Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Bristolska ljestvica (stolice): Je li sve u redu s mojom stolicom?

Bristolska ljestvica stolice pomaže i liječnicima i pacijentima u komunikaciji i olakšava prepoznavanje simptoma i postavljanje dijagnoze, pa je dobro znati da postoji.

U kakvom je stanju naša probava, ali i općenito zdravlje organizma možemo ustanoviti već pogledom u – wc školjku. Stolica toliko toga može reći. Ako još niste stekli naviku baciti pogled na stolicu (kakicu ili drekec, upsić!) nakon obavljene nužde, vrijeme je da ju usvojite. Redovna i zdrava probava garancija je općeg dobrog stanja organizma. Problemi s probavom mogu biti pokazatelj nekih ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Istraživanje dvojice liječnika, gastrologa Stephen Lewisa i Ken Heatona, iz bolnice Bristol Royal Infirmary u Velikoj Britaniji rezultirala su Bristolskom ljestvicom stolice (Bristol Stool Scale ili BSS) koja je prvi put objavljena 1997. godine u Scandinavian Journal of Gastroenterology. Danas je koriste pacijenti diljem svijeta kako bi liječnicima bez donošenja uzorka opisali stolicu.

Bristolska ljestvica stolice pokazuje je li sve u redu sa stolicom

Zahvaljujući istraživanju koje su proveli Lewis i Heaton liječnicima je danas lakše procijeniti koliko je vremena potrebno da hrana prođe kroz probavni sustav svakog pacijenta, kakva je nečija probava i koje su promjene nužne kako bi ona bila bolja kod svakog pojedinca. Bristolska ljestvica stolice feces opisuje kroz sedam tipova, a značajna je u detekciji konstipacije, dijareje i sindroma iritabilnog crijeva.

Tipovi stolice prema Bristolskoj ljestvici
TIP 1 upućuje na ozbiljnu konstipaciju

Tvrde, odvojene kuglice fecesa s kojima muku mučite, znak su ozbiljne nadutosti i konstipacije ili zatvora. Ovakva stolica dugo prolazi kroz probavni sustav tijekom koje vodu, koja bi bila sastavni dio fecesa, apsorbira debelo crijevo. Zato je stolica tvrda i suha. Najčešći uzrok je prehrana s premalo vlakana i nedovoljno tekućine. Međutim, uzroke možemo pronaći i u uzimanju lijekova, bolesti ili stresu.

TIP 2 upućuje na blaži zatvor

Stolica je formirana od nekoliko kuglica fecesa, no i dalje je kvrgava i postoji problem otežanog pražnjenja crijeva. Iako se radi o blažem obliku, ovakva stolica i dalje signalizira nadutost i zatvor, pa bi osim pojačanog unosa vlakana i tekućine u prehranu bilo dobro više vježbati.

TIP 3 pokazatelj je normalne stolice

Kompaktna stolica s pukotinama na površini smatra se normalnom prema Bristolskoj ljestvici.

TIP 4 je idealna stolica

Ako nešto možemo nazvati idealnom stolicom, onda je to stolica tipa 4 na Bristolskoj ljestvici: tanja kompaktna zmijolika glatka i mekana stolica koja ne stvara baš nikakve probleme prilikom pražnjenja crijeva.

stolica
TIP 5 je granična stolica – od normalne prema proljevu

Rubni tip stolice je tip 5 u kojem je stolica poput mekanih komadića fecesa s jasnim rubovima. Iako se još može smatrati u redu, ovakav tip može biti i pokazatelj probavnih tegoba koje upućuju na proljev ili dijareju. Osobama sa stolicom tipa 5 također može nedostajati vlakana, jer ona pomažu fecesu da bude kompaktan.

TIP 6 sugerira da se radi o lakšoj dijareji

Kašasta i pahuljasta stolica s neravnim rubovima znak je proljeva. Ovakva stolica prebrzo prolazi kroz probavni trakt, pa debelom crijevu ne ostaje dovoljno vremena da apsorbira tekućinu i formira čvršću stolicu. Uzrok proljeva može biti pokvarena hrana, unos bakterija ili virusa, ali i stres ili uzimanje lijekova.

TIP 7 je težak oblik proljeva

Potpuno vodena stolica bez čvršćih komada fecesa znak je ozbiljnog proljeva koji najčešće traje dan ili dva, pa prolazi ‘sam od sebe’. Ako češće imate stolicu tipa 6 ili tipa 7, potražite pomoć liječnika. Kronični proljev može značiti sindrom iritabilnog crijeva, Chronovu bolest ili ulcerozni kolitis.

Bristolska ljestvica stolice pomaže i liječnicima i pacijentima u komunikaciji i olakšava prepoznavanje simptoma i postavljanje dijagnoze, pa je dobro znati da postoji.

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Visoke temperature mogu dodatno opteretiti srčano – žilni sustav, stoga donosimo nekoliko jednostavnih savjeta za sigurno i bezbrižno ljeto.

Budi fit

Razgovarali smo s fitness trenerom i promotorom zdravog načina života, Marijem Valentićem, i doznali sve odgovore vezane za ljeto i vježbanje.

Savjeti stručnjaka

Iako higijenu intimnog područja nikada ne bismo trebali zanemarivati, posebnu joj je pažnju potrebno posvetiti tijekom ljeta radi visokih temperatura, povećane vlažnosti te znojenja...

Savjeti stručnjaka

Nakon napornog rada koje je vaše tijelo uložilo u stvaranje vašeg malog zamotuljka radosti, nadate se zasluženom odmoru, ali vaš postporođajni oporavak tek je...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.