Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Dječji vrtić Čigra preporučuje igre za vrtićarce na plaži

Vrtićarci na plaži mogu uživati i kad nije vrijeme za kupanje. Uz more mogu skupljati školjkice i kamenčiće, predmete savršene za  kreativno izražavanje i igru.

Vrtićarci na plaži mogu uživati i kad nije vrijeme za kupanje. Uz more mogu skupljati školjkice i kamenčiće, predmete savršene za  kreativno izražavanje i igru.

Odgajateljice Dječjeg vrtića Čigra roditeljima vrtićaraca dale su nekoliko savjeta kako dobro iskoristiti vrijeme s djecom na plaži.

„More je sjajno za djecu jer voda mališane umiruje i pomaže razvoju njihove motorike, no ako kupanje koji dan izostane, obitelj se ne treba osjećati kao riba na suhom. Dan na plaži kada je more hladno ili su valovi visoki, uz malo truda može postati dan za pamćenje. Plaža je puna malih predmeta koji djecu magnetski privlače. Grančice, češere, školjkice i kamenčiće djeca će rado prikupljati, a roditelji im mogu pomoći u osmišljavanju igara. Nema razloga da plažom odjekuje dječji glas koji izgovara „Dosadno mi je…““, kazala je Martina Petrović, odgajateljica i sukreatorica kreativnih sadržaja u Dječjem vrtiću Čigra.

Boravak na plaži djeci može poslužiti i kao uvod u biologiju i ekologiju. Zahvaljujući mobitelu i internetu lako je odrediti vrstu svake pronađene školjke. Djecu treba poučiti i tome da se prikupljaju samo prazne školjke, sipine kosti, osušene morske spužve i slično, a da živi predstavnici morskog svijeta ne služe igri. Žive zvijezde i školjke trebaju ostati tamo gdje ih djeca uoče – u podmorju.

Za razvoj kognitivnog mišljenja može poslužiti igra „Nabroji tri…“. Djeci se mogu zadati zadaci nabrajanja tri morske životinje koje imaju krakove, tri mjesta na obali, tri ljetna jela s nekim sastojkom iz mora… Takvi zadaci kod djece aktiviraju maštu i potiču ih na kreativno razmišljanje.

Sitne predmete i materijale s plaže djeca mogu koristiti za učenje zbrajanja, oduzimanja te uspoređivanje količina. Usput vrtićarci istražuju oblike, teksture i mirise.

Nizanjem kamenčića i školjki mogu se oblikovati slova ili čak cijele riječi. Djeca pritom vježbaju finu motoriku.

Školjkice i kamenčići mogu zamijeniti i uobičajene simbole u igri križić-kružić.

Te se vrijedne sitnice s plaže mogu ponijeti i kući. Pomoću njih roditelji s djecom mogu izraditi okvir za slike ili neki drugi predmet koji će ih podsjećati na nezaboravno ljetovanje.

Korisne savjete roditeljima o kvalitetnom provođenju vremena s djecom te njihovu razvoju Dječji vrtić Čigra objavljuje na platformi Čigra Digital. Projekt Unaprjeđenje usluga Dječjeg vrtića Čigra sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Pročitajte još

Obitelj

Danas ćemo vam otkriti zašto je nekad dobro biti upravo ovaj - loš roditelj!

Trendovi

Nakon plusića na testu i neopisive sreće, ali i malo straha, kreću pitanja kako se najbolje pripremiti za dolazak bebe.

Trendovi

Najviše pažnje prilikom kupovine uvijek posvećujemo onim najmlađima, naročito kada je u pitanju odabir sezonske odjeće kao što su dječje zimske jakne i skafanderi.

Drama Queen

Moram priznati da mi se ime u pubertetu nije previše sviđalo, ali razumjela sam čak simboliku i razlog zbog kojega sam dobila ime koje...

Advertisement