Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

CHOP Old House: Oaza hedonizma zbog kojeg se iz zagrebačkog centra isplati potegnuti do nedaleke Velike Gorice

Kad prođete prag CHOP Old Housea, to je totalni reset. Ovdje se ne dolazi na brzinu, ovdje se uživa u svakoj minuti provedenog vremena.

Petak poslijepodne. U 18 sati pozvana sam na degustacijsku večeru u ponovno otvoreni restoran CHOP Old House u Velikoj Gorici. Od mog novozagrebačkog doma do restorana potrebno mi je svega 15 minuta, manje nego do centra grada. I bez kruženja po centru, jer restoran i hotel CHOP Old House osigurava parking svojim gostima. Kiši i cesta je gotovo prazna, pa sam začas na željenoj lokaciji.

U restoran ulazim sa strane terase. Terasa je u siječnju zatvorena, natkrivena, a grijanje je podno, pa ako ne obraćate pažnju možete pomisliti kako ste ušli u sami restoran. Još je uvijek blagdanski ugođaj zahvaljujući okićenim božićnim drvcima i lampicama na staklima koja će romantičan ugođaj stvarati i u toplim ljetnim mjesecima. Za dobrodošlicu Kolarićev Coletti blanc nature pjenušac fino otvara apetit.

Fantastično osmišljeni interijer CHOP Old Housea

Hedonizam bez kompromisa

Voditeljica restorana i hotela Anamarija Vidić dočekuje goste sa širokim osmijehom i zaraznom iskričavom energijom. Dok pijuckamo pjenušac, onako svjež i mineralan, tumači koncept restorana u koji smo pozvani na večer istinskog hedonizma. I to bez kompromisa.

Kad prođete prag CHOP Old Housea, to je totalni reset. Ovdje se ne dolazi na brzinu, ovdje se uživa u svakoj minuti provedenog vremena. Čitav tim ima samo jedan zadatak – učiniti da se osjećate ugodno i opušteno, da uživate u svakom trenutku. Za to smo educirani. Date li nam svoje povjerenje, vodit ćemo vas kroz naš hedonistički koncept i nećemo iznevjeriti“, objašnjava Anamarija.

Malo avanture ne može štetiti, zaključujem. Pa odlučim činiti što Anamarija kaže. Prepustiti se. Fleksibilnost i ugađanje gostu osjeća se u svakom trenutku. Iako je početak večere bio planiran za 18:30 sati, zbog očekivanog kasnijeg dolaska gostiju, sve se pomiče za gotovo sat vremena. Restoranski tim to hendla s osmijehom i lakoćom, iako mogu naslutiti što to znači u kuhinji koja istovremeno mora ‘izbaciti’ 45 tanjura i to u čak pet sljedova, a sve se prolongiralo.

Chefovi Zlatko Belužić i Goran Hlišć s timom

Ukusna pašteta od pjetlića i iznimna juha od – cvjetače

Pred nas prvo stiže pašteta od pjetlića s kruškicom i lješnjacima uz tostirani kruh. Ponekad volim te umanjenice kad je hrana u pitanju. Osjećam se kao da zapravo manje jedem, razmišljam dok guštam u svakom zalogaju. Hrvoje, koji nam je i prije prvog slijeda natočio Benvenutti malvaziju 2021., objašnjava kako su pjetlići stari do 24 dana, nisu teži od pola kilograma i u ponudi ga imaju i pečenog. Nama su ipak večeras odlučili servirati ukusnu paštetu kojoj poseban šmek daju lješnjaci na tanjuru.

Pašteta od pjetlića s kruškicama, lješnjacima i tostiranim kruhom
Juha od cvjetača kuhane u mlijeku s maslinovim uljem i tartufima

Nakon ‘polizanog’ tanjura hladnog predjela, zdjelice mliječno bijele juhe spuštene su na stol. I nije samo boja mliječna, juha je zapravo od cvjetače kuhane u mlijeku s maslinovim uljem i tartufima. Apsolutno i totalno oduševljenje! Ovoga bih repete, recept i mjesečnu pretplatu u CHOP Old Houseu na juhu. Nisam pitala nijedno od navedenog kako bih se mogla vratiti. Jelovnik je sezonski, koncipiraju ga chefovi Zlatko Belužić i Goran Hlišć, koji su ovoga puta snage udružili sa svestranim Melkiorom Bašićem.

Od 69 vinskih etiketa u ponudi, njih čak 60 može se piti na čaše

Njihov sljedeći tanjur ručno rađenih raviola punjenih domaćim sirom u umaku od buče s kockicama pržene slanine i s goveđim carpacciom zahtjeva i angažman samog gosta. Upozoravaju nas, naime, da carpaccio pomiješamo s raviolima kako bi se malo termički obradio. Uz raviole ponuđen nam je Vezak sauvignon 2018. Za vinsku kartu koja je više nego reprezentativna zaslužan je sommelier restorana Damjan Paripović.

Ručno rađeni ravioli punjeni domaćim sirom u umaku od buče s goveđim carpacciom i prženim kockicama špeka
Pork belly (svinjska potrbušina) s karameliziranom kožom uz pire krumpir, glazirani luk i pečeni mladi krumpir u jusu (demiglas umaku)

„U ponudi je 69 vinskih etiketa od kojih se njih šezdeset toči na čaše. Imamo tu mogućnost zahvaljujući tehnologiji koja nam omogućava da nakon otvaranja vino čuvamo minimalno tri tjedna i bit će jednako svježe kao da je tog trenutka otvoreno. Hrvatska vina su ponajviše zastupljena, a vinarije Galić, koje je i naše vino kuće, Korlat, Matuško, Vezak, Benvenutti, Korak, Litterarii i Franc Arman samo su dio ove izvanredne ponude. Dodajte tome šampanjce Armand de Brignac, Veuve Clicquot i Dom Pérignon“, otkriva Damjan dok nam najavljuje vino uz četvrti slijed.

Bit će to Matuško dingač 2018. i kušat ćemo ga uz svinjsku potrbušinu (pork belly) sa slasno karameliziranom kožom, uz pire krumpir s jusom, glazirani mladi luk i mladi pečeni krumpir. Da posve neočekivano mliječna juha od cvjetače nije moja zvijezda večeri, zacijelo bi to bilo ovo zasitno konkretno jelo upareno s raskošnim plavcem malim.

Knedle punjene šljivama s meringom (šaumom) i slatkim pekmezom od šljiva
Vina koja su pratila degustacijski menu
Za završetak večeri – cigare i kapljice ekskluzivnih rumova i konjaka

Prije deserta odlazimo zaviriti u prostor koji je nekad bio kolni ulaz no danas je uređen visokim stolovima i stolcima, a namijenjen je svima onima koji uživaju u dobroj cigari i jednako dobrom digestivu. Zavidna je ponuda rumova, single malt whiskeya, ekskluzivnih konjaka i ginova među kojima su svoje mjesto našli i turopoljski gin Raven’s 23, hvaljeni Old Pilot’s i istarski Karbun. Rumove poput Zacapa XO, Dictador i Diplomatico uparuju s najboljim cigarama, a sveto trojstvo alkoholnih pića uz vina i aperitive/digestive zaokružuju ponuda piva koja su isključivo craft.

CHOP Old House je i prvi prostor u kojemu možete kušati najnoviju seriju Korlatovih likera i rakija. Taman kako smo završili obilazak, na stol se ponovno spuštaju zdjelice. Ovoga puta u njima su knedle punjene šljivama s meringom i slatkim pekmezom od šljiva. Uz osobni ultimativni comfort food na kojeg ćete rijetko naletjeti u restoranima ponuđen nam je Valenta muškat 2021.

U CHOP Old Houseu zavidna je ponuda rumova, single malt whiskeya, ekskluzivnih konjaka i ginova

 „My kind of hell of an evening!“, zaključujem kako sam dobro učinila kad sam na početku večeri poslušala Anamariju i odlučila ne razmišljati ni o čemu već se samo prepustiti njihovu vođenju unutar Čopove stare kuće.

Voljela bih još ostati, jer gosti su se taman opustili i glazba uživo čitavo iskustvo čini još ugodnijim, no pomalo osjećam umor. Priznajem to Anamariji, a ona mi govori kako će glazba uživo biti svakog petka. Baš ovakva, nenametljiva i koja dopušta razgovoru da teče.

Mogla bih vam još spomenuti kako u restoranu ima 120 sjedećih mjesta, 50 unutra i 70 na zatvorenoj terasi; kako će svaki dan u ponudi imati dva dnevna jela ovisno o namirnicama koje nabave; kako s vremenom namjeravaju u ponudu staviti i doručak; te kako se planiraju brojna događanja i gostovanja poznatih chefova…

Prvo takvo najavljeno je već za veljaču kad će gostujući chef s posebno osmišljenom večerom biti upravo Melkior Bašić. Mogla bih napisati i kako sam se vratila doma jednako brzo kao što sam i stigla u Veliku Goricu.

No zapravo, jedino što mi sad pada napamet jest kako sam se nakon četiri sata gourmet iskustva ušuškala u postelju i zaspala blaženim snom. Oblizujući se nakon one knedle sa šljivama.

Fotografije Dražen Kokorić

Ne propustite

Zanimljivosti

Preferencije se počinju formirati u ranom djetinjstvu i razvijaju se tijekom života, pod utjecajem genetskih i okolišnih čimbenika.

Gastronomija

U nastavku teksta doznaj neke od originalnih, inovativnih i uzbudljivih destinacija koje nude gastro iskustvo za pamćenje.

Gastronomija

Kiseli kupus u teglama pripremit ćete brzo i jednostavno, a s obzirom da je riječ o nevjerojatno zdravoj namirnici to biste trebali naraviti već...

Gastronomija

Jede vam se nešto što će vas zasititi, napuniti energijom, osigurati nutrijente i pri tome vas – rashladiti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.