Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Divine Energy

Crni čaj – omiljeni napitak u cijelom svijetu

Crni čaj povećava rastezljivost krvnih žila što dovodi do boljeg protoka krvi. Također sadrži i nutritivne vrijednosti koje neće nestati ako se kod pripremanja čaja stavi malo mlijeka.

Opće je poznato da je poslijepodnevno ispijanje čaja s mlijekom u kulturi Engleza. Osim što ono pripada pravoj tradiciji kulture ispijanja čaja koja se njeguje stoljećima, ovaj topli napitak zasigurno će ugrijati naš organizam, pogotovo u ovo jesensko vrijeme. Poznato je i da crni čaj sadrži tein, sličan sastojak kofeinu iz kave. No da li bismo mogli zamijeniti na primjer ispijanje jutarnje ili poslijepodnevne kave s crnim čajem? Možda će vas dobrobiti crnog čaja koje vam donosimo u nastavku, kao i ukusan recept kako napraviti topli napitak od čaja, mlijeka i odabranih začina – poznat i kao masala čaj, ponukati da se i vi pridružite tradiciji ispijanja čaja, u bilo koje vrijeme, ne samo poslijepodne.

No dobro je i znati da tein u čaju, za razliku od kofeina ne utječe negativno na srce i krvotok, već naprotiv pojačava protok krvi i izmjenu tvari u mozgu. U čaju ima oko 30% manje kofeina nego u kavi. Kofein u kavi rastvara se već u želucu, dok onaj iz čaja najvećim dijelom rastvara crijevni sok. Tanini isto tako, djeluju na sporije primanje kofeina, pa kofein iz kave stiže u krvotok naglo dok taj proces kod čaja teče puno mirnije. Djelovanje kofeina iz kave dostiže vrhunac za 5-10 minuta, a nestaje za 30 minuta. Kod čaja, djelovanje kofeina dostiže vrhunac nakon 40 minuta a nestaje nakon 70 minuta. Sve u svemu, tein iz čaja djeluje osvježavajuće, a krajnji rezultati su poboljšano raspoloženje, te smanjen umor i pospanost.

Crni čaj je omiljeni napitak u Kini, Japanu, Indiji, Rusiji i Engleskoj, a ovisno od kulture do kulture, pije se s raznimdodacima koji obogaćuju njegov okus i namjeru pijenja. Englezi ga vole s mlijekom, Rusi s kriškom limuna, dok je u Indiji najpoznatiji masala čaj.

Masala označava mješavinu začina, a najčešće su to tzv. topli začini: đumbir, klinčić, kardamom, papar, cimet, muškatni oraščić i anis. Njihova namjena je da griju tijelo, a djeluju i kao snažni antioksidansi pa mogu spriječiti pojavu raznih vrsta bolesti. Oštrinu najviše daju svježi đumbir i papar, dok je kardamom neizostavan začin jer daje poseban okus.

Masala čaj je napitak pripremljen od vode, crnog čaja, masala začina i mlijeka. Pri tome
se preporučuje u čaj dodati punomasno mlijeko jer mliječne masnoće povećavaju gustoću i daju puninu ovom napitku, ali bilo koja vrsta mlijeka može poslužiti. Može se još i zasladiti, te je ustvari kao takav napitak vrlo popularan u Indiji, kojeg se redovito pije umjesto kave. Međutim nutricionisti ne preporučuju pijenje crnog čaja s mlijekom u kombinaciji sa šećerom jer je mlijeko bogato bjelančevinama, a šećer ugljikohidratima, pa ova kombinacija opterećuje probavni sustav, posebno jetru. Dovoljno je da samo izostavite jedan od ova dva sastojka, po vlastitom izboru. Također ako ste intolerantni na laktozu, možete dodati rižino ili bademovo mlijeko, koji najbolje pašu uz ovaj čaj, dok sojino nije preporučljivo jer uništava izvorni okus masala čaja.

Vrste čajeva

Masala čaj se radi od crnog čaja. Kao najviše fermentirana varijanta biljke, iz koje potječe i zeleni čaj, crni čaj se odlikuje najjačom aromom i najvećom koncentracijom kofeina, čak 2-4% više od ostalih čajeva. Usporedbe radi, šalica kave sadrži između 150 – 200 mg kofeina, dok šalica crnog čaja sadrži između 50 – 75 mg kofeina. Crni čaj može stoga biti i odlična zamjena kavi, ako želite smanjiti unos kofeina, a opet održati budnost i dobru koncentraciju tijekom radnog dana.

Za razliku od zelenog čaja koji jačinu okusa gubi nakon godine dana, crni čaj svojstva zadržava čak i nekoliko godina.

Postoje mnoge vrste crnog čaja, što ponajviše ovisi o mjestu uzgoju – od Šri Lanke (Cejlon), Indije, Kine, Indonezije, Kenije i Nepala. Pa tako su na tržištu prisutni Darjeeling – čaj blažeg okusa koji se uzgaja na južnim padinama Himalaja, Assam – čaj oporog i jakog okusa iz sjeverno istočne Indije, Ceylon – sa Šri Lanke, Yunnan – čaj koji dolazi iz Kineske istoimene provincije i mnogi drugi.

Djelovanje

Masala čaj se pije i zbog zdravstvenih blagodati na organizam. Tako ovaj ukusan napitak možete popiti ako imate problema s probavom i radom crijeva jer će smanjiti nadutost i olakšati je. Potiče metabolizam pa bi vam mogao biti koristan kod smanjenja kilograma. Također jako dobro zatvara pa ako imate problema sa stolicom i inače s mučninom u želucu preporučuje se kao lijek.

Podiže imunitet i daje energiju i poletnost. S druge pak strane ako ste napeti i pod stresom, ljekovita mješavina ovog čaja će vas umiriti, jer smanjuje hormone koji uzrokuju stres.

Crni čaj povećava rastezljivost krvnih žila što dovodi do boljeg protoka krvi. Također sadrži i nutritivne vrijednosti koje neće nestati ako se kod pripremanja čaja stavi malo mlijeka.

Znanstvena istraživanja su dokazala da crni čaj smanjuje i znatno usporava razvoj raka. Ta svojstva ovaj napitak može zahvaliti bogatstvu antioksidans, koji usporavaju i starenje kože odnosno sprječavaju smrt stanica kože.

Također je dokazano da ispijanje crnog čaja smanjuje rizik od moždanog udara. Znanstvenici su proveli istraživanja na više od 500 ljudi i dokazali da flavonoidi u crnom čaju smanjuju proizvodnju štetnog kolesterola, a s time izrazito smanjuju opasnost od moždanog i srčanog udara. A zbog većeg postotka kofeina u crnom čaju, poboljšavaju se mentalne sposobnosti, pamćenje i učenje, te je koristan i kod glavobolje.

Priprema

Masala čaj možete pripremati na više načina.

Jedan od načina je da pripremite vodu i mlijeko u jednakim omjerima, na primjer, na jednu šalicu vode ide jedna šalica mlijeka. U vodu stavite dvije žlice crnog čaja i ostavite da zakuha. Nakon toga dodate šalicu mlijeka i ostavite da zakuha po drugi puta, nakon čega ugasite vatru i odmah procijedite čaj. Masala začine možete staviti odmah kod prvog zakuhavanja ili ubaciti tek kad dodate mlijeko, ovisno koliku jačinu arome želite ostvariti. Želite li intenzivnije okuse i mirise u čaju, kuhajte ga malo dulje, pa ostavite nakon drugog zakuhavanja još malo na laganoj vatri, ali ne više od par minuta.

Drugi način pripreme masala čaja je tako da odmah pomiješate vodu i mlijeko i ostavite da proključa, nakon čega dodate čaj i začine te ostavite da ova mješavina kuha još 5 minuta na laganoj vatri. Pri tome ga cijelo vrijeme miješajte jer će čaj tako dobiti, kažu Indijci, baršunastu teksturu. Što dulje topite začine, to će čaj biti jačeg okusa. Ako imate osjetljiv želudac, stavite manje začina i popijte samo nekoliko gutljaja.

AUTOR: Divine Energy Park organizacija za razvoj svijesti, zdravlja, prirode i mira www.dep.life, [email protected]

Ne propustite

Seks

Iako su potpuno nepovezani, seks i smijeh imaju više od nekoliko zajedničkih stvari.

Brinimo jedna o drugoj

Specifična forma arabinoksilana u BioBranu omogućava brzu apsorpciju i stimulaciju imunoloških stanica i to prije svega NK stanica, ali i T i B limfocita...

Brinimo jedna o drugoj

Crni kim bogat je bjelančevinama, antioksidansima, vitaminima (B1, B2, B3) te brojnim mineralima, poput cinka, bakra, fosfora, željeza i kalcija.

Savjeti stručnjaka

Novija znanstvena otkrića pokazuju da djeca koja često boluju od upale krajnika, kao i ona koja pate od ponavljajućih infekcija srednjeg uha, imaju manji...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.