Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Kultura

Dekodiran DNA kave

Danas se konzumira više od 2,25 milijardi šalica kave dnevno, čime se kava svrstava i među najvažnije poljoprivredne kulture, budući da se kultivira u 80-ak zemalja na više od 11 milijuna hektara.

Kava je izrazito cijenjen napitak čijoj velikoj popularnosti, uz atraktivnu aromu i okus, doprinosi i stimulirajući učinak kofeina, svrstavajući je među najčešće konzumirane napitke. Danas se konzumira više od 2,25 milijardi šalica kave dnevno, čime se kava svrstava i među najvažnije poljoprivredne kulture, budući da se kultivira u 80-ak zemalja na više od 11 milijuna hektara. Taksonomski gledano, kava pripada porodici Rubiaceae (broćevi), veličinom četvrtoj po redu porodici unutar obitelji cvjetnjača, koja se sastoji od 11.000 vrsta podijeljenih u 660 rodova.

Genom (DNA) kave godinama je predmet znanstvenih istraživanja, a nedavno objavljeni rezultati pokazali su iznimnu podudarnost utvrđenih kromosomskih regija kave s kromosomskim regijama vinove loze, ali i visoku podudarnost s genomom rajčice.

Kako bi za budućnost osigurali održive količine visokokvalitetnih sirovina poput kakaovca i kave, prošle je godine grupa znanstvenika s Francuskog instituta za istraživanje i razvoj i Nacionalnog centra za sekvenciranje te Sveučičišta u Buffalu, uz pomoć stručnjaka iz Nestléovog razvojno-istraživačkog centra u Toursu, sekvencirala DNA zrna kave Robusta. Ovo značajno otkriće u budućnosti bi moglo biti ključno za unaprjeđenje prinosa, kvalitetu ploda i otpornost prema bolestima i suši, a moglo bi utjecati i na povećanje prihoda poljoprivrednika.

kave

Otkriveno je da je većina genetskih struktura kave Robusta odgovorna za dvije glavne funkcije, a to su obrambeni sustav biljke i metabolički procesi. Genom kave uključuje nekoliko specifičnih gena važnih za obrambene funkcije biljke, među kojima i N-metiltransferaze (NMT) koje sudjeluju u biosintezi kofeina. Kofein je kemijski spoj kojeg sintetizira nekoliko biljnih vrsta, među kojima su kakaovac i čaj, a sintetizira se i u listovima biljke kave gdje ima insekticidna svojstva, ali i u plodovima i sjemenkama u kojima inhibira klijanje sjemenke. Udjel kofeina u kavi ovisi o varijetetu biljke, geografskom podrijetlu, klimatskim uvjetima, periodu berbe i načinu prerade, intenzitetu prženja zrna kave te načinu pripreme napitka.

Pozitivni učinci kave

Novije epidemiološke studije također potvrđuju brojne pozitivne učinke kave kao što su smanjenje rizika razvoja Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, dijabetesa tipa 2 te karcinoma jetra i debelog crijeva čemu, uz kofein, doprinose i drugi bioaktivni sastojci kave, posebice polifenoli.

Nedvojbeno je da će kava i dalje biti predmetom mnogih znanstvenih istraživanja, a sve kako bi kavoljupci i dalje mogli uživati u ovom omiljenom napitku 21. stoljeća.

Napisala: Prof. dr. sc. Draženka Komes
Sveučilište u Zagrebu
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Bez obzira na različite metode pripreme, kava je bogata korisnim sastojcima poput antioksidansa, koji blagotvorno utječu na zdravlje.

Gastronomija

Jednostavno smo morali probati cijelu Anamaria liniju Vegan friendly & Lactose – free proizvoda: klasični Cappuccino s pripadajućim 2u1 i 3u1 miksevima koji se...

Gastronomija

Segafredo Zanetti turska kava osvojit će vas aromatičnim mirisom i jednako takvim okusom

Zanimljivosti

Movember nije samo prilika za iskazivanje muškosti već ima ozbiljnu misiju...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.