Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Drama Queen

Drama Queen: Demografija, teolog i medicinski pomognuta oplodnja

Metode pomognute oplodnje rezultirale su rađanjem oko 10 milijuna djece diljem svijeta. U Hrvatskoj je to negdje oko 5 % od ukupno rođene djece

I dok hodači za život hodaju, na portalima s crnim kronikama odmah se pojavilo još jedno ubojstvo dvije ženske osobe. Dok hodači za život hodaju, izgubili smo dva života.

Dok hodači za život hodaju i promoviraju neke svoje ideologije, prosječna plaća isplaćena u ožujku iznosila je 1.248 eura, a medijalna 1.044 eura. Ako tko ne zna, medijalna neto plaća predstavlja iznos u odnosu na koji je 50 % zaposlenih imalo manju plaću, dok je preostalih 50 % zaposlenih imalo veću neto plaću od tog iznosa. Uz to, otprilike svako šesto novo radno mjesto popunjavaju umirovljenici.

Brojni Hrvati maštaju odlasku na more. Brojni Hrvati maštaju i o različitim putovanjima. Priča se i o cijenama školskih izleta… I opet se sve svodi na udaranje po džepu roditelja.

Neplodnost? Je li ona (ne)tema?

I eto, smiješno, ali ministar demografije i useljeništva je teolog, s tek dvoje djece. Fali mu treće, da bi bio u ‘plusu’. Zašto na čelu tog ministarstva nije netko tko razumije fiskalnu politiku ili netko tko prati socio-ekonomska kretanja zadnjih 20-ak godina? Zanima me kakav je njegov stav prema, primjerice sve većem broju parova koji se muče s neplodnošću?

Naime, činjenica je da je 15 do 17 % parova neplodno, što znači da svaki 6. par u svijetu i u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću. Medicinski pomognuta oplodnja rezultirala je rađanjem oko 10 milijuna djece diljem svijeta. U Hrvatskoj je to negdje oko 5 % od ukupno rođene djece. Svjetska zdravstvena organizacija ukazala da će za desetak godina učestalost neplodnosti biti čak kod 30 % parova.

Inseminacija je relativno jednostavna procedura. Ona uključuje ubrizgavanje uzorka posebno pripremljene sperme muškog partnera neposredno u šupljinu maternice tijekom ovulacije.

Pojasnit ću kratko i proceduru in vitro koja uključuje ubrizgavanje hormona koji potiču stvaranje više jajnih stanica koje se u laboratoriju oplođuju partnerovom spermom. Takve, oplođene jajne stanice se čuvaju u laboratorijskoj okolini kako bi se osigurao pravilan rast embrija. Nakon što se razvije embrij, za što je potrebno i do pet dana, potrebno ga je, jednoga ili više njih, vratiti u maternicu.

Za Katoličku Crkvu medicinski pomognuta oplodnja je moralno neprihvatljiva i grešna. I vjerojatno će uvijek postojati dva sukobljena pogleda na nova dostignuća u medicinski pomognutoj oplodnji. Ali, tako je u svemu, zar ne? Stalno smo u nekim sukobima i stalno smo protiv.

Još je zgodno znati, u 2023. godini – 168 djece je usvojeno. Nije zgorega za naglasiti, kada smo kod ženskoga intimnog zdravlja i (ne)plodnosti, za koju se obično opet prvo okrivi žena, u Hrvatskoj nedostaje ginekologa. Oko 300.000 žena u Hrvatskoj nema ginekologa na razini primarne zdravstvene zaštite, ordinacije su pretrpane, a za pacijentice je sve manje vremena.

Vrata privatnih ginekologa su širom otvorena.

I što kad rodimo?

Dakle, koliko god da pokušam sama sebi opravdati vezu između teologije i demografije, ne ide mi.

I dok ja sama sa sobom svađam, moje dvije prijateljice prolaze užasne i stresne situacije. Obje imaju djecu koja se upisuju u srednju školu i na fakultet. Strava! Dodajte na to i polaganje vozačkog ispita, maturu i malu maturu, te poneko putovanje…

Zbrajaju se bodovi, pokušava se nadmudriti sustav ne bi li se uspjelo upisati u neku od željenih škola. Naravno, ništa od strukovnih škola, dok se rugamo Nepalcima Filipincima i tko zna kojim narodima. Hrvati ne žele biti keramičari, Hrvati ne žele biti zidari…

Koliko vidim, svi Hrvati bi htjeli biti menadžeri, jer su naša djeca super inteligentna sa svim tim peticama. Čudno mi je kako ćemo, zapravo, uopće opstati u ovoj državi. Nećemo imati ni radne snage koja će nas sutra okrenuti u bolesničkoj postelji.

Vratimo se mi mome ministru demografije.

  1. Objasnite vi meni kako ćete motivirati ljude da se žene, jer vi biste da su svi u kršćanskom braku, odnosno da rađaju djecu?
  2. Koliko bi vama trebalo dati novaca za to treće dijete?

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Visoke temperature mogu dodatno opteretiti srčano – žilni sustav, stoga donosimo nekoliko jednostavnih savjeta za sigurno i bezbrižno ljeto.

Budi fit

Razgovarali smo s fitness trenerom i promotorom zdravog načina života, Marijem Valentićem, i doznali sve odgovore vezane za ljeto i vježbanje.

Savjeti stručnjaka

Iako higijenu intimnog područja nikada ne bismo trebali zanemarivati, posebnu joj je pažnju potrebno posvetiti tijekom ljeta radi visokih temperatura, povećane vlažnosti te znojenja...

Obitelj

Baby Center nudi pregršt rješenja za zabavu i razvoj vaše djece tijekom ljetnih praznika.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.