Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Život u dvoje

Do kraja života Tvoga: Burek nije nedjeljni ručak?

Zato je (nama) totalno neshvatljivo kada netko kaže da ne voli burek.

Ona:

Šećemo prema doma iz škole, Tamara, Matija i ja. Šutamo nogama lišće, kamenje i čepove plastičnih boca. Nakon kraće simfonije kruljenja u mom želucu, počnemo pričati što ćemo jesti danas za ručak. “Što je kod tebe danas za ručak?”, upitala me Tamara, a ja sva uzbuđena k’o iz topa ispalim: “Pita!”. “Pita?”, pogledao me Matija s upitnikom iznad glave, “ti jedeš kolač od jabuke za ručak?”. “Pita je od krumpira, tikve ili sira, kakve jabuke?!”, odgovorila sam im u čudu ih promatrajući, a čim sam dojurila doma podnijela sam prijavak: “Mama, mama, Tamara i Matija ne znajušto je pita!!”.

Ne radi moja mater burek k’o iz pekarne. To bi bila uvreda za nju. Sličnosti nigdje pa ni u nazivu jer burek sa sirom NE POSTOJI! Aaaa!! Uvijek se uspijem uzrujati kad je riječ o neznalicama pita. Jeste ikad čuli onu: Sve su pite pitice, samo je burek pitac. Je l” sad shvaćate koju nepravdu radite nazivajući pitu sa sirom – burekom. Pita! To je pita! A burek – kralj svih pita, pita je s mesom i krumpirom. To što pitu od sira namotaju kako se obično burek mota to je druga stvar. Ta figa u džepu ne pali.

Burek je vrh naše (da ne kažem baš svake) hercegovačke kuhinje. Dijeli mjesto s janjcem. Kad mater krene vitlatkalagijom, bacat brašno iz visine od metar i po’, motat… svi u stavu ‘pozor’. Sline cure ali skrivaš, a kad sjedneš za stol kontroliraš pohlepu da ne progutaš cijelu tepsiju, jer ipak, cura si. Dok gutaš uživaš iako nisi dobro ni prožvakao, samo da ga što više utrpaš. A materi valjda muka od valjanja toliko tijesta, a vidi da su se apetiti povećali. Od sad će peći u dvije tepsije.

Kad vidiš burek ispred sebe prvo se zahvališ: ‘Hvala ti Bože na ovom bureku!’, čak i ako se za juhu prije nisi prekrižio. Zato je (nama) totalno neshvatljivo kada netko kaže da ne voli burek. Ma što tu imaš ne voljeti? Čudnih ljudi na svijetu ima… Kad mater objavi da će za ručak raditi burek, nastupa sveopće slavlje, a sestra i ja se posebno obavještavamo o istom. Na ručak tog dana dolazimo svi na vrijeme, a možda malo i uranimo. I cijelo vrijeme se nadamo da će nešto i ostati pa će stara spremiti za doma. To se zove ljubav.
No svejedno ponekad te iznenade i najbliži, kao mene moj Bejb kada je odbio poziv moje mame jer, citiram: “Nije mi burek za nedjeljni ručak.”. Ostala sam stajati otvorenih usta, šokirana, a onda lagala mami da ne možemo doći jer da je znala istinu, vjerojatno bi išla u crkvu platiti misu. “Za kog’ si se to kćeri udala?”. Ma voli ona svog zeta, skoro više od mene.

Ali ne usudim se ni pomisliti na život bez janjetine, e to bi bio grijeh. Hercegovci i janjetina, spona neraskidiva. Ni jedno slavlje ne može proći bez da ‘okrenemo’ janjca, jer janjac je onaj finalni simbol slavlja. Bez toga ne ide. Toliko je jednostavno. Svadbe, krštenja, Božić, Uskrs…i janjetina.
I onda sam se udala. Ne sjećam se povoda, možda je to bio Uskršnji ručak…znam samo da je na stolu bila purica s mlincima. Purica s mlincima. A sestra…moja draga sekica mi se izrugivala porukama i slala slike pečene janjetine s krumpirima. Tako je to kad se udaš – hvališ svekrvino jelo, a sanjaš o materinom. Volim ja svoju svekr(i)vu, ali ona više voli svoga sina. I puricu na stolu. I odojak. Onda mog janjčića i mene. Valjda.

A ja, ja volim janjetinu. Najbolja prijateljica ne voli ni janjca ni pršut, Bejbu je krumpiruša “prazna”, a odojak mu je trofej, sreća i vrh. Doista, evo dokaza – suprotnosti se privlače. Zato je za sad (dok ne istjeram svoje) i janjetina i odojak na stolu. I mir u kući.
I da ne zaboravim babu, i kako i ona kaže: gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna.

table-1566254_1920

On:

Da odmah neke stvari razjasnimo – nije istina da ne volim burek, kako me moja žena optužuje.
Priča počinje nešto prije nego sam se oženio, još kada mi je burek predstavljao hranu koju jedem u ranojutarnjim satima na putu doma iz izlaska. Danas je to nešto drugačije, zapravo potpuno drugačije. Normalno da burek iz pekare i domaći burek od razvučenog tijesta, mesa i krumpira nemaju veze jedan s drugim. Ali svejedno, moja prva greška je bila kad sam pitao: ‘burek za nedjeljni ručak?!’. Ponavljam, burek mi je predstavljao jednu sasvim drugu vrstu prehrane do tog trenutka. Druga greška mi je bio ‘burek od sira’. Napad na mene kao da sam državni neprijatelj!

Za vrijeme odrastanja, kod kuće se nisu pekli burek, pite i sl. Jesu pite, ali pita kao kolač, sasvim drukčije od ‘bureka sa sirom’. Uostalom, što ne napada onda vlasnike pekara koji pišu ‘burek od sira’ po izlozima?! Mantra ‘burek je meso, pita je sir i sve ostalo’. A što sad, nije to hrana s ovog podneblja. Rat pršut – šunka, janjac- odojak je postao uobičajen repertoar na našem bračnom rasporedu. Cijela ‘priženjena’ familija još uvijek je u čudu oko zaključka da mi je odojak draži. Gledaju me kao da sam tom izjavom uvrijedio cijelu jednu naciju. Volim ja i janjetinu, nemojte me krivo shvatiti, volim i pršut jesti; ali odojak ima posebno mjesto na mojoj prehrambenoj listi. Žena me kod svojih prezentirala kao najvećeg mrzitelja bureka; pa sada kad god dođemo na ručak kod njezinih, a peče se burek, mene posebno čeka komad piletine ili slično. I koliko god ja govorio da volim burek, tast me svaki put (al baš svaki put) pita: “kako to da ne voliš burek?”. Nakon toga otpjeva pjesmicu ‘sve su pite pitice, samo je burek pitac’. Napokon nakon nekoliko godina veze i braka punica je više manje prestala za mene posebno kuhati pa mogu normalno ručati s njima.

Nisam neki ljubitelj brze hrane, bio sam kao klinac, ali sada mi pizza, hamburgeri i sl. ne predstavljaju neki gastronomski užitak. Moja Vava i ja bar se slažemo oko špeka/slanine – oboje to volimo jesti. S lukom. Na ribi se razilazimo. Jer iz mora ja jedem sve što pliva, pluta i migolji, a ona samo jednu vrstu ribe. U biti oboje volimo mediteransku hranu, to je jedino podneblje za koje bi se mijenjao na temelju prehrane. Ribu obožavam. Moj jedini problem je što sam nakon ribe brzo ponovo gladan. Onda jedem nešto ”mesnato” s kopna, na užas svoje žene da miješam sve i svašta. A to samo potvrđuje tezu da riba nije meso. Riba je riba i točka. Kako bi rekao moj poznanik – ”da riba valja i vuk bi ronio”. Zeleno jedemo i žena i ja, doduše pola njezinih naziva uopće ne razumijem, potpuna konfuzija izmiješanih naziva za zelje, blitvu i kelj.
No, vele ljudi da se s godinama ukusi za hranu mijenjaju. Ono što nisi prije volio jesti kasnije jedeš. Možda mi jednog dana janjac prestigne odojka na skali ‘loving food’, ali do tada živim prema onoj dobroj staroj – dok ne probam lava, odojak mi je kralj životinja!

Vava & Bejb

Više

Gastronomija

Jede vam se nešto što će vas zasititi, napuniti energijom, osigurati nutrijente i pri tome vas – rashladiti.

Savjeti stručnjaka

Uz malo više brige i dobru organizaciju moguće je isplanirati adekvatnu prehranu i u nepovoljnim uvjetima kakvi još uvijek vladaju u našem okruženju.

Dobar posao

Uvođenjem zdravih radnih navika povećat ćete svoju produktivnost.

Gastronomija

U utrci s vremenom i svakodnevnim obavezama izgubio se tradicionalni, svakodnevni obiteljski objed.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.