Drama Queen: Znamo li što je rješenje problema?

Danas sjedim nekako bez ideje čime da vam “popujem” ovaj tjedan, kad u inbox stiže poruka od Lee.

Misao dana:

Razumijevanje nekog problema ovisi samo o očima onog tko ga gleda, a ne o njegovoj težini“.

Pogodak, točno u “sridu“. Rješenje problema? Hm…

Ne znam kako je kod vas, ali blagdani me uvijek čine nervoznom. Sva ta pompa oko kuhanja, pečenja kolača, čišćenja, ukrasa, pa na kraju i poklona… Sve mi izgubilo smisao. Sjećam se silnih priprema i milijuna vrsta kolača, pranja zavjesa i trešnje tepiha… Zaludu! Božić došao, prošao… Stariji jednu godinu, sve isto, a niti malo pametniji, a niti malo bolji ljudi.

Svaki put frka za blagdane tko radi, tko je na godišnjem, tko spaja, a tko je ono na inventuri. Isto tako, tko je naplatio, tko nije i tko će se tužiti, a tko je uspio kompenzirati.

kitchen-691247_1280

Svake godine isto

Idemo ovako. Dignite ruku svi vi zadovoljni današnjom situacijom. Znate ono, studij, posao, ljubav… Postoji li nešto što vam nedostaje? Možda malo više novca za kakvo putovanje? Ili ste prezauzeti svim obvezama da ne znate ni kada biste uopće otputovali, a pripreme za put su slične terorističkom napadu? Ono, baš se sve mora pomno isplanirati, da ne bi bilo nismo znali… A tek klinci!

Možda vam nedostaje spontanost. Znate ono kad radite prvo što vam padne na pamet, bez da gledate na sat? Ima li toga kod vas? Ako ima, dignite i onu drugu ruku i nemojte me dalje čitati.

Kako je divno ustati se i reći sam sebi da nećeš raditi ništa pametno ili da ćeš baš završiti sve što je planirano. Kako je divno biti slobodan i raditi u pidžami u dnevnome boravku dok vrišti televizija, a čak ni ne znaš da se upravo vrti nekakva sapunica za kojom su sve hrvatske domaćice lude. Sloboda? Nedostaje li vam i toga dok se klanjate običajima i društveni normama s lažnim osmijehom, jer nepristojno je svima reći da se gone, da niste od volje…

joy-233380_1280

E, to te ja pitam. Što je izvor nezadovoljstva? Znate li to, kako to pametno zvuči, artikulirati? Znate li što vas čini nervoznima? Znate li što vam to točno smeta? Zbog čega ste ono nesretni? Znate li uopće razgovarati? Ne mislim ono histerično vrištati, nego sjesti i reći mami, tati, djeci, partneru, prijatelju, nevažno kome, točno ono što vas muči. Možete li se kvalitetno posvađati bez da danima ne razgovarate? Možete li bez tihih misa, lupanja vratima i sličnih predstava?

Idemo se vratiti na početak. Osvijestiti problem je najveći Božji dar današnjeg čovjeka. Pomalo mi se čini kako smo se izgubili u sitnim i doista nevažnim problemima. Jer nema nerješivoga. Nema nemogućega. Osvijestiti se i znati što želiš, zašto i kako. E, to je dar… Naravno, ne mislim sad na one nemoguće situacije tipa da mi se vratiti u dvadeset drugu, ali s ovom pameti ili da mi je osvojiti glavni zgoditak u Lotu 7/39… Osvijestiti se i znati razgovarati, razlučiti važno od nevažnoga, bitno od trivijalnog… Shvatiti da nije ostatak svijeta problem, da nisu svi oko nas neprijatelji u teoriji zavjere, nego se možda radi o našoj percepcija istog problema. I to je dar…

Zato za blagdane ostavite skupe poklone i sjedite se poigrati s djetetom, nećacima, unucima… Sjedite s partnerima i popričajte o protekloj godini, otkrijte im kakav svoj skriveni plan ili pitajte ono što se niste usudili…