Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/people">People photo created by freepic.diller - www.freepik.com</a>

Drama Queen

Drama Queen: ‘Ko to more platit’

Osim mojih već poznatih zaključaka kako se Hrvati uopće ne ševe, došao je red da pričam i o demografskoj politici.

Osim mojih već poznatih zaključaka kako se Hrvati uopće ne ševe, došao je red da pričam i o demografskoj politici.

S obzirom na to da nam se Crkva petlja u apsolutno sve, pa i postavlja pitanja dječici od kojih devet godina pipaju li svoja spolovila, ako ste, dakle, Hrvat i katolik, ne smijete se pipati, niti uopće seksati ako niste otvoreni prema stvaranju novoga života.

Svaka vaša akcija mora se pretvoriti u želju da se vaš rad i znoj i trud pretvore u neki zametak. Inače ste samo jedan u nizu grešnika i sigurno ćete gorjeti u paklu. Sramite se!

Poticajna ševa

Naime, država se počela busati u prsa i nuditi nekakve nove demografske politike, nekakve nove poticaje vezane za rađanje malih Hrvata. Kad malo bolje razmislim, ne znam niti jednu od svojih prijateljica koja je napravila akcijski plan za prvo, drugo ili čak treće dijete, samo zato što je u je ova država potakla na to. Imam ja prijateljice koje imaju po jedno dijete, po dvoje, troje pa čak i petero djece i nikad nisam primijetila da je ijedna od njih rodila zato što će dobiti neki bonus od države. Neke su htjele, nekima se možda i zalomilo, ali poticajno nikada ništa nije bilo.

Naravno, moramo uzeti u obzir i činjenicu da, osim što su blago svakoga sretnog roditelja, sva djeca koštaju. Međutim, ne moraju biti „markirana“ u nekim dizajnerskim komadima, ne moraju se voziti u svemirskim kolicima… Robica se može posuđivati i možemo se igrati one dobre, stare „šalji dalje“. Dakle, uštede su moguće.

Što kad ste sami u krevetu?

Ono što ova država zaboravlja – više od polovine zaposlenih u Hrvatskoj prima neto plaću koja se kreće u rasponu od 2.701 pa do 6.000 kuna, kako je 2018. godine pokazala analiza državne statistike. U tom platnom rasponu, naime, u ožujku 2018. se nalazilo točno 56,4 posto zaposlenih u Hrvatskoj.

Objasnite mi kako će dvoje ljudi, koji zajedno zarađuju nekih 6.000 kuna, u podstanarskom stanu, napraviti drugo ili treće dijete? Samo ću vas podsjetiti da je najavljeno i poskupljenje struje za kojih 6 posto za kućanstva, a sve mi se više čini i da će voda poskupjeti. Kakve demografske mjere morate imati da bi im uopće palo na pamet da se ševe i da, kao pravi katolici, budu otvoreni prema stvaranju novoga života? A njihovi roditelji, koji bi možda i htjeli pomoći, imaju još mizernije mirovine… Dakle, krevet, ili ti kauč na razvlačenje, nam samo služi za kalkulacije!

Rekreacija = akcija

Nadalje, planira se izgradnja 200 novih vrtića financiranih iz EU fondova, produženi boravak u školama, u onim školama u kojima ih nema, s korištenjem rekreativnih sadržaja u ljetnim mjesecima. Koji rekreativni sadržaji?

U Republici Hrvatskoj je u školskoj godini 2014./2015. djelovalo 2.055 osnovnih škola, od čega 860 matičnih i 1.195 područnih škola. Od 860 matičnih osnovnih škola, njih čak 120 nije zadovoljavalo osnovne tehničke, materijalne i prostorne uvjete (nedostatak ili ograničena mogućnost korištenja sportske dvorane), te iz tog razloga nisu imale mogućnost provedbe zakonom propisane nastave Tjelesne i zdravstvene kulture (TZK) u cijelosti (tri sata tjedno). A i ta rođena djeca su nam sve deblja… Moguće baš zato što se jeftino i (ne)zdravo hrane i nemaju gdje trčati…

Ostaje nam još nešto raspraviti, od kuda ćemo namaknuti novac za financiranje svih smišljenih bonusa za sretne, nove majke? Poslodavci i onako plaćaju prevelika davanja. Traže reforme. Hoće te majke čekati njihova (dobro plaćena) radna mjesta? Zaista će im poslodavac dati da rade, recimo to tako, u tvorničkom pogonu (hm, njih baš i nema) ili ordinaciji obiteljske medicine, od kuće?

Oslobodit ćete ih poreza na kupnju prve nekretnine čiji kvadrat ionako košta besramno? Dat ćete im besplatno dopunsko osiguranje, a cijela država skuplja novac za liječenja oboljele djece? As iz rukava je Europski socijalni fond?

Hoćemo li mi koji, igrom slučaja ili životnim izborom ili zdravstvenim stanjem, nismo postali roditelji plaćati veće poreze? Moramo li mi ispaštati? Mi, koji ionako nećemo dočekati mirovine jer ćemo umrijeti na radnome mjestu…

Pročitajte još

Zanimljivosti

Dan otvorenih vrata Yamaha Music School Zagreb, 21. listopada od 12 do 20 sati, prilika je za isprobavanje jedinstvenih Yamaha Music School popularnih glazbenih...

Anja može sve

Što se više bližim 30-tom rođendanu to sve više razmišljam što sam sve napravila i prošla u posljednjih deset godina

Anja može sve

Opet čitamo o diskriminaciji djeteta s teškoćama u razvoju, pokušaju micanja iz škole, ne dopuštajući djetetu da pohađa redovnu školu i nastavu usprkos svim...

Trendovi

Yamamay nastavlja obilježavanje 20. godišnjice branda kroz novu kapsula kolekciju pidžama s najomiljenijim Disneyevim princezama.

Advertisement