Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Drama Queen

Drama Queen: Redar

Od prvog razreda, taj tjedan kada si redar, daje ti neku posebnu odgovornost. Sav si važan!

Biti redar u razredu poseban je doživljaj. Od prvog razreda, taj tjedan kada si redar, daje ti neku posebnu odgovornost. Sav si važan! Trudiš se da ploča blista, sramežljivo ulaziš u zbornicu po novu kredu uz jedva čujni pozdrav, ponosno prebrojavaš „drugare“ i s osmijehom sjedaš.

Biti redar, nešto kasnije, bilo je posebno i mom kolegi koji je na nesreću, zbog parnog broja učenika i rasporeda početnih slova prezimena, uvijek bio redar sa mnom. Sjećam se, oduvijek sam mrzila dva premeta u srednjoj školi. Inače, završila sam gimnaziju općeg smjera tih ratnih godina. To su bili logika i filozofija. Ne sjećam se kako su izgledale knjige, niti se sjećam što se tu učilo. Sjećam se samo profesora i njegovog crnog brka. Bio je to poseban profesor. Iz današnje perspektive, mislim da je općenito bio pomalo neshvaćen. A, kakav možeš i biti dok se baviš filozofijom i logikom, zar ne?!

Ulazi profesor. Ustajemo. On sjeda, vadi pero, zapisuje sat i gradivo koje trebamo raditi u plavi dnevnik i, naravno, pita mene, redara, tko je prisutan na satu. Ne diže pogled. Rijetko je kada gledao u oči. Uvijek bi gledao ili u dnevnik ili negdje daleko. I uvijek je strpljivo čekao da mu odgovorim.

I uvijek bih rekla da smo svi prisutni. Najsmješnije je što bi, zapravo, obično nedostajala gotovo polovica razreda. Posve je jasno, nitko od nas nije volio niti je htio slušati ta dva predmeta. Moj kolega B. bi prevrtao očima, čudeći se svaki put mojoj očitoj gluposti i bezobrazluku. Svakog tjedna moje „svi smo prisutni“ završilo bi isto. „Još jedan tjedan ste redari!“, odgovarao bi profesor ponavljajući moje prezime i zatvarajući dnevnik. B. bi ludio, a ja se nisam previše uzrujavala. Vrtio bi glavom, opsovao ispod glasa i rekao da on neće niti pipnuti ploču. I to je posve u redu!

Ja sam kriva. Znali bismo biti redari tjednima.

Moguće da se profesoru sviđao bezobrazluk, bunt, neposlušnost. Ne znam. Ne znam ni što je meni bilo. Inače sam bila posve „uzorna“ učenica. Ipak sam i iz ta dva predmeta imala petice. Tek sad mi dođe da prolistam tu literaturu, budući da se doista ne sjećam ama baš ničega!

Gadno je kada se kreneš vraćati u prošlost. Stari ljudi bi rekli, bliži se kraj. Predosjećam da se bliži kraj kada ćemo poslušno čekati da nas redari prebroje – testirani, pozitivni, negativni, oboljeli, zaraženi… Predosjećam to izluđena televizijskim programom i gledanjem vijesti i napisa, slušanjem izjava krojača naših sudbina, čekajući da se moja klijentica pojavi na ekranu i da kojih petnaest minuta pozitivnih vijesti.

Uvijek sam mrzila titule, stavljanje u kalupe i slaganje u ladice. Čak sam počela, onako filozofski, razmišljati hoćemo li se ikada vratiti na onu točku kada smo bezbrižno hodali okolo neopterećeni imamo li iznošenu masku u torbici ili ne.

Ne znam što nas čeka. Znam da smrdi na bunt u zraku…

Pročitajte još

Fashion report

Prvi tjedan vrtića ili škole, u mnogome je osobit, a možda i težak, kako za djecu, tako i za roditelje.

Fashion report

Bez obzira na model, tenisice i ove jeseni ostaju visoko na ljestvici obaveznih modnih trendova.

Drama Queen

Gledajući snimke sa zagrebačkog Jaruna, shvatila sam da smo negdje debelo pogriješili. A ono što me posebno zgrozila je riječ “bunt” u pokušajima opravdanja...

Drama Queen

Imam neobičan talent - pamtim gluposti!

Advertisement