Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
cof

Gušterica

Dobar vikend u blizini slapova

Mjere koje su nas držale, ne toliko unutar četiri zida koliko unutar granica grada, mjesta i općine, su popustile, a vikend pred nama upravo poziva za provesti dan ili bar nekoliko sati u prirodi – u šumi, na suncu…

Mjere koje su nas držale, ne toliko unutar četiri zida koliko unutar granica grada, mjesta i općine, su popustile, a vikend pred nama upravo poziva za provesti dan ili bar nekoliko sati u prirodi – u šumi, na suncu… Ma dovoljno je samo na svježem zraku. I zato, vrijeme je za izlet. Spakirajte ruksake, pripremite dekice, ponesite nešto hrane (jer planinarski domovi još uvijek ne rade) i dovoljno tekućine i uputite se u šumu. Naš je prijedlog da posjetite neki od slapova u neposrednoj blizini Zagreba, na Samoborskom i Žumberačkom gorju, unutar Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Cerinski vir

Cerinski vir na potoku Javorec visok je 10 m, spušta se u kaskadama i tepaju mu da je najslikovitiji slap Samoborskog gorja. Dugo je ostao neotkriven, a od prije par godina postao je lakše dostupan planinarima jer su članovi HPD Sveti Patrik uredili pristup do njega. Osobito je atraktivan u proljetno vrijeme, nakon kiša, kad je bogat vodom. Do njega se od Doma na Cerini iz smjera Smerovišća koje je 40ak km udaljeno od Zagreba.

Vranjački slap

Vranjački slap jedan je od slapova u dolini Slapnice, prekrasne riječne doline u Žumberačkom gorju. Do ovog 15ak m visokog slapa smještenog na potoku Vranjaku po kojem je i dobio ime, staza je malo zahtjevnija, a za manje suhih dana i prilično sklizava, pa otvorite oči i pazite na svoje korake. Ispod samog slapa stvara se i malena spilja, pa se moguće zavući i s druge strane slapa.

Brisalo

Nedaleko od Vranjačkog slapa, nalazi se i slap Brisalo, otprilike jedanko visok, s malenim jezercem u kojeg se spušta. I Vranjački slap i Brisalo dio su doline Slapnice kroz koju prolazi istoimena rječica koja se ulijeva u Kupčinu i čije je ušće u Medven dragi, naselju 40-ak km udaljenom od Zagreba. Šetnja dolinom Slapnice vodit će vas makadamskim putem, a dovoljno je lagana da njome mogu prošetati i najmanji. Oprez je potreban tek prilikom prilaska slapovima zbog sklizavosti.

Nakon što prošećete, posjetite slapove i uživate u šumi, pronađite livadu na kojoj ćete raširiti dekicu, marendati i uloviti pokoju zraku sunca. Odmorite, dišite, razgovarajte, ako ste s najmlađima ponesite frizbi pa se zabavite… Ili samo odrijemajte na suncu. A kad dođe vrijeme za povratak, sa sobom uzmite sve što ste donijeli, ponesite vrećicu u koju ćete skupiti smeće, ne ostavljajte ga šumi koja vas je tako lijepo prihvatila. Držite se one svi zaljubljenicima u prirodu poznate i drage – sa sobom iz prirode ponesite kući samo uspomene, a ostavite samo tragove tenisice i gojzerica.

„Take only memories, leave only footprints.“

edf

Više

Zanimljivosti

Vikend ne mora biti dosadan čak ni u slučaju da ga nemate s kim provesti.

Putovanja

U nastavku teksta, donosimo vam nekoliko izvrsnih prijedloga, za idealan zimski provod u Zagorju i Međimurju.

Putovanja

Istraživanje je otkrilo da je čak 35% putnika iz Hrvatske zaželjelo posjetiti neke od destinacija unutar zemlje.

Zdravstveni karton

Lijepo i sunčano vrijeme te pregršt aktivnost i iznenađenja za one najmlađe, ali i njihove roditelje, idealna su pozivnica za provesti nedjeljno prijepodne u...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.