Čaroban roman o pričama koje nas progone

Nakladnička kuća Znanje s ponosom predstavlja kompleksan književni prvijenac o snazi slobode i slobodi priče, koji istražuje opasno tanku granicu između skrbi i kontrole, utočišta i zatočeništva. Izgubljeno cvijeće Alice Hart (The Lost Flowers of Alice Hart) autorice Holly Ringland roman je o ljubavi, gubitku, izdaji i iskupljenju što ga omogućuje pričanje priča, a smješten je u drevni mitski krajolik australskih pustinjskih ravnica. Pisana promišljeno, dražesno i lirski, ova knjiga mami suze na oči i ponovno budi vjeru u život, a slijedi put glavne junakinje Alice koja će snagom duha izbrisati obrasce nasilja i patnje svoje prošlosti. Holly Ringland piše bogato, dinamično i moćno, a u njezinim rečenicama krije se ona složena, katkad nasilna poezija ljudskih odnosa. Knjiga Izgubljeno cvijeće Alice Hart u prijevodu Lidije Toman, dostupna je u knjižarama po cijeni od 119 kn.

Devetogodišnja Alice Hart odrasta u domu na osami, između polja šećerne trske i mora, gdje je majčino veličanstveno cvijeće i njegove skrivene poruke štite od očevih mračnih raspoloženja. Nakon tragedije koja će joj zauvijek promijeniti život, Alice odlazi živjeti s bakom, za koju dotad nije ni znala da postoji, na farmu autohtonog australskog cvijeća.

Ova farma pruža utočište ženama koje su, poput Alice, izgubljene i slomljene. Prema viktorijanskoj tradiciji, svaki cvijet ima značenje i kako se Alice pomalo privikava na svoj novi život, počinje se služiti jezikom cvijeća da iskaže ono što je teško reći riječima.

Kad Alice odraste u mladu ženu, obiteljske tajne i izdaje dovode je do spoznaje da cvijeće ipak ne može ispričati neke priče. Ako želi slobodu za kakvom žudi, Alice će morati skupiti hrabrost da prigrli onu najsnažniju priču – o  sebi.

Izgubljeno cvijeće Alice Hart put oporavka i preobrazbe pripovijeda i magično i realno, i razdire i sklapa čitatelja, tjerajući ga da čitanje – ne samo pisanje! – pretvori u kreativan proces. Malo je romana koji vas otvore do ranjivosti a da ranjivost nije “vitalni organ koji se nalazi izvan vašeg tijela”. Roman Holly Ringland to čini tako da vam najprije iščupa srce pa ga vrati na mjesto.“ – Tanja Tolić, Najbolje knjige

Holly Ringland odrastala je bosonoga u majčinom tropskom vrtu u jugoistočnom Queenslandu. Kad joj je bilo devet, njezina obitelj otisnula se na dvogodišnje putovanje kamperom po nacionalnim parkovima Sjeverne Amerike. To iskustvo pobudilo je Hollyno vječno zanimanje za kulture i priče. U svojim dvadesetima četiri je godine radila u jednoj urođeničkoj zajednici u pustinji središnje Australije. Godine 2009. preselila se Englesku, a 2011. magistrirala je kreativno pisanje na Sveučilištu u Manchesteru. Danas polovicu svog vremena provodi u Ujedinjenom Kraljevstvu, a polovicu u rodnoj Australiji. Hollyni eseji i kratke priče objavljivane su u brojnim antologijama i književnim časopisima.

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  1. U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #cvijeće
  2. Pratite naše društvene mreže, podijelite objavu, tagirajte frendice
  3. Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 7. lipnja, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Ivana Brletić