Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Brodsko-posavska županija: tko kaže da je Slavonija samo ravnica?!

Ne vjerujte pričama o ravnoj Slavoniji, već posjetite kraj u kojem je nekoć bilo Panonsko more, vile su plesalo kolo, iz ognja iskakali Malik Tintilić i Domaći… I

Ne vjerujte pričama o ravnoj Slavoniji, već posjetite kraj u kojem je nekoć bilo Panonsko more, vile su plesalo kolo, iz ognja iskakali Malik Tintilić i Domaći… I vidjet ćete da vam nekoliko dana odmora ni približno nije dovoljno da biste samo dotaknuli ljepote Brodsko-posavske županije, a kamoli istražili ovu jedinstvenu ruralnu destinaciju uz Savu. 

Nekad otoci u Panonskom moru

U toj “ravnoj Slavoniji” možete uživati u planinarenju Dilj gorom i Psunjem – nekad otocima u Panonskom moru – i tako  stići do proplanaka u kojima su se nekoć događala svakojaka čudesa. Ne vjerujete? E pa neka vas put uz jezero Petnja odvede do Pljuskare na Dilj gori, šumskog kanjona s tri slapa i špiljom čiji je strop prekriven fosilima upravo iz razdoblja kada je ovdje bilo more. Posebnost su Pljuskare, koju inače obilaze planinari, gljivari i zaljubljenici u prirodu, najstarije naslage na Dilj-gori, prije gotovo 17 milijuna godina taložene stijene u bokovima kanjona.

U blizini Čardaka, najvišeg vrha ove gore, umjetno je jezero Ljeskove vode, okruženo gustom šumom hrasta, bukve, graba i bora u čijem hladu ribiči rado zabacuju udicu. Ako ste pak željni adrenalina, off road vožnja quadovima obroncima Dilj-gore, stazom “Ivica od jarca”, pružit će vam vrhunski doživljaj.

U potrazi za Potjehom

Želite li i se uspeti još više, jedan izlet napravite do jugozapadnih obronaka Psunja gdje ćete pronaći ostatke prašume s gorostasnim stablima bukve i hrasta kitnjaka. Ovaj prirodni rezervat znakovita naziva Muški bunar sa stoljetnim stablima i izvorom nalazi se na 800 metara nadmorske visine, a do najvišeg vrha Slavonije, na 984 metra izdignutog Brezovog Polja, od njega treba pješačiti dva i pol sata. Istina, nećete u gustim slavonskim šumama naići na Potjeha koji traži istinu niti na neki drugi lik kojem je život u Slavonskom Brodu utkala književnica Ivana Brlić Mažuranić, no uživat ćete u šetnjama i bojama rane jeseni, osluškujući riku jelena. Željni zabave okušat će se s društvom u paint ballu, a strastveni će lovci krenuti u lov na divlje patke, jer je ovaj dio Slavonije atraktivna destinacija lovnog turizma.

 
Vraćate se sigurno

A kad se nakon nekoliko dana posjeta Brodsko-posavskoj županiji noge umore od hodanja, opcije uvijek mogu biti jahanje, vožnja biciklom uz prisavske močvare i pašnjake, pokraj savskih meandara, riječnih rukavaca, arheoloških nalazišta, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i vinskih podruma, gdje možete potražiti okrjepu i uživati u domaćim slavonskim delicijama i u Brodsko-posavskoj županiji ostati barem još jedan dan… A vratit ćete se sigurno!Više

Putovanja

Srušite ljetne stereotipe, odaberite destinaciju u kojoj ćete napokon napuniti baterije, otkriti ljepotu tišine i uživati u vrhunskim jelima dvaju poznatih gurmanskih regija -...

Putovanja

Nema joj ravne, novi je atraktivan slogan s kojim će se od sada predstavljati pet županijskih turističkih zajednica udruženih u Klaster Slavonija.

Putovanja

Nakon što je 2021. godine na ulazu u Park prirode Papuk u Velikoj otvoren Aquapark Shhhuma, Zlatna Slavonija dobila je najmoderniji vodeni svijet, pa...

Gastronomija

Ono što je nekad bila hrana „za u polje“, danas su to naši najdraži recepti. Tajna je u tradiciji, jednostavnosti i načinu posluživanje.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.