijevanja. Ta joj je revija donijela i prvu nagradu na tadašnjem Tjednu mode u Zagrebu. Danas, 35 godina kasnije, na tjednu mode Bipa FASHION.HR, u sklopu kojeg Donassy nastupa već dugi niz godina, dizajnerica će prikazati veličanstvenu retrospektivnu reviju koja donosi komade modne avangarde duboko urezane u našu modnu povijest.

„Bit će to svojevrsni vremeplov kroz moj rad, počevši od moje prve revije 85. Prikazat ću radove koje sam sačuvala u arhivi ili posudila od sadašnjih vlasnika i sama začuđena kako su još u dobrom stanju. Svaki odabrani rad po nečemu je zanimljiv i poseban“, izjavila je u susret reviji Branka Donassy. Neki od njezinih najpoznatijih radova plijenili su pažnju ne samo domaće nego i svjetske javnosti. Tako će se na ovoj reviji moći vidjeti jedina haljina iz Hrvatske, koja je osvojila nagradu za najbolju dizajnersku haljinu na izboru Miss World. Haljinu pod imenom „Tisuću otoka“ 1995. godine nosila je Anica Martinović koja je tad osvojila titulu prve pratilje Miss World. Inspirirana tada našim morem, poslala je poruku ljepote i optimizma, a uvijek će reći kako je priroda neiscrpan izvor inspiracije ako ju se pažljivo promatra. Analitički pristup i dizajn promišljen do svakog detalja, pomno odabiranje materijala i načina izrade sastavni je dio njezinog stvaranja i kreiranja.

Za sebe voli reći kako se ne bavi dekoracijom jer važan joj je harmoničan odnos funkcije i dizajna, a poštivanje tijela za nju je vječni imperativ. U svojim radovima, Branka često problematizira odnos prema ženskom tijelu. „Kroz povijest smo mogli svašta vidjeti, a danas je posebno izražena jeftina, pretjerana erotizacija na koju nažalost i same žene pristaju. Moj „Grudnjak-akvarij“ progovara o toj temi. Na golom tijelu i sam u obliku dojki, staklen, proziran, čvrst, a opet i krhak, izvana hladan i tvrd na dodir, ali ipak se sve čini dostupnim. Oko bradavice ribice u vodi izazovno plivaju, ali voda je izvor života, a riba je simbol kršćanstva“, tako svoje razmišljanje Branka pretvara u prava modna umjetnička djela, a ovo je samo još jedan artefakt koji će se moći vidjeti na retrospektivnoj reviji u sklopu Bipa FASHION.HR-a 20. ožujka. Bit će to jedinstvena umjetnička modna revija s 40-ak modela za proslavu velikih 35 godina karijere.

Ovaj je poseban događaj samo jedan u nizu velike proslave 30. jubilarnog Bipa FASHION.HR-a. U četiri dana održat će se 12 modnih revija na čak tri modne piste. Ljubitelji modnih brandova po prvi će put uživati u pojedinačnim revijama dizajnera, a inovativna produkcijska rješenja pružit će sasvim novi koncept i doživljaj modnih revija do sada neviđen na našim prostorima.

U službenom programu ove sezone predstavit će se: Ana Maria Ricov, Klisab, Varteks, Spirit by T.B., Branka Donassy, BiteMyStyle by Zoran Aragović, Anthony Avangard, Marina Design, Ivica Skoko, Les Emaux, Arileo i Robert Sever.

Ne propustite

Fashion report

Robert Sever na 30. jubilarnom Bipa FASHION.HR-u predstavit će svoju novu kolekciju naziva ELEFTHERIA, koji dolazi od grčke riječi sloboda.

Istaknuto

Tjedan mode Bipa FASHION.HR svoje će 30. jubilarno izdanje obilježiti prvim velikim modnim događajem ovog ljeta u posebnom garden izdanju koje će se održati...

Fashion report

Ovom će revijom Robert Sever u subotu 21. ožujka zatvoriti jubilarni 30. Bipa FASHION.HR.

S modne piste

Savršeno promišljeni krojevi, vrhunski izrađene tkanine i beskompromisna elegancija sinonimi su za modnu kuću Varteks, a maestralna izvedba očekuje se i na modnoj reviji...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.