Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Da se putovanja i knjige vole više nije nikakva tajna

S početkom pravih jesenskih dana, najbolje je smjestiti se u toplu sobu s knjigom u ruci ili krenuti na putovanje pa čitati o Vikendu u Parizu na putu prema Veneciji ili pak Pod Suncem Toskane na putu prema Frankfurtu, dok Sedam sestara i Rio de Janeiro mogu biti odličan bijeg u mislima za vožnju autobusom od 8 sati prema Bratislavi.

Nedavna su istraživanja pokazala kako 42% građana pročita tek jednu knjigu godišnje. Jesu li knjige zamijenile televizijske serije, društvene mreže, nedostatak volje ili pak nedostatak vremena, ne može se potvrditi sa sigurnošću. No ipak, uvjereni smo da vremena za čitanje mogu pronaći i oni najzaposleniji, pa i oni koji većinu vremena provode na službenim putovanjima.

S početkom pravih jesenskih dana, najbolje je smjestiti se u toplu sobu s knjigom u ruci ili krenuti na putovanje pa čitati o Vikendu u Parizu na putu prema Veneciji ili pak Pod Suncem Toskane na putu prema Frankfurtu, dok Sedam sestara i Rio de Janeiro mogu biti odličan bijeg u mislima za vožnju autobusom od 8 sati prema Bratislavi.

Knjige i putovanja pronašle svoj zajednički jezik

Da se putovanja i knjige vole više nije nikakva tajna. Kroz inicijativu europskog prijevoznika putnika i regionalno najpoznatijeg bloga kojeg prati više od pola milijuna čitatelja knjiga dokazano je upravo to. Krajem prošle godine u studenom, u vrijeme najvećeg regionalnog sajma knjiga u Zagrebu, kada se u pet autobusa unijelo po desetak najnovijih romana, dječjih slikovnica i strane literature te tako osnovale besplatne male putujuće knjižnice, autobus je postao mjesto razmjene knjiga i mjesto gdje putnik može čitati knjigu, ponijeti je sa sobom kako bi je završio, pa ponovo vratio na neki od sljedećih zelenih autobusa.

Praćenjem putnika i njihovih navika korištenja vremena u samom autobusu primijećena je velika potražnja za kontinuiranim obnavljanjem ponude naslova. Također primijećeno je kako u prosjeku na putovanju autobusom od Zagreba do Münchena koje traje do 7 sati, moguće pročitati roman do 300 stranica ovisno o brzini čitanja putnika. Svi veći naslovi, posuđivali su se i vraćali po povratku, a ostavljali su se i neki novi.

Studeni – vrijeme kada se ponovo vraćamo čitanju

S pojavom pravih jesenskih dana i ulaska u tople domove, počinjemo se vraćati čitanju. Upravo je i to mjesec koji obilježava službeno početak čitanja najnovijih naslova te predstavljanje istih.  Na ovogodišnjem sajmu knjiga smjestit će se i poznata blogerica Alis Marić koja će uz svoje aktivnosti i promocijom knjiga, dijeliti zanimljive bookmarke s popustima na putovanja u obliku zelenih autobusa. U tim autobusima putnike očekuju upravo i knjige koje će se moći posuditi besplatno za vrijeme vožnje. Pravi ljubitelji knjiga moći će osvojiti i mnogobrojne knjige u narednom periodu. Kako će se priča o čitanju razvijati te kako do Beograda s Alis Marić može se pročitati na web stranici inicijative ˝Putuj i čitaj˝. Uz besplatne knjižnice na putovanju, bookmarke s popustima te s preko 60 knjižara diljem regije, čitanje i putovanje nikada nije bilo jednostavnije.

 

Pročitajte još

She Book Club

Ane Riel, 1971., danska spisateljica, autorica četiri romana. Prva su joj tri romana donijela sedam nagrada i dvanaest nominacija u Danskoj i inozemstvu. Debitirala...

Putovanja

Zucker kommt zuletzt, ali ne i u ovoj priči. Tu je posve neočekivano došao na početak i najavio sjajan vinski mjesec u Virovitičko-podravskoj županiji.

Događanja

Marijanu je teško predstaviti u jednoj rečenici. Za mene će ona uvijek biti zblajhana partijanerica, ali i spisateljica, komičarka, imitatorica, voditeljica... 

Istaknuto

Vodič za must-have proizvode iz ponude Mama Marketa koji će vam olakšati svako putovanje.

Advertisement