Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Drama Queen

Drama Queen: Zar nismo svi isti?

Doista, nismo svi isti pod ovim suncem. I nemamo svi ista prava.

Nismo. Doista, nismo svi isti pod ovim suncem. I nemamo svi ista prava. I nikad ih nećemo niti imati. Sloboda govora je pravo izražavanja vlastitih stajališta i razmišljanja, bez straha da će nas netko u tom pokušati spriječiti ili zbog toga kazniti.

Ponekad primijetim sama na sebi koliko često znam osuđivati one postupke i mišljenja kojima ne znam pronaći racionalno objašnjenje. Ponekad mi se čini, i da pokušavajući pomoći prijateljicama, često iznosim svoje mišljenje koje ih uvrijedi. Jer, doista, ne možemo se i ne trebamo se slagati svi u svemu. Ali, možemo razmišljati. Logički razmisliti zašto činimo nešto što činimo.

Primjerom na primjer

Navest ću vam, jedan primjer s kojim se lako možete poistovjetiti. Prost je pa ćete shvatiti o čemu mislim.

Dakle, prije nego što je otišla roditi moja, sad je već mogu nazvati sestrom, a ne samo prijateljicom, zatražila je od nas dvije da joj pomognemo počistiti stan. Odnosno, preciznije rečeno dezinficirati sve baš onako kako je ona zamislila, jer, jebi ga – dolazi mladunče! Bilo je to prije kojih 16-17 godina. Kao prava dva poslušna roba, nas dvije smo ribale i čistile točno po uputama gospođe trudnice, nadglednice – bez da smo se puno bunile. Jebeni hormoni, ječmenac i slične stvari… Trudile smo se razumjeti…

Šutke sam visila kroz prozor četvrtoga kata jednog zagrebačkog naselja, a ne moram vam reći da se bojim visine. Nekad mi je i muka u onim brzim liftovima. I tako, dok sam se suočavala s vlastitim strahom, ali i bijesom, strpljivo sam slušala upute o pranju prozora kao da nikad u životu nisam oprala prozor. Rolete više u životu nikad neću pipnuti, a sam čim pranja prozora za mene više nije isti. Sada, sedamnaest godina kasnije, moja draga prijateljica je posve svjesna svog opsesivno kompulzivnog poremećaja čišćenja s kojim se bori na svoj način.

Njenom mužu, a i njenoj djeci, nije lako. Jer svaki proces kućnog posla mora manje-više biti po njenim pravilima, inače se dobije slom živaca. I to je posve ok dok znaš i priznaš da imaš problem i dok ga pokušavaš riješiti. Danas se smijemo pranju prozora, a ona je “olabavila” u svojim pravilima.

Međutim, što je sa svim onim postupcima u kojima većina nas ne vidi problem u vlastitoj glavi?

Gdje leži srž problema?

Vratimo se na pravu srž problema kojeg sam htjela dotaknuti razmišljanjem o drugačijem mišljenju, o drugačijem stavu i, općenito, pravu na drugačije mišljenje, pa bilo ono i o pranju prozora.

Rezolucija o seksualnom i reproduktivnom pravu žena, koja je podigla prašinu, tvrdi kako je ono dio dobrog, općeg zdravlja. Uključuje dostupne higijenske proizvode, seksualni odgoj, kontracepcijska sredstva, siguran i legalan pobačaj, liječenje neplodnosti te skrb za trudnice, rodilje i babinjače. Recimo, meni se ništa od ovoga ne čini lošim.

Ono što najviše bode u oči je legalan pobačaj, zatim seksualni odgoj, te također grešno liječenje neplodnosti, ponekad toliko skupo, u kojoj je, kako to obično biva, žena uvijek kriva jer – on ne može nikako pucati ćorke ili imati neke lijene plivače.

Dalje, iznijet ću vam jedan zanimljiv podatak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2019. kada je registrirano 2703 legalno inducirana pobačaja među ženama od kojih je njih 37,5 % bilo u braku. Među ženama kod kojih je zabilježen legalno inducirani prekid trudnoće najviše je onih bez živorođene djece (33,1%), slijede žene s dvoje živorođene djece (26,1%) te s jednim živorođenim djetetom (20,6%). Žene s troje živorođene djece čine 12,1%, a žene s većim brojem živorođene djece čine 7,1% ukupnog broja legalno induciranih prekida trudnoće.

Čak 1926 žena kaže kako nije koristilo nikakav vid kontracepcije. Možete sve pročitati OVDJE, ako vam se da.

Umjesto zaključka

Mislim da se trebamo odmaknuti od diskusija vezanih za pobačaj, jer pobačaja je, baš kao i pedera i lezbi, uvijek bilo i bit će, i posvetiti se više pričama o kvaliteti života.

Hrvatska je, prema novim podacima, potvrdila poziciju druge najsiromašnije zemlje EU. Onih 37,5% udanih žena, koje su legalno išle na pobačaj, vjerojatno tu odluku nisi donijele same, a moguće ih je i muž prisilio na istu!

I sigurno im nije bilo lako odlučiti. Moguće da jedva spajaju kraj s krajem i moguće da im je jednostavno dosta svega… Dosta kredita, dosta tjestenine i kruha, dosta kupovine na sniženjima i pred istek roka trajanja…

Prema anketi o potrošnji kućanstava u 2019., prosječni godišnji izdaci za potrošnju iznosili su 93.522 kune po kućanstvu, ili mjesečno po 7793 kune. Čak ni trenutačna prosječna plaća od 7082 kune ne može podmiriti tu potrošnju, u kojoj je prehrana najskuplja.

Doista, nismo svi isti pod ovim suncem i nemamo svi ista prava. Nemamo svi prosječna primanja koje spominje statistika. Nemamo svi veze i vezice, doktore poznanike, predsjednike uprava ili bogate kumove… A, razmišljanja pojedinca, pa i moja osobna, bez straha da će ga netko u tom pokušati spriječiti ili zbog toga kazniti, makar govorom mržnje, su isto tako gotovo nemoguća…

Više

Savjeti i preporuke

Đumbir možete koristiti u različitim pripravcima kako bi vam koža bila sjajna, zdrava, čista i zaštićena.

Trudnoća

Nije neuobičajeno da neke žene imaju neredovite mjesečnice nekoliko mjeseci nakon poroda.

Drama Queen

Iako je društveno neprihvatljiva i dovodi sve sudionike u neku neugodnu, pa ponekad i opasnu situaciju, laž nećemo tako lako iskorijeniti.

Savjeti stručnjaka

Lucija Lugomer, naša poznata influencerica i model, odlučila se napokon riješiti dioptrije te je s nama podijelila svoje iskustvo. Saznajte sve o ovoj revolucionarnoj...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.