Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Čak 70% djece teško pronalazi posvojitelje!

Teže posvojiva djeca su ona starija od 6 godina, ona iz višebrojnih obitelji, pripadnici manjinskih etničkih skupina te djeca s razvojnim i zdravstvenim poteškoćama.

Četvrtu konferenciju o posvojenju u organizaciji Adopte, udruge za potporu posvajanju, otvorila je izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

„Želja nam je da što manje djece odrasta u institucijama, a što više u obiteljima. Kako bismo u tome uspjeli, trebamo riješiti administrativne prepreke za posvojenje. Preduge postupke treba pojednostaviti na način da se djeca maksimalno zaštite, a potencijalnim posvojiteljima skrati čekanje na dijete. Tako djeca ne bi godinama odrastala u domovima i ulazila u školsku dob kada postaju teže posvojiva. Trenutačno se radi na zakonu koji bi omogućio jednostavniju proceduru posvojenja“, kazala je ministrica Juretić.

Ovogodišnja konferencija Adopte koja se bavi problemom teže posvojive djece, nosi poruku „I ovo dijete treba obitelj“. Naime, godišnje više od 500 djece u Hrvatskoj ispunjava uvjete za posvajanje, no njih čak 70 posto ostaje u sustavu socijalne skrbi. Riječ je o teže posvojivoj djeci, tj. onoj starijoj od 6 godina, onoj iz višebrojnih obitelji, pripadnicima manjinskih etničkih skupina te djeci s razvojnim i zdravstvenim poteškoćama. S druge pak strane u Registru potencijalnih posvojitelja nalazi se 640 ljudi.

Zbog tog velikog nesrazmjera između interesa za posvojenje i djece koja ostaju odrastati u domovima za nezbrinutu djecu i udomiteljskim obiteljima, Adopta je krajem 2015. godine među potencijalnim posvojiteljima provela istraživanje o preprekama posvojenju teže posvojive djece. Kod posvojenja starije djece ispitanici su kao ključnu prepreku naveli bojazan od djetetove prošlosti i njezin utjecaj na budućnost, a kod posvojenja djece manjinskih etničkih skupina strah od društvenih predrasuda i diskriminacije. Kod posvajanja djece s braćom i sestrama potencijalni su posvojitelji ograničeni socioekonomskim uvjetima, a kod posvajanja djece s razvojnim i zdravstvenim poteškoćama osobe zainteresirane za posvojenje najvećom preprekom smatraju neodgovarajuću dostupnost zdravstvenih usluga i sustava podrške.

„Kako bi se stanje promijenilo, neophodna je izrada nove sveobuhvatne javne politike vezane uz posvajanje koja bi sadržavala niz održivih aktivnosti u potpunosti prilagođenih potrebama posvojitelja i pojedinih kategorija djece. To, među ostalim, podrazumijeva unapređenje učinkovitosti sustava posvojenja, organiziranje kampanja za promicanje posvojenja s naglaskom na različite kategorije djece, osnaživanje potencijalnih posvojitelja te pružanje podrške posvojenoj djeci i njihovim obiteljima“, istaknula je predsjednica Adopte Dunja Bonacci Skenderović.

U sklopu konferencije „I ovo dijete treba obitelj“ u subotu, 16. travnja, od 9.30 do 14 sati u hotelu Panorama Zagreb održat će program namijenjen posvojiteljima i onima koji to žele postati. U sklopu njega potencijalni će posvojitelji moći doznati sve o odabiru posvojitelja u odnosu na dobrobit djeteta, a posvojitelji kako s djetetom graditi privrženost te kako s njim razgovarati o posvojenju.

Ne propustite

She Book Club

Na Svjetski dan posvojenja Adopta, udruga za potporu posvajanju, u Zagrebu je predstavila slikovnicu Lastin novi dom

She Book Club

Lastin novi dom – naziv je slikovnice koja će uskoro izići iz tiska u izdanju Adopte, udruge za potporu posvojenju.

Istaknuto

Hrvatskoj je potrebna sveobuhvatna reforma sustava kako bi država svakom djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi mogla pružiti maksimalnu potporu u traženju obitelji.

Događanja

Adopta se već šest godina bori za mogućnost promjene OIB-a i JMBG-a diskriminiranoj posvojenoj djeci, ali bez uspjeha.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.