Djeca su nam sve deblja, kako im pomoći?

djeca su

Mi smo kao djeca po cijele dane bili vani, igrali gumi-gumi, nogomet, skrivača… Danas je slika bitno drugačija. Dječja su igrališta sve praznija, a dolaskom hladnijih dana djeca su sve više ispred računala i TV ekrana. Istraživanja pokazuju kako je sve veći broj pretile djece, a potrebno je svega nekoliko jednostavnih koraka pomoću kojih možemo promijeniti njihove navike i osigurati im zdraviju budućnost. Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, stoga, poziva roditelje na odlučnu akciju kako bi promijenili budućnost svoje djece već danas.

“Broj djece s prekomjernom tjelesnom masom, kao i one pretile, neprestano raste. Tjelesna aktivnost i pravilna prehrana dva su osnovna elementa koja na to mogu utjecati, a s obzirom da je u razvojno doba potreban poseban oprez pri provođenju dijeta, tjelesna aktivnost ostaje najbolja mjera prevencije, ali i terapije pretilosti. Nastavni satovi tjelesnog i zdravstvenog odgoja su neophodni, ali nisu dovoljni, pa je od najranije dobi potrebno stvarati naviku tjelesnog vježbanja koja mora postati uvriježena u svijesti djeteta kao i održavanje svakodnevne higijene. To je moguće kroz različite sportske programe, univerzalne sportske škole, klubove i organizirano vježbanje. U vrijeme zime kad su aktivnosti na otvorenom teže provedive, čak je i “exergaming” tj. igranje računalnih igri koje uključuju tjelesnu aktivnost dobar način potrošnje energije kako je i pokazano u našem nedavno objavljenom istraživanju, iako po mojem mišljenju to treba biti samo nadopuna, a nikako jedini oblik aktivnosti”, izjavila je doktorica Lana Ružić, profesorica Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

Kineziološki fakultet, osim gore navedenih vođenih aktivnosti, preporuča i dodatne neorganizirane oblike aktivnosti koje će poboljšati zdravlje djece, poput odlaska s djecom u prirodu, na izletišta, u planine ili adrenalinske parkove. Igra u parkovima tijekom tjedna, na školskim sportskim igralištima, vožnja biciklom, rolama i pješačenje do škole također su jedan od oblika aktivnog odrastanja djece koji treba poticati. “Dodatnim tjelesnim aktivnostima osiguravamo zdraviju budućnost novim generacijama, koje su tehnološkim razvojem brzo  promijenjene iz donedavno aktivnih u vrlo sjedilačke mlade populacije”, zaključuje Ružić.

djeca su