Budite kreativni i sami dekorirajte svoj dom

Početak proljeća idealno je vrijeme za osvježiti dijelove našeg životnog prostora, a zahvaljujući kreativnosti koja se krije u svima nama možemo se i sami uhvatiti preuređenja i obogaćivanja prostora u kojima živimo.

Kako najlakše oplemeniti dom? Koliko novca treba odvojiti? Koliko temeljite renovacije moraju biti? Kako uljepšati životni prostor a istovremeno izbjeći ponavljanje uobičajenih stilova uređenja? Sve su ovo pitanja s kojima ćemo se suočiti razmišljajući o uređenju doma.

Ne računajući velike renovacije koje uključuju temeljite građevinarske radove, urediti i dekorirati ili-ili neki njegov dio ne mora biti veliki financijski izdatak, s time će se složiti svaki dizajner interijera. Tajna je, kao i uvijek, u skladu i harmoniji detalja pa već malim izmjenama možete postići veliki efekt i u svoj dom unijeti svježinu, upečatljivost, ali i dio vlastite osobnosti.

Unesite u svoj dom dašak svoje osobnosti

Nemojte zazirati od personalizacije doma, dom koji reflektira osobnost svojih vlasnika i obitelji koja živi u njemu je puno topliji i ugodniji životni prostor. A dom upravo takav treba biti – mirna, topla i udobna oaza kojoj se vraćamo nakon napornog radnog dana. Zato je važno u domovima imati dekorativne predmete koji potiču mir i optimizam, bude našu kreativnost, a istovremeno osvježavaju prostor i stavljaju onu „točku na i“ ostaloj opremi i namještaju.

Personalizacija prostora je jednostavna, dovoljno je da razmilite o stvarima i predmetima koji vas raduju, o vašim hobijima i stvarima koje vas usrećuju. Oživite svoje prostore uspomenama sa putovanja, fotografijama ili zidnim naljepnicama koje vam mogu poslužiti i kao izvor motivacije i inspiracije.

Foto: Jeftinije.hr/Bigstock

 

Izložite svoje fotografije i druga umjetnička djela

Čak i ako niste neki strastveni fotograf, sigurni smo da imate cijelu kolekciju lijepih i osobnih fotografija koje vas uveseljavaju svaki puta kada ih pogledate. Pa zašto ih onda ne izložiti? Nabavite okvire za fotografije i slike različitih dimenzija i stilova, izaberite najdraže radove koje ste snimili svojim fotoaparatom i izložiti ih na neko središnje mjesto poput police, prozorske klupčice ili komode u dnevnoj sobi ili izaberite jedan od zidova i na njega objesite sve obiteljske i druge drage fotografije.

Isto tako, na zidove objesite i druga umjetnička djela – mogu to biti dragi i vama značajni plakati, grafike, ukrasne ploče i natpisi. Potrudite se oko odabira okvira za slike jer dobrim odabirom okvira možete zaista istaknuti i naglasiti ljepotu slike, fotografije ili najobičnijeg plakata.

Ne zanemarite miris doma

Iako su važni svi ukrasni i dekorativni predmeti koje ste stavili u svoj dom, izrazito je važno i kako vaš dom miriše. Mirisi mogu itekako utjecati na vaše raspoloženje – mogu potaknuti pozitivne misli, utjecati na opuštanje ili izazvati nemir. Zato je važno utjecati i na to kako će vaš dom mirisati. Vrlo su popularni osvježivači prostora koji osim velike palete mirisa imaju i vrlo atraktivan i privlačan dizajn i lako se mogu uklopiti u svaki stil uređenja.

Osim toga, obogatite svoj dom kvalitetnim mirisnim svijećama koje su oduvijek bile simbol luksuza, romantike i opuštanja. Moderne minimalističke komade namještaja možete dodatno naglasiti izborom zanimljivih svijećnjaka, a retro komade namještaja dodatno istaknuti minimalističkim i atraktivnim mirisnim osvježivačima prostora.

Photo: Jeftinije.hr/Bigstock

 

Razbijte monotoniju dekorativnom keramikom

Dekorativna keramika podrazumijeva različite ukrasne zdjele i vaze, može podrazumijevati ukrasne figure, svijećnjake i slične dekorativne predmete kojima na vrlo jednostavan način možete razbiti monotoniju nekog prostora. Možete staviti jednu veliku ili nekoliko manjih vaza u kontrastnoj boji od one koja dominira prostorom. Dekorativne vaze možete ispuniti svježim ili sušenim cvijećem, različitim drugim biljem ili sličnim ukrasnim predmetima.