Čudesno ulje smilja

Kozmetička industrija je najveći korisnik skupocjenog ulja smilja. Ovom ulju pripisuju gotovo čudesna svojstva kojima djeluje na zacjeljivanje kože. U kamenu i kršu sredozemnih zemalja, od Hercegovine i naše Korčule preko Sicilije i Korzike, pa sve do Španjolske, u kasno proljeće, ispod vrelog sunca cvatu milijuni malih sunaca. Žuti cvjetovi smilja, skromni i uzvišeni, zaplijeniše pozornost naših predaka svojim zamamnim i mekim mirisom. Ne prozvaše ga uzalud immortelle, besmrtno.

Opjeva ga i Homer u svom epu, kada se Odisej vratio na feničku obalu i upoznao je božanstvenu Nausikaju, lijepu kraljevu kći čija se tajna ljepote krila u izuzetnom ulju od cvijeta koji nikada ne vene, čak ni onda kada ga se ubere.

Smilje se svake godine bere u ogromnim količinama. Za jednu litru njegovog ulja potrebna je čak tona svježih cvjetova.

U svom sastavu smilje sadrži ljekovite italodione, regenerirajuće neterpenske diketone, monoterpenske alkohole, monoterpene, estere, eterična ulja, gorke tvari, bioflavonoid i arzanol. Ima rijedak kemijski profil koji uključuje snažne protuupalne spojeve – alfa, beta i gama kurkumen – te neril acetat koji opušta mišiće i djeluje protiv grčeva.
Iako je smilje pogodno za korištenje kod mnogih bolesti, najpopularnije je kao sredstvo protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja kože. Također je ustanovljeno i da ulje smilja ima nevjerojatno jak antioksidativni učinak, te druga zaštitna svojstva koja najvećim dijelom duguje svom sastojku neril acetatu.

Zaštitna uloga smilja na kožu:

  • snažno djeluje protiv slobodnih radikala
  • značajno utječe na proizvodnju kolagena
  • potiče promjene u tkivu
  • poboljšava mikrocirkulaciju, a time i detoksikaciju kože
  • antiseptički i pročišćavajuće djeluje na kožu

Da smilje zaista umanjuje bore i uklanja mrlje te druge nepravilnosti na koži, čak i kod žena u zrelijoj dobi, potvrdila su mnoga stručna istraživanja.

Olival-skupna_lice-i-smilje[1]

Olival i She.hr darivaju! Piling za lice s uljem smilja čeka jednu od vas! Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #smilje

Prijave primamo do 25. srpnja, točno u podne.

Pokloni će biti poslani samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Možete se prijaviti samo jednom!

Dobitnica: Katarina Malić