Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Brist, raj za obiteljski odmor

Brist je smješten u pitoresknoj uvali, okružen planinom Biokovo, a u njemu živi oko 450 stanovnika.

Spremate se na godišnji, imate djecu i nemate pojma gdje krenuti? Postoji jedno maleno mjesto u južnoj Dalmaciji s prekrasnim plažama. Zove se Brist, nalazi se desetak kilometara prije Ploča, a turisti ga vole zbog minimalnog prometa što je pravi raj za djecu koja mogu nesmetano uživati u igri i kupanju. Krećete li autoputom iz Zagreba, za otprilike pet sati možete stići do odredišta, koje osim hotela ima mnoštvo apartmana. Brist i Gradac, sljedeće veće mjesto, povezuje prekrasna šetnica uz more, omiljena svima koji se bave trčanjem, a navečer je s nje prekrasno promatrati nebo prekriveno stotinama zvijezda. Na šetnici se nalazi i ljetni klub Pineta u kojem gostuju razni bendovi, a uvijek tamo možete pronaći odlične koktele i osvježiti se u dubokom hladu.

pogled na Peljesac

Brist je smješten u pitoresknoj uvali, okružen planinom Biokovo, a u njemu živi oko 450 stanovnika. Ovo ribarsko mjesto spominje se već u 15-om stoljeću, a turiste često privuče lijepi park koji okružuje crkvu Sv.Margarite. Jedan od najpoznatijih dalmatinskih pjesnika Andrija Kačić Miošić, autor poznate pjesmarice „Razgovor ugodni naroda slovinskog“ rodio se ovdje, baš kao i Mladen Veža, poznati hrvatski slikar. Na kraju sela postoji i izvor gdje su nekad žene iz mjesta prale rublje, a i danas se može uživati u svježoj i vrlo ukusnoj vodi. Ove sam godine otkrila i kušaonicu maslinovog ulja Joška Veže, jednog od najnagrađivanijih hrvatskih maslinara i utemeljitelja prve kušaonice maslinovog ulja.

Josko Veža s jednim od nagrađenih maslinovih ulja

Josko Veža s jednim od nagrađenih maslinovih ulja

Već pri dolasku možete svratiti u info ured gdje će vas dočekati ljubazna Nina i upoznati s mjestom kao i slobodnim apartmanima kako ne biste dugo lutali. Sprijateljite li se s nekim od domaćina, možda vas povede i u ribolov. Treba vam svega desetak minuta da biste prošetali cijelim mjestom, a ogladnite li svratite u neki od restorana ili probajte u Mrvi soli domaću pizzu ili guštajte u prefinim tortiljama i drugim fast food oblizekima.

Mrva soli

Tu se spravlja hrana s domaćim mesom i povrćem, za „prste polizat“. Nakon ručka popijte kavu u jednom od kafića s pogledom na more, a volite li koktele tu je i koktel bar čiji je vlasnik osvojio priznanja za svoje koktele.

koktel bar

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.