Drama Queen: Čemu prijetvornost?!

Prošlotjedna me kolumna podsjetila kako u mojoj glavi, a moguće i u mojoj dušu ili srcu, kako tko uzme, ima još brdo neispričanih priča i obilje, kako narodnih poslovica, tako i citata slavnih i manje slavnih, ali dragih ljudi. Ne znam zašto sam baš tu priču ispričala. Ne znam hoću li ikada sjesti i smisleno povezati sve što se ima za napisati. Kako netko reče, i prazan list papira nešto govori, ako znaš čitati. Nekako je bilo vrijeme, kako kaže jedna moja prijateljica, da ta (ne)zgoda ugleda svjetlo dana. Za neke priče, kako mi se čini, vrijeme neće nikada doći. Nikada neće sazreti i nikada se neće moći napisati.

Ne znam shvaćate li, ali ja vama pričam 7 po 7 dana događaja u mom životu. I to samo isječke. I onda me pitaju je li mi ikada dosadno, jesam li ikada usamljena… S ovakvim mozgom i u ovakvom okruženju, željni ste praznine, tišine, tupavosti i samoće… I sve može biti priča, ako znate pričati. Zar ne? Ma, ne. Nisam ja ništa posebno. Ja sam samo promatrač, ljubitelj analize i logike. Samo vas sve skupa osluškujem i slažem neke svoje Lego kockice.

Prošli tjedan je bio jedan od napornijih u zadnje vrijeme. Tim više što vjerujem u vibracije, energije, intuiciju, predosjećaje, što li već… Isto tako, duboko vjerujem da je najdublja, najpostojanija stvar koja nas prati u našim životima beskrajna, bezgranična i uvijek tako velika ljudska glupost i nemogućnost sagledavanja stvari iz više perspektiva. Dodala bih još i da taština hoda rame uz rame s glupošću. Taština je začin gluposti. Kulinarski rečeno – pojačivač okusa. Tko je veći. Tko je jači. Tko je pametniji. Tko je duhovitiji, zanimljiviji, slađi, ljepši, čitaniji… Ah, šteta… Studirala sam taj marketing, a imam tako loše mišljenje o njemu…

Evo, znate one testove na Facebooku, ma one koji vam govore što vas, čeka, što mrzite, što volite, i tako nekako… Znate da su blentavi, ali eto – kliknete ih iz čiste radoznalosti ili dosade. Iznenadilo me kad sam kliknula na jedan od njih i kada je pisalo da mrzim laži. Zamislila sam se i shvatila kako bezgranično, osim gluposti, mrzim i prijetvornost kod ljudi. Divni, krasni, pametni, a kad rastrgate taj divni, šljokičasti i baš trendi ukrasni papir, zapuhne vas žuč i gnoj. Marketing… To je to. Promocije, samopromocije, taktiziranja, čuvanja leđa, držimo se skupa… Svejedno je. Sjednimo na kavu ili u studio pred kamere, razvucimo osmijeh, dodajmo koju frazu ili stranu riječ i većina, koja ni ne gleda i ne želi gledati dalje od nosa, vidjet će sve što ste poželjeli da vidi. Ili, što je još bolje, dajte nam što gluplje i trivijalnije teme, poput one oblažete li wc školjku papirom u javnom toaletu, i zatupite nas do kraja. To nam treba! Lažite mi kako s 500 uloženih kuna mogu izgledati poput Kim Kardashian ili Jennifer Lopez na crvenom tepihu. Uđite u tuđi život i zgadite svaku sitnicu. Hrabro dižite bune skriveni iza raznih ekrana. Preporučite mi neku trivijalnu knjigu o samopomoći, pričajte mi kako stvari treba gledati s pozitivne strane, pričajte kako treba biti otvoren za promjene i sve to dok se zapravo sami bojite svake sitnice koja nije po planu i programu… Dajte, nabacite i taj osjećaj krivnje!

Prijatelji kažu da sam preotvorena, predirektna, da mi nedostaje taktičnosti, osobito kada su muškarci, navodno bića niže intelektualne razine od nas žena, u pitanju. Moja Desetka je otišao korak dalje i rekao da sam navalentna, da želim sve sada i odmah, da sam nestrpljiva, da me se boje… “Budi iskren prema sebi kako ne bi bio lažan prema drugima” kaže Francis Bacon, a ja se samo mogu s njim složiti, jer mi se čini kako živim tako. Dragi moji, život je prekratak da se bavimo taktiziranjima, beskrajnim planiranjima i slaganjem scenarija. Prođe život, ne okreneš se, a tvoji ciljevi i zadaci i planovi ostadoše neispunjeni. Da završim posve pametno i onako kako većina Hrvata voli, tvorac psihologije masa Gustave Le Bon kaže: “Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje temeljeno na vlastitom razmišljanju“.

A tko želi biti nesposoban!? Uključite mozak! Dišite! Živite!