Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Drama Queen

Drama Queen: Moraš patiti…

Jesmo li predodređene za velike patnje i jesmo li romantičarski odgojene da za ljubav, obitelj, brak moraš patiti?

Zaista se pitam kako su nas, žene, odgajali. Jesmo li predodređene za velike patnje i jesmo li romantičarski odgojene da za ljubav, obitelj, brak moraš patiti?

Odbijam patiti, reći ću na početku. Odbijam. Probala sam ja tu patnju i žrtvu za muškarca kojem bi danas izrodila bar troje potomaka i uživala u novom stanu od kojih 120 kvadrata. Probudila sam se i rekla: „Ne želim“. Nisam mogla u njemu pomiriti ono što jesam. Neću vas daviti “tužnom pričom” ali, ću reći kako me najviše zgrozila činjenica da je open space koncept postao tor za ovce u kojemu se treba kuhati, da ostatku ukućana ne smetam dok radim kolače. Rečeno u šali, kroz smijeh, ali s toliko istine koja me zaboljela. Nisam se vidjela u konceptu tora za ovce. Nisam htjela prije desetak godina, ne znam kako bih mogla sada, sada kad sebično ležim u unajmljenih 30 kvadrata svjesna da u svakom momentu imam opciju skupiti kofer i nestati ili lijevo ili desno.

Umorna sam i razočarana slušanjem priča mojih sestara, rođakinja i prijateljica. Parafrazirat ću Anu Karenjinu i usuditi se malo moderno i posve hrvatski kompilirati Tolstoja: “ Sve sretne žene nalik su jedna na drugu, a svaka nesretna žena je posve identično nesretna bilo kojoj nesretnoj ženi na ovoj planeti“. Nesretne jer puste da ih se gazi… I kad se prave kučke, nesretne su jer ih gazi to da nema ljubavi… Volim voljeti, već sam rekla i boli me kad kažu da ljubav ne postoji. Boli me priča o muškom i o ženskom mozgu. I onda takve, nesretne majke odgajaju još nesretnije djevojke, usađujući im čudna očekivanja od muškaraca i svijeta… I onda takve majke odgajaju još čudnije sinove… I sve se vrti u krug… Nesreća na svakom koraku, a život je tako divno jednostavan i lijep.

Što su nam putem napravili, ne znam. Znam samo da se tisućama godina osjećamo potlačeno pa sad ovih zadnjih stotinu godina balansiramo sa slobodom i činjenicom da opet nismo nikome dobre. Nismo dobre žene jer ne rađamo djecu u dvadesetima. Nismo dobre mame jer radimo previše pa nam djecu odgaja ulica, kao da nemaju oca. Nismo dobre radnice, bit će zbog mjesečnog napada PMS-a, pa smo manje plaćene. I sam Bog zna da nam je neke od hormonskih ispada teško pratiti. Nismo nekako ni dobre timske radnice jer nas zna izjedati ljubomora i znamo tračati i komentirati svaku sitnicu. Prijezirnim frkanjem nosa znamo ubiti svaki atom kreativne ideje kakve mlade nade, mlađeg i slađeg modela, u strahu da nas vrijeme ne zgazi. Žena je ženi vuk, ponovit ću, slušajući još jednu od nesretnih poslovnih priča pritajenog mobinga. To ima ime. Mobing. I ne mora ti To raditi šef. Može ti To raditi kolegica.

Maštamo stoljećima o tajnom sastojku neke kreme u kojoj je sadržana vječna mladost. Važno je biti mlad i lijep. Sramota je stariti. Ne jedemo ništa i brojimo kalorije jer dolaze mlađe, a bokovi nam se neminovno s godinama šire… Počinju nas mučiti i bore smijalice, kao da su smijeh i sreća postali posve nepotrebni. Emocije se ne pokazuju. Elita si samo ako imaš začuđeni, pretjerano botoksirani izgled lica. I prijateljice ti postaju one više važne od onih manje važnih. I sve važeš. Korisno, beskorisno, važno, nevažno.

Gdje je li nestala sreća? I, ne zaboravite, 25. studenog slavimo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. I nemojte šutjeti o tome!

Više

She Book Club

Autor smatra da se najveća zabluda današnjice skriva iza misli da nas samo drugi mogu usrećiti.

Horoskop

Tijekom lipnja bit ćemo pod utjecajima mnogih planeta i njihovih kretanja. Retrogradni Merkur i dalje traje, sve do 3. lipnja!

Život u dvoje

Preljubnike ne stvara nesretna veza nego - prilika.

Drama Queen

Postoji ogroman broj sekti, društava, udruženja, stranki u koja se čovjek ponekad mora, a nekad poželi učlaniti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.