Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Doktor za tvog limenog ljubimca

Osim poznavanja dijelova automobila i principa rada motora, svaki automehaničar mora usvojiti specifična znanja poput toplinskih i hidrauličnih zakona i procesa.

Sve manje učenika osmih razreda bira strukovna zanimanja, a ovaj porazan trend pogodio je i zanimanje automehaničara.

Da, da. On je upravo ona/onaj kojemu vozimo svoje limene ljubimce, ali i autobuse, teretna vozila ili kamione. Osim poznavanja dijelova automobila i principa rada motora, svaki automehaničar mora usvojiti specifična znanja poput toplinskih i hidrauličnih zakona i procesa. Školovanje se odvija u obrtničkim školama s programom osposobljavanja za automehaničara i traje tri godine.

Glavni poslovi automehaničara su održavanje, popravci pojedinih sklopova i motora s unutarnjim izgaranjem i sustavom prijenosa snage, te generalni remonti vozila. Pri redovitom održavanju vozila, automehaničar se rukovodi uputama proizvođača. Zamjenjuje, odnosno dopunjava odgovarajuće tekućine, kontrolira i podešava rad pojedinačnih mehanizama, izmjenjuje potrošene dijelove, zateže vijke i podmazuje pokretne dijelove. Automehaničar obavlja i djelomično održavanje karoserija, okvira i zaštitu od korozije te vrši ispitivanje motora s unutarnjim izgaranjem, kočionih uređaja, sustava paljenja i uređaja za pročišćavanje ispušnih plinova.

U velikim remontnim i servisnim radionicama automehaničar se specijalizira za pojedine marke automobila, a ponekad se bavi samo pojedinim automobilskim sklopovima, npr. pogonskim agregatom, sustavima za kočenje, mjenjačima, podvozjem i sl.

Automehaničar mora poznavati tehnologiju automehanike, što uključuje i znanja iz područja elemenata strojeva, osobito motora s unutrašnjim sagorijevanjem, elektrotehnike i elektronike, hidraulike i pneumatike. Ne smiju mi biti strani ni čitanje tehničke dokumentacije, osnove tehničkog crtanja, tehničkog dimenzioniranja, osnove tehnologije materijala i sl. Mora steći znanja iz mjerenja fizikalnih veličina, sagorijevanja goriva i regulacije automobilskih sustava.

Automehaničar mora poznavati osnove termodinamike, elektronike i računalstva, ekologije i sigurnosti na radu, te protupožarne zaštite.

Tko zna, možda je vaše dijete baš neki novi Mate Rimac koji će se upisati u jedan od automobilski orijentiranih programa. Ako uzmemo u obzir činjenicu da su električni automobili budućnost, možete sami zaključiti zašto je potražnja za ovim zanimanjem tako velika.

Tekst nastao u suradnji s Obrtničkom komorom Zagreb.

Ne propustite

Putovanja

Svi mi koji volimo putovati, znamo da osim samog odmora moramo izdvojiti dosta vremena za pripremu i organizaciju.

Dobar posao

Nećemo se lagati i važno je napomenuti da je zanimanje zidara svakodnevni, težak fizički posao

Dobar posao

Kozmetičare posjećujemo gotovo cijeli život, što zbog tretmana uljepšavanja, a što zbog problematike lica.

Dobar posao

Pločice su jedan od najtrajnijih i najpraktičnijih načina završetka zida ili poda, ne samo u kupaonici ili kuhinji, a izvođači radova su među najtraženijima!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.