Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Drama Queen

Drama Queen: Čari pozitive ili kako se pomiriti sam sa sobom

Mislim da je nemoguće živjeti ispunjen, miran i donekle sretan život, ako nismo pozitivni.

Mislim da je nemoguće živjeti ispunjen, miran i donekle sretan život, ako nismo pozitivni. Međutim, nije lako biti pozitivan. Nije lako biti pozitivan dok druge okrivljujemo za svoje postupke, izgubljene bitke i propuštene prilike. Nije lako biti pozitivan dok ne možemo oprostiti ili reći oprosti.

Važno je spoznati koliko smo negativni sami prema sebi, koliko malo toga volimo na sebi. Razlikujem tu fizički i psihički aspekt protkan strašnom samokritikom, ali ponekad i nedostatkom iste.

Ne volimo svoju kosu, svoje trepavice, nokte, obrve, usne, grudi, bedra, trbuh stražnjicu. Ne volimo svoje strije, celulit, dlake ili bore. Pravo je pitanje zašto toliko malo volimo sebe i kako uopće biti pozitivan prema bilo čemu ili komu kada smo toliko negativni prema onom što nam je dano. Zašto smo negativni prema svome tijelu?

Body positivity je odličan pokret, ali je isto tako nemoguće baš uvijek voljeti sve na sebi, a ponekad je i pomalo opasno. Ja to čak i smijem reći, budući da imam viška kilograma.

Imam i, recimo to tako, problem s različitim krilaticama poput: budi bolja verzija sebe, nova godina, nova ja, vrijeme je za promjene… Zašto se popravljamo? Što je toliko problematično na nama i u nama da se moramo baš toliko mijenjati? Zar stvarno ne valjamo?

Možemo li naučiti biti pozitivni?

Naučiti biti pozitivan znači prihvatiti svoje vrline i mane – i tjelesne i psihičke. Biti pozitivan znači i prihvatiti neke životne situacije.

Svi mi imamo neku tužnu priču za ispričati. Ja sam svoju spremna podijeliti s vama. Bolest bliskog člana obitelji je promijenila naše živote, a valjda u njenoj glavi postala i sramota. Apsurdno, budući da je moja teta doktorica medicine, specijalist fizijatrije i rehabilitacije, ona je upravo takvima trebala pomagati. Danas je osoba s invaliditetom, teško se kreće i ne govori.

Dugo sam se i sama borila s osjećajem krivice misleći da joj niti ja, niti moja obitelj, nije dovoljno pomogla ili motivirala za rad na sebi, budući da sam uvjerena da su neke stvari mogle biti potpuno drugačije.

Desetak godina kasnije, u mom se životu pojavila Anja Mihaljević, osoba s invaliditetom i predsjednica udruge Mogu sve, koja mi je, konačno, pokazala da se doista može gotovo sve. Dokazala mi je da se sve može gledati s vedrije, pozitivne strane. I strašno mi je važno naglasiti da sam članica i ovog trenutka dopredsjednica udruge koja se bavi inkluzijom osoba s invaliditetom u društvo. Možda, konačno, napravim neku „razliku“ i pomognem nekome da shvati da nije sve tako crno…

Naravno, mogli bismo se kloniti i takozvane toksične pozitivnosti u kojoj odmahujemo rukom i zanemarujemo emocije drugih…

Opterećene…

I za  kraj, budući da pišem na ženskom portalu, kao zaključak kažem – žene su opterećene. Ja to zovem terorom mladosti, ljepote, uspjeha i sreće.

Nemoguće je zauvijek biti mlad, bez obzira na koje tretmane išli. Ljepota je relativna, ali i prolazna, a često i nevažna. Važnija je ona unutarnja ljepota koju zaboravimo. Uspjeh je toliko teško definirati. Ono što ja smatram uspjehom, vama je, možda, totalna glupost.

A sreća? Ne znam od kuda nam to da moramo biti sretni? Život je puno više od same sreće – on je i bol i gubitak voljene osobe, poslovni krah, radost rođenja djeteta, ljubavno razočaranje… Život je protkan emocijama koje nas upravo čine onim što jesmo, tako da je sreća samo jedan mali dio cjeline.

I jednom ćete shvatiti da je najvažnija veza koju imamo u životu, ona koju imamo sami sa sobom. Kada se naučite gledati očima drugih, očima onih koji vas vole i poštuju zbog toga što jeste, u ogledalu ćete vidjeti ono što možda nikad niste. Nešto predivno!

Ne propustite

Suncokreti na oblacima

Često sam plivala kroz život uzvodno što je samo po sebi bilo vrlo teško, mučno, naporno i iscrpljujuće.

Duh i tijelo

Možda vam sve ovo zvuči grubo ili negativno, ali to su zapravo činjenice i možda ćete biti sretni i zadovoljniji kada ih prihvatite.

Drama Queen

Laž je neizostavan element međuljudskih odnosa, odnosa prema samima sebi i svemu onom što nas okružuje.

Duh i tijelo

Koliko ste često okruženi ljudima koji stalno pričaju o onome što im nedostaje, onima koji su nezadovoljni zadovoljni svojim životom?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.