Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Dobar vid za sigurnost u prometu

Dobar vid za sigurnost u prometu je nova Essilorova misija, stoga su 2017. godine potpisali partnerski ugovor s FIA-om (Fédération Internationale de l’Automobile) s ciljem „Promocije kvalitetnog vida kao ključnog elementa sigurnosti na cesti“.

Vidjeti dobro znači živjeti dobro jer nam vid omogućuje da učimo, radimo i u potpunosti komuniciramo sa svijetom oko nas. Dobar vid preduvjet je i za sigurnost svih sudionika u prometu.

Čak 1/3 svjetske populacije nema ispravno korigiran vid zbog nedostatka svijesti o važnosti vida ili nedostupnosti kvalitetnog pregleda i pomagala – naočala. Stoga je podizanje svijesti o važnosti dobrog vida iznimno bitna iz čega se učestalo razvijaju tematske misije u različitim društvenim i poslovnim sferama, koje su od znakovitog utjecaja na kvalitetu življenja.

Essilor je vodeća svjetska kompanija za razvoj, projektiranje, proizvodnju  i distribuciju naočalnih leća diljem svijeta te kvalitetnu korekciju vida kako bi spriječili moguće posljedice nastale zbog lošeg vida i tako zaštitili i  spriječili rizike bolesti oka.

Znakovit utjecaj vida na sudionike u prometu!

Koliko dobar vid utječe na sigurnost svih sudionika u prometu, govore ovi podaci: Kako vozači vide?

  • U istraživanju provedenom u Nizozemskoj godine, 1.5% vozača starijih od 75 godina vozi s vidnom oštrinom ispod zakonskog minimuma (50%). Među mlađim vozačima tako loš vid nije zabilježen.
  • U istraživanju provedenom u Italiji od Università degli Studi di Milano Bicocca, utvrđeno je da čak 32% ispitanih vozača ne zadovoljava neki od kriterija za dobivanje ili obnavljanje vozačke dozvole. Njih 17% imalo je vidnu oštrinu manju od 50%.
  • U studiji Baromètre santé visuelle 2011 provedenoj u Francuskoj ustanovljeno je da 20% vozača vozi s vidom slabijim od 0.8 (80%) – to ukupno znači 8 milijuna vozača.
  • 5% vozača u Francuskoj vozi s vidom manjim od 50%.
  • U istoj zemlji 29% vozača ne nosi nikakvo optičko pomagalo iako im je to preporučeno.
  • U istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji pronađeno je da trećina vozača ne provjerava svoj vid redovito.

Dobar vid za sigurnost u prometu

Dobar vid za sigurnost u prometu je nova Essilorova misija, stoga su 2017. godine potpisali partnerski ugovor s FIA-om (Fédération Internationale de l’Automobile) s ciljem „Promocije kvalitetnog vida kao ključnog elementa sigurnosti na cesti“. Essilor je ovim partnerstvom službeno podržao globalni rad FIA-e, koja je uz dosadašnjih 10 Zlatnih pravila uvela novo, 11-to: „Provjerite svoj vid!” što predstavlja značajan korak u podizanju svijesti o slabom vidu kao jednom od osnovnih problema javnog zdravstva i sigurnosti u prometu . Svih 11 Zlatnih pravila za sigurnu vožnju čine skup jednostavnih savjeta kojima će korisnici cesta poboljšati svoje ponašanje na cesti i osobnim primjerom podržati sigurnost.

Essilor Hrvatska se na lokalnom nivou također priključila projektu sigurnost na cestama, pa su tako postali partner projekta „Sigurna vozačka dozvola“, koji radi na prevenciji i osvještavanju mladih o sigurnosti u prometu u organizaciji Art Hilla. Projektom će biti pokriveno više gradova u Hrvatskoj, a na prvom događanju koje se 21. travnja održalo  u Zagrebu, provelo se niz zabavnih i edukativnih sadržaja kao što je korištenje “pijanih naočala” za simulaciju vožnje u pijanom stanju, vožnja električnim biciklom i besplatne provjere vidne oštrine u organizaciji Essilora. Sudionici ovog događaja bili su maturanti, ujedno i takmičari za glavnu nagradu besplatno pohađanje auto škole, a Essilor se pobrinuo za zaštitu vida od sunca, darujući im sklopive sunčane naočale.

 

www.essilor.hr

 

Više

Savjeti stručnjaka

Razgovarali smo s Katarinom Šarac, optometristicom iz Vision centra - Ocularia iz Zagreba ( Ilica 158)

Savjeti stručnjaka

Primijetili ste da vi ili netko iz vašeg okruženja, poznanici, prijatelji, obitelj, imaju problema s čitanjem?

Savjeti stručnjaka

Jeste li i vi osvijestili koliko ste osjetljivi na svjetlo?

Savjeti stručnjaka

Godinama naš vid slabi, što ima (in)direktan utjecaj na naš uspjeh. Upravo ta dobna dalekovidnost ili prezbiopija ponekad ograničava naša ostvarenja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.