Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Drama Queen

Drama Queen: Niste same… Ja vas razumijem, drage poduzetnice

Kada smo već u pričama uspješnih i manje uspješnih poduzetnica te aktualnih nagrada, vrijeme je da se osvrnemo na žene koje su u pravom smislu riječi poduzetnice

Kada smo već u pričama uspješnih i manje uspješnih poduzetnica te aktualnih nagrada, vrijeme je da se osvrnemo na žene koje su u pravom smislu riječi poduzetnice. Poduzimaju nešto, pokušavaju, rade, stvaraju i većinom su to pokrenule sa svoje dvije ruke. Kako iz ničega napraviti nešto, kako iz ruševina doći do nečega, pa makar to samo bilo da prehraniš obitelj, bez skupoga automobila ili nekog čarobnog stana u elitnom dijelu našeg Apsurdistana.

Biti poduzetnica najmanje je nasmiješeno lice s naslovnice. I znam da i vi to znate.

Jer, percepcija uspjeha je rastezljiva. Vama znači jedno, a meni nešto posve drugo.

Vama znači vilu, meni možda znači samo to da nemam nikoga da mi visi nad glavom i činjenicu da sam uspjela platiti sve svoje obaveze ovaj mjesec. Možda nemam onu Toyotu koji silno želim, ali imam mir za kojim sam toliko čeznula.

Okružena sam mnogim takvim ženama. Ženama koje su same pokrenule nešto, iako je bilo toliko toga protiv njih, a možda je najviše bilo nerazumijevanja njihovih najbližih ili okoline. Prijateljica mi kaže: „Zamisli, rekli su mi da nađem PRAVI posao… Ono, od 8 do 16, od 9 do 17… „

Znam…

Možda bi to ponekad bilo lakše… Možda bi bilo manje stresno, ali niti jedna od nas se ne žali previše. Zar ne?

Poduzetnik je vlasnik poduzeća i osoba koja upravlja resursima (ljudskim i materijalnim) i preuzima rizik da bi ostvario dobit. 

U samoj definiciji poduzetnika vrlo je bitno razlikovati pojmove poduzetnik i menadžer. 

Poduzetnik je uvijek vlasnik poduzeća, a ako k tome još i vodi vlastito poduzeće, tada je on ujedno i poduzetnik i menadžer, dok menadžer uvijek samo vodi posao i nikada nije vlasnik.

Sve su to divne žene, ponekad iznimno jake, a ponekad slabe i umorne. Jer, nije to lak posao – poduzimati. Jer, stvarno nije. I uvijek sam željela tim ženama pružiti ruku, barem da na She.hr imaju neku potporu koja im je često neophodna.

Odatle poneka loša fotografija proizvoda, odatle ponekad nerazrađena ideja do kraja… Žene rade, stvaraju… Dajmo im malo vremena da to usavrše…

Naravno, važno je biti svjestan i koliko dobar proizvod, odnosno uslugu imate. Ne treba se zavaravati. Postoji i opcija da nekad nešto jednostavno nije dovoljno dobro. Ne brinite, i sama znam koliko je to teško čuti. Ne dajte da vas to slomi.

Teško je raditi po deset, dvanaest sati…

Teško je kada drugi ne vjeruju u tebe…

Ali je lijepo kad uspiješ, što god da vama to značilo. I iznimno sam ponosna na svoje poduzetnice, prave poduzetnice koje svojim rukama grade nešto. Rukama, figurativno, jer neke od njih imaju savršene ideje, samo se trebaju odvažiti i u pravo vrijeme i na pravome mjestu pokazati što znaju.

I nekad, a svaka od poduzetnica će vam to reći, nema pravog vremena… Nekad moraš skočiti i kad nisi spreman… Ja sam davno skočila. I nije mi žao.

I nekad, a znam da je to isto tako teško, moraš potražiti pomoć, nekad moraš i malo olabaviti uzde… Dan traje samo 24 sata. Svaka poduzetnica to zna.

I manite se lica s naslovnica. Pogledajte oko sebe. Prepoznat ćete ih.

Više

Fashion report

Moderan dizajn kojega donose Jadran čarape donosi savršen izbor za svakoga

Putovanja

Red dobre zabave, odličnih specijaliteta na tanjuru i vrhunska wellness ponuda za većinu je ljudi idealan scenarij ulaska u Novu godinu, a baš to...

Darivanje

Ako osjećate da su vam hormoni u disbalansu, ne zanemarujte ih, nego – balansirajte ih!

Duh i tijelo

U Hrvatskoj 17,8% žena u dobi od 65 -74 godine izloženo nasilju, dakle prema zadnjem popisu nasilju je izloženo  44.500 žena.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.