Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Danijela Gašparović: “Mame&klinci” su pun pogodak!

Ovu subotu se u West-Innu održala, po prvi puta, konferencija “Mame&klinci”.

Ovu subotu se u West-Innu održala, po prvi puta, konferencija “Mame&klinci“. Na konferenciji je sudjelovalo 110 mama i 17 panelista i predavača, te desetak gošći iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, predstavnici Grada Zagreba, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, te predstavnici medija.

Razgovarali smo s Danijelom Gašparović, idejnom začetnicom ove zanimljive konferencije.

Draga Danijela, objasni nam koji je cilj konferencije?

Cilj konferencije je bio senzibilizirati javnost o problemima majki, educirati, informirati i savjetovati majke o temama koje ih zanimaju. Također, jedan od ciljeva je i potaknuti institucije na pronalaženje najboljih rješenja, potaknuti dijalog svih aktera društva involviranih u ovu temu. Važno je i inspirirati gospodarski sektor na društveno odgovorno ponašanje, njegovati vrijednost obitelji (sretna mama-sretna obitelj), no tu je i neizbježan networking i razmjena iskustava.

panelistice Suzy, Ivana, Mihaela, Martina

Kako je uopće bilo organizirati jednu takvu konferenciju?

Organizacija konferencija kao i svakog drugo eventa traži dovoljno vremena i sistematičnost jer je svaka sitnica bitna. Sve počinje od ideje i cilja. Kada je ideja kreativna, a cilj jasno definiran, još krenete na vrijeme – sve je lakše. Ideja da napravim konferenciju baš za mame očito je bila pun pogodak jer je s velikim interesom bila primljena od svih bitnih dionika tako da sam zapravo najmanje “muke” imala dobiti paneliste i predavače. Kada se priča proširila javili su mi se toliko zanimljivih ljudi i zanimljivih tema da ovaj puta nisam mogla uvrstiti sve.

Kada se nešto radi prvi puta treba dobro ispitati što ciljana publika želi, pa sam napravila malo istraživanje. Danas imamo društvene mreže i nije problem pitati. Umijeće je samo kako sve to izbalansirati da svatko bude zadovoljan. Naravno da bi se o svakoj temi na panelu moglo pričati satima, ali konferencija je tu da ukaže na nešto što u svakodnevnim rutinama zanemarujemo i da mame postanu svjesnije oko nekih stvari.

Bitno je dati punu pažnju svakoj sitnici i pitati se što tu može bolje i drugačije. Tako smo recimo umjesto klasičnih akreditacija imali akreditacije koje su nam napravile dječje ručice iz vrtića Grigor Vitez u Samoboru. Mame su bile oduševljene. Te male stvari su pravi “začini” koje čine razliku.

Najveći problem je, naravno, prikupiti dovoljno sredstava da se konferencija može realizirati. Ako još konferenciju želite održati u nekom elitnijem prostoru onda se izdaci vrtoglavo penju. Ova konferencija je bila besplatna tako da nije bio lak zadatak skupiti sredstva, pogotovo sada pred kraj godine, u doba Agrokor krize.

Danijela i sudionice konferencije

Danijela i sudionice konferencije

S obzirom na to da sam bila upućena u neke tvoje planove, možeš li mi reći kako je to bilo emotivno proživjeti? 

Brzo smo napunili našu kvotu sudionica na konferenciji, pa mi je bilo teško mnogim mama, koje su htjele doći, reći da smo puni. Kako to biva, noć prije konferencije teško se spava, glava užareno radi i prolazi sve stavke. No, kada se dvorana napunila i kada smo krenuli sve je postalo lako. Bilo je ležerno, opušteno, a interakcija sudionica je bila fascinantna. Od jutra do 17 sati su bile aktivne i postavljale pitanja. Iako konferencija zvuči vrlo službeno, mi smo je napravili malo intimnijom i neformalnijom što je bio pun pogodak.

Sad, kada je sve prošlo, kakvi su prvi dojmovi?

Sada upravo primam mailove mama koje se zahvaljuju jer kako je jedna sudionica napisala: “Dali ste mi toliko ljepota i danas sam sretna. Lijepo je znati da netko misli i na nas “obične” mame. “ To je ono što kada sve završi napuni srca i ostaje kao pečat. Tada znaš da sve ima smisla. Osim toga imala sam prekrasne ljude oko sebe, udrugu Iskra – centar za edukacije i savjetovanje sa Željkom Mazzi, Grad Zagreb kao pokrovitelja i gđu. Romanu Galić pročelnicu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom bez kojih ovo ne bi bilo moguće.

Smijem li pitati za neke buduće planove?

Sljedeća konferencija će biti dan prije Međunarodnog dana majki u svibnju, eto pripreme već mogu krenuti. Kako je na konferenciji bilo mama iz Rijeke, Ogulina, Ivanić-Grada pokazala se potreba i za sličnim regionalnim eventima pa sada malo razmišljam. Osim toga ideja mi je da se napravi i Festival mama&klinci, tate i ljubimci negdje na otvorenom gdje bi bilo puno zanimljivih radionica, sporta, plesa, kreativnosti, zdrave hrane, s ciljem da se svi malo odmaknu od svojih ekrana (u svim oblicima) i da obitelj bude na okupu družeći se na kvalitetan i kreativan način.

Ne propustite

Dobar posao

Na ovogodišnjem Kongresu poduzetnica jugoistočne Europe koji će se održati 8. ožujka 2019. godine u organizaciji Ženskog poduzetničkog centra uz mnoštvo zanimljivih događanja održat...

Knjige i glazba

O jeseni i mnogim njezinim temama koje zanimaju mame, kao i mnoštvo ideja i savjeta, tu je jesenski besplatni online magazin Mame&klinci.

Događanja

Ima tu još mnogo toga, zato slobodno kliknite ovdje Mame&klinci magazin ljeto 2018 i pregledajte ili preuzmite svoj magazin i uživajte u čitanju.

Knjige i glazba

Da bi vas potakli na čitanje poklanjamo vam jednu zanimljivu i lepršavu knjigu koja će vas na zabavan i duhovit način potaknuti da malo...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.