Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Drama Queen

Drama Queen: Pale nije sam na svijetu

Pale nije sam na svijetu. Vjerojatno nikada ni neće biti.

Hit hitova proteklog tjedna, a budem vam ih sve ispričala, je izjava kako je primitivno, kad dođeš od goste, izuti cipele i da je primitivno to isto tražiti od svojih gostiju. Sestro mila, kod mene kada se uđe u stan, svi redom skidaju cipele. Bespogovorno.

Ista stvar se događa i kod mojih prijateljica, osobito ako imaju manju djecu kojoj je pod najdraže mjesto za igranje. Dok hodaš po zagrebačkom asfaltu na plus 40 stupnjeva i dok ti se na super cipelice lijepi pseći izmet, hračak ili žvakaće gume – izut ćeš se. Pa i da dolaziš iz HNK, trenutno posve zapišanog, izut ćeš se. I to smo sve radili i bez glupog COVID-19, jednako kako smo i uredno prali ruke čim bismo ušli u stan.

I to nema veze s nikakvom primitivnošću. Jednako tako sam se izula i pokrila kada sam ušla u džamiju, a ni u Crkvu, kada i ako idem, ne idem polugola. To je pristojnost, odraz poštovanja drugih ljudi, njihovih osjećaja ili običaja.

Odlaziš? Može!

Čudno je to koliko nam drugi ne daju za pravo da se ne slažemo s njima. Odmah smo glupi, ograničeni, primitivni, diskriminatorni…

Jedno je obično pitanje na Facebooku preraslo u mali rat i pozivanje na moju inteligenciju sobne temperature i činjenicu da se ne znam šaliti, budući da sam u tom momentu administrirala Facebook.

Smiješno je pomisliti da biti simpatizer nekog portala ili Facebook grupe, znači da će vas ta grupa ili portal tapšati po ramenu i govoriti vam kako ste divni, lijepi i pametni. Kako će vam podilaziti za taj lajk. Totalno krivo. Podilaziti i tapšati vas mogu samo vaši roditelji ili prijatelji. Mi nismo tu da vam podilazimo. Eventualno vas zabavljamo, informiramo i nudimo vam isprobati neke stvarčice ili edukacije, dajemo prilike kao što smo ponudili svima besplatnu objavu članka na She.hr u sklopu naše akcije She4She.

Smiješno je to da čim se netko ne slaže s vama, poput malog djeteta, dureći se prijetite odlajkavanjem. Idite. Nemojte nas više čitati. Tako se durite na roditelje, partnere? Odlazite svaki put kad netko ne misli isto kao i vi? Što drugo čovjek treba reći djetetu koje usred dućana ima tantrum? Pustiš ga!

Samo Pale i maske

Slična stvar je i s nošenjem maski. Ni meni ih se ne nosi i ne mislim kako sve ovo ima smisla. Umrijet ćemo mi od raka, srčanih ili moždanih udara, a možda i od gladi.

Ali, želim neke druge ljude poštedjeti neugodnosti. Želim poštedjeti tetu u dućanu vike šefova dok pregledavaju nadzorne kamere, želim zaštitara poštedjeti činjenice da me mora upozoravati ili izvlačiti iz dućana bez maske. Sigurno im moja pobuna neće biti ugodna, dok primaju tu mizeriju od plaće.

Želim i policajce poštedjeti ružnih riječi internet boraca dok me privode kada, recimo, zaustavljam vlak i kada svi drugi kasne zbog činjenice da ja mislim kako je glupo nositi masku.

Svi oni, manje više, rade za male plaće i onako im je pun K svega… Zar da ih još ja svojim ponašanjem dovodim u poziciju da im je još gore? Da se osjećaju nelagodno i glupo? Svojim ponašanjem pokušavam im iskazati poštovanje. Izdržat ću s tom maskom točno onoliko koliko moram!

Postoje drugi načini pobune, osim da se po društvenim mrežama, iz dubokog hlada pišu pamfleti i ekipa proziva debilima i lutkama. Imali smo priliku 5. srpnja nešto mijenjati. Nije baš da smo se pokazali.

Uvijek možemo organizirati prosvjede. Što se čeka? Gdje ste sada kada bi moguće trebalo izaći na ulice? I dalje ste u hladovini, uz more…

Pale nije sam na svijetu. Vjerojatno nikada ni neće biti. I trebalo bi se manje praviti najpametnijim, najposebnijim i početi poštovati ljude oko sebe. Neke stvari ne radiš zbog sebe. Radiš ih zbog drugih!

A maska se da izbjeći. Naruči online, pij kavu u parkiću, idi u šetnju s prijateljima umjesto u birc, vozi bicikl i zamoli prijatelja, koji će nositi masku, da obavi neke stvari umjesto tebe…

Ne propustite

Drama Queen

Peder, komunist i sotona… Zvuči kao početak nekog dobrog vica!

Moj dom

Naši stari jaja su najčešće bojili u crveno pomoću korijena cikle, ljuske luka ili crvenog radiča.

Kultura

Uplatili ste putovanje, odbrojili s nestrpljenjem dane do polaska i konačno sjeli u bus. Oko vrata ste stavili jastučić za spavanje i namjestili se...

Dobar posao

Željka Barišić Pulig ravnateljica Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, prva je žena u povijesti zagrebačkog HNK na ovoj čelnoj poziciji.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.