Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Demistificirajmo iscjedak!

Nebrojeno je mnogo tabua upravo o ženskom tijelu. Moguće da je upravo jedan od najvećih onaj o vaginalnom iscjetku.

Nebrojeno je mnogo tabua upravo o ženskom tijelu. Moguće da je upravo jedan od najvećih onaj o vaginalnom iscjetku. Samo da znate, vaginalni iscjedak je normalan i svaka žena ga ima.

Nažalost, mnoge žene nemaju priliku otvoreno postavljati pitanja o intimnim pojavama poput vaginalnog iscjetka, a možda ni ne znaju kome se mogu obratiti za pomoć. Upravo zato je potrebno demistificirati ovu temu.

Što je vaginalni iscjedak?

Vaginalni iscjedak  je tekućina koja, dok napušta vaginu, čini je čistom i zdravom. Vaginalni iscjedak nije samo cervikalna sluz; već sadržava i oljuštene stanice iz vagine i cerviksa, sluz, bakterije i vodu. Neki smatraju da su cervikalna sluz i vaginalni iscjedak isto, no cervikalna sluz je samo dio iscjetka. Iako možda nema privlačno ime, vaginalni iscjedak je jako zdrava pojava koja nas štiti od štetnih bakterija i virusa, uravnotežava pH razinu i pomaže vagini da se sama čisti.

Što se smatra normalnim?

Nemate potrebe za brigu ako:

  • se iscjedak se mijenja tijekom ciklusa (u konzistenciji, boji, količini…).
  • je boja iscjetka prozirna ili bijela.
  • iscjedak ima miris koji nije snažan ili neugodan.

Promjene vaginalnog iscjetka

Vjerojatno ste već primijetili kako vaš iscjedak nije uvijek isti. Na primjer, za vrijeme ciklusa postoji nekoliko dana kada vaš iscjedak postaje ljepljiv i gust – to se događa za vrijeme i oko ovulacije. U ovom se periodu vaše tijelo priprema za oplodnju tako da se najvažniji dio iscjetka, cervikalna sluz, mijenja. Razumijevanje vašeg iscjetka može pomoći u određivanju dijela ciklusa u kojem se trenutno nalazite.

No, što ako se vaš iscjedak naglo promijeni?

Vaše tijelo vam možda pokušava nešto reći. Recimo da vaš iscjedak promijeni boju u zelenkastu ili žućkastu ili počne dobivati neugodan miris. U tom slučaju, trebali biste posjetiti svog ginekologa. Ovi simptomi upućuju na vaginalnu infekciju (ili spolno prenosive bolesti!) koja, ako se ne liječi, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme među kojima je i neplodnost. Ako uz iscjedak osjećate bolove ili imate krvarenje, obavezno posjetite liječnika!

Promjene iscjetka nisu uvijek znak infekcije. Mogu biti uzrokovane stresom, promjenom prehrane ili konzumacijom tableta i lijekova.

Izvor intimina.com

Više

Seks

Neke su teme jednostavno previše neugodne da biste o njima razgovarali s liječnikom ili čak najboljim prijateljem/icom.

Seks

Razbijene zablude o orgazmu, seksualnosti i užitku.

Savjeti stručnjaka

Procesi potaknuti laserskom zrakom traju nekoliko tjedana nakon tretmana.

Odnosi

Saznanja o ženskoj intimnoj točki koja će vas šokirati

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.